Obilježavanje nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Slika /PU_SD/Slike/stopnasiljunad-ženama.jpg

Dana 22. rujna 2020. godine obilježiti će se nacionalni dana borbe protiv nasilja nad ženama

Obilježavanje Nacionalnog dan borbe protiv nasilja nad ženama 22. rujna 2020 godine  sjećanje je na događaj od 22. rujna 1999. godine, kada su tijekom brakorazvodne parnice na Općinskom sudu u Zagrebu usmrćene tri žene, supruga, njena odvjetnica i sutkinja te ranjena zapisničarka suda.

Policijska uprava posebno će ovaj dan obilježiti u gradu Splitu i to u suradnji sa Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Županije splitsko-dalmatinske, u gradu Sinju u suradnji sa Udrugom za civilno društvo i kvalitetu življenja Srma-Sinj, te u gradu Kaštelima, gdje će se uz angažman Mobilnog preventivnog centra građanima dijeliti prigodni letci na temu nasilja nad ženama i u obitelji te davati povratne informacije o radu i postupanju policije kroz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Dana 22.09.2020. godine, zajedno sa Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Županije splitsko-dalmatinske,  u direktnom kontaktu sa građanima na Rivi u Splitu, prezentirati će se zajednička aktivnost u preventivnom projektu „Lily“, kroz promociju izrađenog info. materijala namjernog široj javnosti.
Posebni dio aktivnosti biti će senzibilizacija javnosti za prijavljivanje nasilja u obitelji policiji  u cilju zaštite žrtva i smanjenja tamne brojke kroz pisane obavijesti u svim PP i prezentaciju u zgradi Policijske uprave.

Po prijavi nasilja u obitelji policija je dužna:

- na poziv o nasilju u obitelji odmah izići na mjesto događaja, prekinuti nasilje i osigurati pomoći ozlijeđenim osobama,
- prikupiti sva saznanja o činu nasilja i sudionicima,
- privesti počinitelja nasilja u policijske prostorije i zadržati ga ako za to postoje zakonske pretpostavke,
- privesti počinitelja nasilja prekršajnom sudu ako za to postoje zakonske pretpostavke,
- podnijeti kaznenu ili prekršajnu prijavu  protiv počinitelja nasilja zavisno o težini nasilja,
- počinitelju nasilja privremeno oduzeti predmete kojima je počinio nasilje,
- za počinitelja nasilja tražiti od Prekršajnog suda produženje pritvora, predložiti adekvatne zaštitne mjere, donijeti rješenje o određivanju mjere opreza u skladu s procjenom ugroženosti žrtve
-  informirati žrtvu o njezinim pravima i o mogućosti smještaja u jedno od skloništa žrtava obiteljskog nasilja
-  o svemu poduzetom izvijestiti nadležni centar za socijalnu skrb  





Stranica

Dokumenti