Na Sveučilištu u Splitu održano informiranje o temi računalnih prijevara i sigurnosti na internetu

  • Slika /PU splitsko-dalmatinska 2022/Sastanci/IMG_7859.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Uz potporu Sveučilišta u Splitu i Stručnog odjela za forenzičke znanosti, danas su u panel raspravi sudjelovali dekani i prodekani splitskih fakulteta

Foto: PU splitsko dalmatinska

Na Sveučilištu u Splitu, danas, 24. siječnja 2024.godine nastavili smo s informiranjem o temi računalnih prijevara i sigurnosti na Internetu. Uz potporu Sveučilišta u Splitu i Stručnog odjela za forenzičke znanosti, danas su u panel raspravi sudjelovali dekani i prodekani splitskih fakulteta.
Naime, nakon odličnih reakcija studenta forenzike koji su sudjelovali u informiranju krajem prošle godine, nastavljamo i u 2024.godini suradnju sa Sveučilištem u Splitu.

Kibernetička sigurnost i računalne prijevare, modusi i način zaštite svakako je tema koja ne poznaje granice jer iz dosadašnjih iskustava jasno nam je da nema razlike među prevarenim osobama kada govorimo o životnoj dobi ili stupnju obrazovanja. Pitanje je samo da li ste znali da određenu vrste prevare, odnosno da li ste imali vremena razmisliti i donijeti ispravnu odluku.

 Sve više vremena svi provodimo na Internetu, služimo se istim za obavljanje svakodnevnih poslova kao što su kupnja, plaćanje računa, ali nisu svi dobronamjerni i nemaju svi iskrene namjere, kao i u realnom životu.
Prateći stanje kriminaliteta primijetili smo da su se prevaranti i lopovi također udomaćili na Internetu i smišljaju svakojako prijevare u namjeri da ukradu tuđi novac. U tom cilju prevaranti se trude na što lakši način prevariti vas i ukrasti vam različite podatke: osobne, podatke o vašem bankovnom računu, PIN-ove i slično.

Lažni mailovi, sms-ovi, telefonski pozivi samo su neki od načina kako danas prevaranti funkcioniraju. Građani se radi toga moraju dodatno informirati, a održavanje panel rasprava kojima se razgovara o ovoj temi jedna je od načina da informacija dođe do svih građana.
Nakon uvodnog pozdrava dr.sc. Dragana Ljutića, rektora Sveučilišta u Splitu, načelnik Policijske uprave Slobodan Marendić između ostalog naglasio je kako je naša ambicija da svaki građanin Splitsko-dalmatinske županije ima točnu i kvalitetnu informaciju o tome na koji način zaštititi sebe i svoj novac.
Dr.sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu je naveo da je rado prihvatio prijedlog načelnika Slobodana Marendića  i njegovog tima da danas na sveučilištu održe prezentaciju o računalnoj sigurnosti.  „U današnjem svijetu digitalizacije ja ne znam tko je siguran. Sjedne strane digitalizacija nam nudi odlične mogućnosti, ali s druge strane moramo biti svjesni koliko se mi, koristeći različitu tehniku, izlažemo.  kroz različitu tehniku izlažemo. Ono što ne znamo, to je koliko kvalitetnih informacija imamo i koliko smo upoznati s opasnostima i rizicima koje nam nosi  tehnologija. Dobro je da se razgovori vode s dekanima sveučilišta koji vode ovaj veliki sustav  i da se baš oni upoznaju s onim što to znači digitalni kriminal“ istakao je rektor Ljutić.
Ivna Poljak Marunica, policijska službenica za kibernetičku sigurnost svakodnevno se u svom radu susreće s osobama koje su na ovaj ili ona način prevarene. Oštećeni su ponekad dovedeni u bezizlaznu situaciju, uložili su sav svoj novac ušteđevinu, razočarani su i ljuti na sebe i svoju lakomislenost, govorila je o različitim vrstama računalnih prijevara.  

Paško Ugrina, voditelj poslova prevencije u svom izlaganju govorio je o preventivnom projektu „SafetyNet-Bitka za sigurnost“, te posebno kako u okviru istog nastavljamo edukaciju djece i mladih, ali kroz njega želimo informirati sve građane o računalnoj sigurnosti. Uz pomoć znanja mladih ljudi iz Udruge DUMP dobili smo kvalitetan proizvod u vidu aplikacije koja uz kviz znanja za djecu i mlade sadrži veliki broj savjeta i kutak za roditelje.   

Stranica