Nadzor korištenja parkirnih mjesta rezerviranih za osobe s invaliditetom

  • Slika PU_SD/akcija%20znak%20pristrup%20split%201.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Policijski službenici i prometni redari u nadzoru parkirnih mjesta rezerviranih za osobe s invaliditetom i nadzoru korištenja znaka pristupačnosti

Policijski službenici Policijske uprave splitsko-dalmatinske proveli su danas od 9 do 13 sati preventivno-represivnu akciju pod nazivom ''Nadzor korištenja parkirnih mjesta rezerviranih za osobe s invaliditetom''.
Akcija je provedena u suradnji s Područnim Uredom pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u Splitu, te udrugom „Vjeruj i djeluj“ te prometnim redarstvom grada Splita, Trogira, Omiša kao i ostalih gradova ove policijske uprave. Cilj akcije je skrenuti pozornost građana na problem parkiranja na parkirališnim mjestima rezerviranim za osobe s invaliditetom od strane sudionika u prometu, koji nemaju pravo korištenja tako označenih mjesta. Provedba prometne akcije u bila je usmjerena na nadzor parkirnih mjesta rezerviranih za osobe s invaliditetom i kontrolu korištenja znaka pristupačnosti od strane drugih osoba koje nemaju to pravo.
Provođenje akcije u Splitu koju su provodili policijski službenici Prometne policije Split zajedno s prometnim redarstvom pratili su Andrija Lipanović, predsjednik Udruge "Vjeruj i djeluj", Maja Karaman Grbavac, savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom iz područnog ureda u Splitu i Ivana Špadina, policijska službenica Službe za sigurnost cestovnog prometa koja je i rukovodila ovom akcijom.
Najčešćim problemom, predsjednik udruge Andrija Lipanović smatra stavljanje znaka pristupačnosti u položaj u kojem se ne vidi datum valjanosti što može upućivati da znak nije valjan. Takva situacija zahtijeva provjeru kojoj pristupaju ili prometni redari ili policijski službenici. Tijekom obilaska parkirnih mjesta rezerviranih za osobe s invaliditetom u centru Splita, zapaženo je nekoliko situacija u kojima znak pristupačnosti nije vidljiv u potpunosti nakon čega je uslijedila provjera koja je potvrdila u više slučajeva da je znak valjan. U situacijama kada je znak valjan ali nije vidljivo istaknut moguće je prekršajno sankcioniranje, upozorenje ili novčana kazna. Upravo provjeravanje prava korištenja znak načina da se senzibiliziraju građani kako bi ova osigurana parkirna mjesta za osobe s invaliditetom bila dostupna upravo njima kojima i jesu namijenjena. U tom smislu, savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Maja Karaman Grbavac, istaknula je kako je važno da se znak pristupačnosti koristi na zakonit način a ne da se doživljava kao obiteljsko pravo koje koriste svi članovi obitelji, a ne samo ovlaštenik prava na znak pristupačnosti. Stoga su kako je naglasila ove akcije manje usmjerene na sankcioniranje počinitelja već primarno na podizanje svijesti o potrebi poštivanja označenih parkirališnih mjesta i savjesno korištenje.
Tijekom trajanja akcije policijski službenici i prometni redari kontrolirali su 129 vozila, odnosno znakova pristupačnosti te su sankcionirali ukupno 29 vozača kojima je utvrđen prekršaj nepropisnog parkiranja vozila na mjestu rezerviranom za parkiranje osoba s invaliditetom.
Policijska službenica za sigurnost cestovnog prometa, Ivana Špadina je za medije koji su pratili tijek provođenja akcije naglasila kako je cilj akcije senzibilizirati građane da shvate posljedice oduzimanja parkirnih mjesta označenih odnosno rezerviranih za osobe s invaliditetom jer to nije njihov luksuz već potreba. Na području naše policijske uprave u 2020. godini evidentirano je 959 prekršaja. Nadamo se da će ova i slične akcije rezultirati smanjenjem broja ovakvih prekršaja. Kako bi se i nadalje podizala svijest građana o značenju znaka pristupačnosti,  policija će i dalje provoditi ove preventivno-represivne aktivnosti kako bi ukazivali na obvezu i potrebu poštivanja parkirališnih mjesta rezerviranih za osobe s invaliditetom.
 

Stranica