Nadzor prometa na moru: prošlog tjedna sankcionirano 69 pomorskih prekršaja

Slika /PU%20splitsko-dalmatinska%202022/Vijesti%20(svakodnevno)/nadzor%20mora.jpg
FOTO: ilustracija

Policijski službenici Postaje pomorske policije Split u vremenu od 22. srpnja do 28.srpnja sankcionirali su ukupno 69 pomorskih prekršaja.

Od ukupnog broja evidentiranih pomorskih prekršaja tijekom proteklog tjedna sankcionirano je trideset i pet „glisiranja“.Pravilnikom o sigurnosti pomorske plovidbe u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske, te načinu i uvjetima obavljanja nadzora i upravljanja pomorskim prometnom, te Pravilnikom o izmjenama i dopunama normirano je da motorne brodice  i brodice na mlazni pogon ( skuteri, jet ski, brodica na zračnom jastuku i slično) mogu ploviti s hidrodinamičkim uzgonom, odnosno glisirati samo na udaljenosti većoj od 300 metara od obale i to na području na kojem nije zabranjeno glisirati. Prilikom upravljana gliserima, skuterima i sličnim brodicama na mlazni pogon obavezno se pridržavajte  propisa i pravila ponašanja na moru, posebno propisane udaljenosti od obale,  kako bi na taj način izbjegli mogućnost da se dogodi nesreća i stradavanje osoba.

Od ostalih sankcioniranih prekršaja izdvajamo  prekrcaj, sidrenje na područjima gdje to nije dozvoljeno, nema  policu osiguranja i istekao tehnički pregled. dozvolu za upravljanje,  obavljanje prijevoza bez odobrenja.

Apeliramo na sve sudionike pomorskog prometa da se pridržavaju zakona i pomorskih pravila

Stranica