Pojačani nadzor cestovnog prometa: policijski službenici u proteklih pet dana sankcionirali čak 650 prometnih prekršaja na cestama od Trogira do Makarske

  • Slika /PU splitsko-dalmatinska 2022/Kontrola prometa/riva motori.jpg
  • Slika
  • Slika
FOTO:PU splitsko-dalmatinska

S ciljem podizanja razine sigurnosti cestovnog prometa i priprema za turističku sezonu, PU splitsko-dalmatinska donijela je Plan aktivnosti i oformila tim policijskih službenika motociklista i prometnih policajaca Policijske uprave splitsko-dalmatinske, Ravnateljstva policije i drugih policijskih uprava.

U proteklom tjednu, tim je tijekom provođenja intenzivnog nadzora i kontrole cestovnog prometa, posebno usmjerenog na vozače motocikla i mopeda, sankcionirao ukupno 650  prekršaja.

Sankcionirano je:
  • 197 prekršaja prekoračenja brzine,
  • 34 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola,
  • 40 prekršaja tehničke neispravnosti vozila,
  • 13 osoba je upravljalo vozilima bez položenog vozačkog ispita,
  • 6 osoba je upravljalo neregistriranim vozilom,
  •  3 osobe su prošle kroz crveno svjetlo, a 4 vozile u suprotnom smjeru,
  • 5 osoba unatoč izrečenoj zabrani upravljanja,
  • 5 osoba je vozilo pod utjecajem droga

Tijekom noći 04./05. svibnja 2024.godine u suradnji sa Stanicom za tehnički pregled 8 vozača je upućeno na izvanrednih tehničkih pregled, a za vrijeme prošlotjednih aktivnosti policijski službenici su ukupno 23 vozača uputili na izvanredne tehničke preglede. Zbog prekršaja vezanih uz tehničku neispravnost vozila sankcionirano je 40 vozača (neispravnosti su se najviše odnosile na neispravnost ispušnog sustava, tehnički neodobrenih preinaka i prikrivanje registarskih oznaka), a čak 24 vozača motocikala i mopeda sankcionirano je zbog nenošenja ili nepravilnog nošenja zaštitne kacige.
Na području Makarske, 01. svibnja 2024.godine sankcioniran je vozač mopeda koji je vozio pod utjecajem alkohola od čak 2,22 g/kg.

Maloljetnik vozeći motor bez dozvole, ostvario obilježja devet prometnih prekršaja

Također na području Makarske policijski službenici su tijekom nadzora prometa izdali zapovijed za zaustavljanje vozaču motocikla koji je odbijao zapovijed i bježao je od policije i za vrijeme bježanja je počinio veliki broj teških prometnih prekršaja Utvrđeno je da se radi o maloljetniku koji je odveden u službene prostorije. Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja utvrđeno je da je ostvario obilježja čak devet prometnih prekršaja tako da se u upravljajući motociklom nije zaustavio na zapovijed policijskog službenika koji je izdana s pomoću svjetlosne i zvučne signalizacije na službenom motociklu, nastavio je bijeg motociklom, kojeg je nakon nekog vremena napustio i bježao je pješice, ali na kraju je uhićen.

Utvrđeno je da je upravljao je motociklom prije ostvarivanja prava na upravljanje vozilima bilo koje kategorije, nije imao istaknutu i uredno postavljenu registarsku oznaku, niti prometnu dozvolu, a na motociklu su napravljene izmjene serijskog ispušnog sustava koji nije podvrgnut ispitivanju. Također, tijekom vožnje naglo je povećao brzinu odnosno kretanje iz mjesta kojom prilikom je postigao gornju granicu dopuštenog okretanja motora te je tako došlo do proklizavanja kotača, oduzeo je prednost kretanja mopedu radi čega je vozač u cilju izbjegavanja prometne nesreće naglo i jako zakočio, te nije propustio pješake koji su stupili na obilježeni pješački prijelaz. Nakon provedenog istraživanja odveden je na Općinski prekršajni sud u Makarskoj

Još dvojica maloljetnika na području Trogira zaustavljeni su i sankcionirani jer su upravljali mopedima bez položenih vozačkih ispita.

U petak, 3. svibnja 2024. godine od ukupno 111 utvrđenih prekršaja prekoračenja brzine, na području Splita sankcioniran je vozač motocikla koji je unatoč ograničenju od 60 km/h vozio 131 km/h, a na dionici D8 na području Kaštela čak dva vozača su sankcionirana zbog prebrze vožnje preko 130 km/h. Na području Splita sankcioniran je vozač koji je vozio 98 km/h pod utjecajem alkohola u visini 1,12 g/kg.

Tijekom postupanja u noći s 04./05. svibnja dvije osobe uhićene zbog recidivizma i odbijanja preliminarnog testiranja na droge, dok su dvije osobe zadržane zbog težine počinjenih prekršaja.

Policijski službenici su tijekom do sadašnjeg postupanja utvrdili i sankcionirali veliki broj teških prometnih prekršaja, te sankcionirali veliki broj neodgovornih vozača koji opasnim ponašanjima u prometu ugrožavaju sigurnost svih sudionika cestovnog prometa. Iz svega naprijed navedenog razvidna je upornost jednog dijela vozača u činjenju prekršaja, unatoč stalnim upozorenjima i postupanjima policije na terenu. Neodgovorna i opasna ponašanja poput vožnje u alkoholiziranom stanju, velike brzine u naseljenim mjestima, vožnje bez položenog vozačkog ispita, dovode do tragedija na cestama u vidu teških prometnih nesreća i smrtnih stradavanja.

Posebno zabrinjava činjenica da se mlade osobe, bez vozačke dozvole i vozačkog iskustva upuštaju u vožnju motocikala i mopeda s obzirom na to da vozači istih spadaju u najugroženiju kategoriju sudionika u prometu.

Sljedeći period, počevši sa sljedećim tjednom, na isti način nastavit ćemo intenzivan rad na terenu kako bi sankcionirali najneodgovornije vozače i one koji svojim ponašanjem ugrožavaju sve ostale sudionike, a apeliramo na sve vozače i sudionike u prometu da odgovornim ponašanjem pozitivno utječu na podizanje prometne kulture i stanja sigurnosti prometa na cestama.
 
 
 
 
 
 
 

Stranica