Negativni prekršajni bodovi

Slika /PU_SD/Slike/dan-ljubaznosti-u-prometu-002.jpg
Pravna posljedica pravomoćne osude vozača motornog vozila za određene prekršaje iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama je upis negativnih prekršajnih bodova u evidenciju, što znači da se  negativni prekršajni bodovi automatski unose u  sustav Ministarstva unutarnjih poslova po pravomoćnosti rješenja o prekršaju i o tome ne dobivate nikakvu posebnu obavijest. Ovo je jedan od razloga zbog koji svaki vozač koji je prekršajno sankcioniran mora voditi računa da li je počinjenjem prekršaja za koji je sankcioniran „zaradio“ i negativne bodove.
Skupljanjem negativnih bodova vozačima prijeti ukidanje vozačke dozvole. Vozaču koji je u razdoblju od dvije godine prikupio dvanaest negativnih bodova rješenjem će se ukinuti i oduzeti vozačka dozvola, a  mladom vozaču (do 24-te godine starosti) koji je u razdoblju od dvije godine prikupio devet negativnih prekršajnih bodova rješenjem će se ukinuti i oduzeti vozačka dozvola.

No, prvo valja naglasiti kako je potrebno razlikovati oduzimanje vozačke dozvole od ukidanja vozačke dozvole. Oduzimanje vozačke dozvole se odnosi na privremeno oduzimanje javne isprave, dok je ukidanje vozačke dozvole uskraćivanje prava na samostalno upravljanje motornim vozilom svih kategorija.

Na području PU splitsko-dalmatinske tijekom prošle i ove godine, temeljem evidentiranih negativnih prekršajnih bodova ukinuto je oko 200 vozačkih dozvola.

Negativni bodovi se uz prekršajnu sankciju izriču za različite teže prekršaje.
Primjerice ovo su pojedini prekršaji koji donose 6 negativnih prekršajnih bodova:
-upravljanje vozilom s prisutnošću alkohola iznad 1,5 g/kg ili uz prisutnost opojnih droga u organizmu,
- prekoračenje brzine kretanja vozila za 50 km/h u naseljenom mjestu;
- upravljanje vozilom prije stjecanja prava na samostalno upravljanje vozilom tj. bez položenog vozačkog ispita ili upravljanje vozilom unatoč ukinutoj vozačkoj dozvoli;
- odbijete li kao vozač preliminarno testiranje na prisutnost alkohola ili opojnih droga u organizmu;
-vožnja autocestom, brzom cestom i cestom namijenjen za promet motornih vozila u zabranjenom smjeru ;
-napuštanje mjesta prometne nesreće s ozlijeđenim osobama
 
Ovdje su istaknuti neki od težih prometnih prekršaja i to s najvećim brojem negativnih bodova zbog čega skrećemo pažnju i na druge prekršaje koji za sobom povlače negativne bodove ( različite nepropisne brzine, napuštanje mjesta događaja prometne nesreće s materijalnom štetom, različite koncentracije alkohola od prethodno navedene, prolazak kroz crveno svjetlo, greške vozača u odnosu na pješake, itd. )
 
Nepoštivanjem prometnih propisa relativno lako možete ostati bez vozačke dozvole.

Mladom vozaču koji je u razdoblju od dvije godine prikupio devet negativnih prekršajnih bodova i vozaču koji je u razdoblju od dvije godine prikupio 12 negativnih prekršajnih bodova rješenjem će se ukinuti vozačka dozvola.
Osobama kojima je doneseno rješenje na temelju prikupljenih negativnih bodova može ponovo polagati vozački ispit istekom roka od dvije godine od dana izvršnosti rješenja , nakon provedenog potpuno novog postupka osposobljavanja kandidata za vozače. Vozač polaže vozački ispit kao da nikad prije nije polagao.

Negativni prekršajni bodovi brišu se iz evidencije nakon proteka dvije godine od dana pravomoćnosti odluke o prekršaju na temelju kojeg su upisani.
Podsjećamo da status vozačke dozvole i broj negativnih bodova možete u svakom trenutku vrlo jednostavno provjeriti na stranicama MUP-a na pod naslovom „kutak za vozače“.
 

Stranica