Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Slika /PU_SD/Slike/Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, Trogir, 22.9.2019..JPG
U nedjelju, 22. rujna, na trogirskoj rivi smo obilježili Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Policijski službenici Odjela prevencije i Policijske postaje Trogir, te djelatnica Centra za socijalnu skrb Trogir su na informacijskom pultu Mobilnog  preventivnog centra policije dijelili promidžbeni materijal i informirali zainteresirane građane o problematici nasilja nad ženama i postupanju policije u slučaju dojave o nasilju. 
 
Nasilje u obitelji i nasilje prema ženama, za razliku od ostalih oblika nasilja, obilježava niz specifičnosti i karakteristika koje ga čine posebno štetnim i opasnim za pojedinca, ali i društvo u cjelini. Jednu od njegovih specifičnosti predstavlja i činjenica kako je ono rodno uvjetovano, u pojedinim slučajevima teško prepoznatljivo jer se javlja u različitim pojavnim oblicima (psihičko, fizičko, seksualno, ekonomsko nasilje), u pravilu bez prisutnosti svjedoka, traje dulje vrijeme, a žrtve uslijed straha ponekad nisu sklone njegovom prijavljivanju, što dovodi do stvaranja tamne brojke tog oblika nasilja.
 
Kao društvo ne smijemo ostati gluhi i slijepi na nasilje koje se događa svuda oko nas. Moramo reagirati, prijavljivati, procesuirati počinitelje i štititi žrtve. Naše društvo je važno senzibilizirati na način da se pri tom ne gubi iz vida osjećaj solidarnosti i građanske hrabrosti suočavanja s nasiljem prema ženama koje žive u strahu, koje je često sram potražiti pomoć, kojima se ponekad poručuje da nasilje moraju trpjeti i koje same ne vide izlaz ili si ne mogu i ne znaju pomoći.
 
Policija je kroz preventivne i represivne aktivnosti uključena u borbu protiv nasilja nad ženama. U suradnji s partnerima, odnosno brojnim institucijama i organizacijama, provodi preventivni projekt pod nazivom „Lily“ u cilju edukacije i podizanja razine svijesti svakog pojedinca o potrebi sprječavanja i borbe protiv ovakvih oblika nasilja.
 
Projekt „Lily“ je svoj naziv dobio u spomen na pokojnu sutkinju Ljiljanu Hvalec, koju je 22. rujna 1999. godine na Općinskom sudu u Zagrebu usmrtio muškarac tijekom brakorazvodne parnice. Uz nju, muškarac je usmrtio i svoju suprugu, njenu odvjetnicu i teško ranio zapisničarku. Zbog navedenog događaja, Hrvatski sabor je 2004.godine dan 22. rujna proglasio Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama.
 
Dosadašnja istraživanja govore da se nasilje prema ženama odvija u svim društvenim slojevima, odnosno da može pogoditi sve žene, bez obzira na dob, obrazovanje, socijalni status, kulturu i sl.
 
Interes policije je zaštita žrtve nasilja i smanjenje tamne brojke kaznih djela i prekršaja, koji se ne prijave policiji, pa ovim putem želimo senzibilizirati javnost kroz neposredni kontakt s građanima, da ne okreću glavu od nasilja, već da isto bez odgode prijave policiji.    
 
Ako vidite, čujete ili primijetite nasilje, nemojte šutjeti! Možda ćete spasiti nečiji život!
 
Prijavite nasilje policiji, pozivom na besplatni broj 192!
 
Informacije o nasilju također možete dostaviti i e-mailom, na adresu policija@mup.hr, splitsko-dalmatinska@policija.hr kao i putem mobilne aplikacije za e-dojave.
 

Stranica