Oprez prije klika: računalna prijevara na štetu tvrtke

Slika /PU splitsko-dalmatinska 2022/Vijesti (svakodnevno)/racunalne prijevare.jpg

U cilju informiranja građana i smanjenja broja kaznenih djela iz domene računalnog kriminalisteta pokrenuli smo preventivnu kampanju "SafetyNet-Bitka za sigurnost"

FOTO: PU splitsko-dalmatinska

Jučer je zaprimljena prijava računalne prijevare na štetu tvrtke. Naime, odgovorna osoba tvrtke na  službeni e-mail zaprimila  e-poštu u kojem se pošiljatelj predstavlja kao banka s kojom tvrtka posluje. Navedeni e-mail sadržavao je internetsku poveznicu tj. link na stranicu koja je izgledom bila gotovo identična stranici Internet bankarstva poslovne banke, a sadržavala je polja za unos podataka potrebnih za pristup računu firme.

Nakon što je odgovorna osoba tvrtke unijela tražene podatke na krivotvorenu Internet stanicu, prevaranti su iste zloupotrijebili i s računa tvrtke isplatili iznos od 38.500,00 €, o čemu je oštećena firma naknadno dobila upozorenje od svoje poslovne banke.

Ova računalna prijevara poznata je Phishing prijevara koja koristi Krivotvorene mrežne stranice banaka a radi se o e-pošti koja naizgled dolazi o banke i obično sadrži poveznice koje vode na lažnu Internet stranicu banke, gdje će se od žrtve traži da otkrije svoje financijske i osobne podatke.
 
Kako prepoznati znakove?
Lažne stranice banaka izgledaju gotovo identično njihovim pravim stranicama. Na takvim stranicama često će iskočiti prozor koji traži da unesete bankovne vjerodajnice. Banke ne koriste takve prozore.
 
Što možete učiniti?
  • nikada nemojte slijediti poveznice u porukama u kojima se tvrdi da vode do stranice vaše banke,
  • koristite preglednik koji omogućuje blokiranje skočnih prozora,
  • uvijek upišite vezu ručno ili koristite postojeću vezu s popisa „favorita“,
  • ako vam treba skrenuti pozornost na nešto važno, banka će vas na to upozoriti kada pristupite svom online računu. 
U cilju informiranja i savjetovanja građana o sigurnosti na internetu i posebno računalnim prijevarama, Policijska uprava splitsko-dalmatinska provodi projekt naziva „SafetyNet-Bitka za sigurnost“  jer želimo da 2023.godina bude godina sigurnijeg interneta u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Jedan od ciljeva ovog preventivnog projekta je osvijestiti građane o realnoj opasnosti i izloženosti kaznenim djelima iz domene računalnog kriminaliteta.
 

Stranica