Osumnjičeni za seriju razbojništava

Slika /PU_SD/Slike/policijsko vozilo.jpg
Nastavno na priopćenje Policijske uprave zagrebačke objavljeno 13. veljače, o dovršenom kriminalističkom istraživanju nad dvije osobe, osumnjičene za 19 razbojništava počinjenih na području Zagreba, policijski službenici Policijske uprave splitsko-dalmatinske dovršili su kriminalističko istraživanje nad iste dvije osobe, odnosno 22-godišnjakom i 23-godišnjakom, kao i 30-godišnjakinjom, za koje se osnovano sumnja da su od listopada 2019. do siječnja 2020. godine počinili ukupno 17 kaznenih djela, od kojih 10 razbojništava i 1 pokušaj razbojništva, 2 teške krađe i 2 krađe na području PU splitsko-dalmatinske (Splita, Kaštela, Podstrane i Dugog Rata), te 2 razbojništva na području PU zadarske i šibensko-kninske.
 
Utvrđena je sumnja da su navedene osobe zajedno počinile tri razbojništva u Kaštelima, Podstrani i Zadru. Pored navedenog, 22-godišnjak je kazneno prijavljen i zbog sumnje da je počinio još osam razbojništava u Kaštelima, Dugom Ratu, Podstrani i Splitu, te dvije drske krađe i dvije krađe u Kaštelima, a 23-godišnjak i 30-godišnjakinja zbog zajedničkog počinjenja razbojništva u Rogoznici na području PU šibensko-kninske i razbojništva u Podstrani.
 
Sva kaznena djela počinjena su u trgovinama, kioscima i kladionicama, na način da su 22-godišnjak i 23-godišnjak maskirani ulazili u navedene objekte, te prijeteći djelatnicima noževima i teleskopskim palicama, a u nekim slučajevima i uz uporabu tjelesne snage, otuđili novac, a u jednom slučaju i cigarete. U jednom od navedenih slučajeva 22-godišnjak je djelatnicu trgovine odgurnuo na pod, te joj stavio nož pod vrat, a u drugom je 23-godišnjak palicom udario i ozlijedio građanina koji se u vrijeme počinjenja razbojništva zatekao u trgovini i suprotstavio mu se, a nakon čega se 23-godišnjak udaljio s mjesta događaja pa je kazneno djelo ostalo u pokušaju. 30-godišnjakinja se sumnjiči da ih je vozilom dovodila i odvodila s mjesta događaja.
 
Prilikom navedenih kaznenih djela otuđen je novac u iznosu od oko 125000 kuna i cigarete u vrijednosti od 1790 kuna.
 
Tijekom kriminalističkih istraživanja kaznenih djela razbojništava, počinjenih na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske, policijski službenici su identificirali 22-godišnjaka kao mogućeg počinitelja, a obzirom da je utvrđeno kako je serija od 19 istih kaznenih djela na isti način počinjena i na području PU zagrebačke, na kojem je, kako je utvrđeno, 22-godišnjak boravio, policijski službenici ove Policijske uprave proveli su kriminalističko istraživanje u suradnji s policijskim službenicima PU zagrebačke, na čijem su području 22-godišnjak i 23-godišnjak uhićeni, a kojom prilikom je pronađen i niz materijalnih dokaza, odnosno tragova s mjesta izvršenja kaznenih djela i sredstva izvršenja  – nož i teleskopska palica, dijelovi odjeće kojima su se maskirali (kape, naočale). Naknadno je na području PU splitsko-dalmatinske uhićena i 30-godišnjakinja. Sumnjiče se za ukupno 36 kaznenih djela.
 
Protiv njih je podnesena kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu.
 
 
 
 
 

Stranica