Održan okrugli stol na temu poslovnih prijevara

  • Slika /PU splitsko-dalmatinska 2022/Prevencija/IMG_2104 HUP.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Organizatori okruglog stola su Hrvatska udruga poslodavaca, Policijska uprava splitsko-dalmatinska i Sveučilišni odjela za forenzične znanosti

Foto: PU splitsko dalmatinska

O novim trendovima u poslovnim prijevarama koje su sve češće i mjerama prevencije u splitskom hotelu Mondo održan je okrugli stol u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca, Policijske uprave splitsko-dalmatinske i Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti. 

Predavanje je otvorila gospođa Vesna Ivić Šimetin, direktorica regionalnog ureda u Splitu, zahvalivši svim sudionicima koji su prepoznali važnost osvješćivanja teme prijevara i njihove prevencije. 

Moderatorica izv. prof. dr. sc. Marijana Bartulović, zamjenica pročelnika Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti, navela je kako su poslovne prijevare poput korupcije, pronevjera, računalnih prijevara, pranja novca i ostalih svakodnevna prijetnja korporacijama, koje trebaju biti svjesne rizika prijevare i na taj rizik adekvatno reagirati. 

O primjerima prijevara s kojima se susreću u praksi govorio je Vinko Maljić, voditelj službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije iz PU splitsko-dalmatinske, istaknuvši pranje novca, utaju poreza, korupciju, potrošačke prijevare, prijevare ljudskim resursima u smislu neisplate plaća te mito i korupciju kao neke od oblika prijevara s kojima se u praksi najčešće susreće. 

Ivna Poljak Marunica, policijska službenica za kibernetičku sigurnost PU splitsko-dalmatinske, kao aktivna sudionica projekta SafetyNet: Bitka za sigurnost, govorila je o računalnim prijevarama u poslovnom svijetu koje su sve češće s obzirom na to da se da većina poslovanja skoro u potpunosti prebacila u virtualni svijet. U kontekstu računalnih prijevara najčešće se spominju krađe identiteta, prijevare s kriptovalutama te kompromitacija mailova. Poseban je naglasak stavljen na mjere prevencije koje poslovni subjekti mogu poduzeti kao što su ulaganje u informacijske sigurnosne sustave ili korištenje usluga osiguranja istih. 

Sudionici okruglog stola predložili su kako bi se ovakvim raspravama trebali pridružiti i ostali sudionici u poslovnom svijetu kako bi se zajedničkim snagama borilo protiv problema poslovnih prijevara. Za kraj svi su se sugovornici složili kako je najbolja zaštita od poslovnih prijevara upravo prevencija i što bolje informiranje o svim mogućim oblicima takvih prijevara kako bi izbjegli neželjene i dalekosežne posljedice za sebe i svoje poslovanje.

Stranica