Obilježena 32. godišnjica pogibije policijskih službenika u Hrvacama i Maljkovu

  • Slika /PU splitsko-dalmatinska 2022/Hrvace 2023/Hrvace 2023.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Obilježavanje je otpočelo otkrivanjem spomen ploče koja je postavljena na Policijskoj postaji Sinj, u čast poginulih policajaca Policijske postaje Sinj 

FOTO: PU splitsko-dalmatinska

U Sinju i Hrvacama  danas, 18. rujna 2023. godine, obilježena je 32. godišnjica pogibije devet policijskih službenika i redarstvenika koji su poginuli braneći domovinu.

Zajedno s članovima obitelji poginulih kolega, danas su bili glavni ravnatelj policije Nikola Milina, kao izaslanik podpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova dr. sc. Davora Božinovića, Slobodan Marendić,  načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske zajedno s načelnicom i načelnicima sektora u policijskoj upravi, brigadir Ivan Jenjić, načelnik stožera motorizirtane brigade HV, Igor Vidalina, izaslanik ministra branitelja i voditelj Veteranskog centra u Sinju, Ante Šošić, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije, Miro Bulj, gradonačelnik Sinja, Ivan Bugarin, gradonačelnik Trilja, Jure Plazonić, gradonačelnik Vrlike, Dinko Bošnjak, načelnik Hrvaca, Dušan Đula, načelnik općine Otok i načelnik općine Dicmo Petar Maretić.

Također, na obilježavanju bili su zapovjednik Jedinice specijalne i interventne policije Ante Vugdelija, načelnik PP Sinj Mislav Filipović Grčić, načelnik PGP Imotski Tihomir Nenadić i načelnik PGP Trilj Ljubo Zečić, te svi dosadašnji zapovjednici i načelnici Policijske postaje Sinj od 1991. godine.

Kao i svake godine uz nas su bili i predstvanici i člnovi braniteljskih udruga, Josip Slačanin, predsjednik udruge specijalne policije, članovi Udruge prvi hrvatski redarstvenik, Udruge specijalne policije BATT, Udruge policijskih službenika u Domovinskom ratu Imotski, Udruge Tigrovi 90/91 SDŽ Imotski i Udruge policije Sinja i Cetinske krajine Domovinskog rata, čiji članovi su i inicirali postavljanje spomen ploče na Policijsku postaju Sinj. Uz policijske kapelane don Marka Trogrlića i don Hrvoja Relju sudjelovao je i fra Marinko Vukman, gvardijan svetišta Gospe Sinjske.

Obilježavanje je otpočelo otkrivanjem spomen ploče koja je postavljena na Policijskoj postaji Sinj, u čast poginulih policajaca Policijske postaje Sinj Ivana Kambera, Dušana Cvrlje, Mira Milanovića i Ante Radana.


Ante Škoko, Kažimir Abramović, Zoran Bočina, Ivica Grubač, Bogoslav Lukić, Jakov Topić, Dušan Cvrlje, Miro Milanović i Ante Radan su u rujnu 1991. godine, od 16. do 23. rujna 1991. godine, poginuli na području Hrvaca i Maljkova braneći svoju domovinu, svoju Hrvatsku.

Polazeći od Evanđeoskog odlomka  Evanđelja po Luki koji nam govori o nekomu satniku kojemu bijaše bolestan sluga i koji je zamolio Isusa da ga ozdravi, izgovorivši one divne riječi koje su i danas dio Euharsitijskih slavlja „Gospodine, nisam dostojan da uđeš pod krov moj...“. don Marko Trogrlić je u svojoj propovijedi progovorio o tomu strancu kao uzoru vjere. Zapravo, on u Evanđeljima dobiva jednu od najvećih Isusovih pohvala: "Zaista, kažem vam, ni u koga u Izraelu ne nađoh tolike vjere“. Satnik nam daje lekciju. U Isus prepoznaje Spasitelja i ide k njemu u uvjerenju da on može rješiti njegov problem. Satnik, taj stranac ne hoda stranputicama života nego ide ravno k Isusu. Kakva poruka svima nama! Često tražimo rješenja za svoje probleme na krivim mjestima. Znaju to biti često i odluke mimo, a i protiv vjere. Mi smo pozvani sav svoj život donijeti Isusu koji je Bog i koji ima rješenja za naše probleme kad mi to i ne razumijemo, istaknuo je propovijednik. Satnika je dovela k Isus njegova vjera. On vjeruje u Isusa. Istina je da nam satnik daje lekciju vjere u Gospodina. Drugo pitanje koje nam se nameće, istaknuo je don Marko u svojoj propovijedi, jest pitanje:  Kako Satnik rješava svoje probleme? Odgovor glasi: molitvom! Što satnik radi? On moli Isusa: Gospodine, ozdravi moga slugu. On vjeruje u Božju moć i tu vjeru potkrepljuje svojom molitvom. Molitvu upućemo Bogu. Satnik moli Gospodine. Oslovljava ga titulom koja se pridjeva Bogu! I što se događa? Molitva postiže rezultat. Sluga ozdravlja. Isus čini čudo. Eto poruke za svakog  od nas. Bogu se treba obraćati uvijek, a osobito u tamnim trenutcima svoga života. Nikada na stranputicu, uvijek pravim putom. Uvijek k Bogu. Vjera nas dovodi k Bogu, i vjera se uvijek hrani molitvom. Zato je važna moltva u našem životu. U ovoj prigodi, zaključit će don Marko svoju propovijed, kad se sjećamo tamnih trenutaka smrti naših dragih i milih branitelja- naše misli trebaju i moraju biti usmjerene k Bogu. Od njega valja vapiti milost „ozdravljenja“. Da nas ozdravi od naših boli.  On jedini  može naša stanja ozdraviti. On može ublažiti naše boli i jade. Naše tuge i bijede. I mi molimo Gospodina: „Gospodine, nisam dostojan, ali Ti sve možeš“. Učini ono što Ti možeš učiniti. Jer Ti si Bog. Ti si jedini svevišnji, Isuse Kriste, Bog po sve vijeke vjekova. Amen." na kraju je rekao don Marko.

Nakon svečane mise, na spomeniku koji je u Hrvacama podignut u čast poginulim redarstvenicima, položen je vijenac i upaljene su svijeće za naše poginule kolege. Cvijeće i upaljene svijeće na spomenik su stavili članovi obitelji, izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova koje je predvodio glavni ravnatelj policije Nikola Milina uz načelnika Slobodana Marendića, zapovjednika JSIP i načelnike postaja, izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije, gradova Sinja, Vrlike i Trilja, općina Hrvace, Otok i Dicmo i veliki broj članova braniteljskih udruga.   

Također, vijenci su položeni i na spomenik u Maljkovu i na spomen pločama koje su postavljene na mjestima stradavanja poginulih kolega. Uz molitvu i svijeće razmišljali smo o našim poginulim kolegama i svim poginulim hrvatskim braniteljima čija imena su zlatnim slovima uklesana u povijest Lijepe naše.

Obilježavanje su pjesnom uveličali članovi policijske klape „Sveti Mihovil“ koji redovito sudjeluju na obilježavanjima MUP-a i PU splitsko-dalmatinske, kojima čuvamo sjećanja na naše poginule kolege. 

Stranica