Oštećeni kaznenim djelom računalne prijevare

Slika /PU%20splitsko-dalmatinska%202022/Vijesti%20(svakodnevno)/Ra%C4%8Dunalna%20sigurnost.jpg
FOTO: ilustracija

Jučer je zaprimljena prijave dvije osobe  da su  oštećeni kaznenim djelom računalne prijevare. Naime,  u prvom slučaju  oštećeni 27-godišnjak je  putem internetskog oglasnika oglasio  prodaju artikla, nakon čega mu  se obratila nepoznata osoba i pri tome ga dovela u zabludu navodeći kako će kupiti njegov artikl tražeći ga podatke o svojoj bankovnoj kartici. Međutim, ubrzo je shvatio da je prevaren, odnosno da mu je nakon davanja podataka s računa podignut novac.
Nadalje, u drugom slučaju oštećena 37-godišnjakinja je putem internetskog oglasnika dogovorila kupnju artikla, a nakon što je kontaktirala oglašivača dala je broj svog bankovnog računa i iako nije potvrdila kupnju artikla s računa joj je podignut novac.
 Vezano uz prijavljene događaje provodi se kriminalističko istraživanje.
 
Kako ne bi postali žrtvom ovakvog ili sličnog kaznenog djela građanima savjetujemo da budu vrlo oprezni u kupovini on line i kome se obraćaju za kupnju i prodaju, te da ne ustupaju svoje osobne podatke nepoznatim osobama i ne dijele kartični pin ili lozinku za online bankarstvo.
 
Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara, te savjete o tome kako se zaštititi možete pronaći na Europolovim savjetima za sigurniji internet i na članku Internet prijevare.

Stranica