Mir i dobro 2021: predstavnici žurnih službi uputili apel građanima

Slika /PU_SD/Slike/Mir i dobro 2021.jpg

Suzdržavajući se od uporabe pirotehnike zajednički možemo postići da nam prosinac bude miran i spokojan

U Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj danas je održana konferencija za medije vezano uz provođenje akcije Mir i dobro. Na konferenciji za medije sudjelovali su Paško Ugrina, voditelj Odjela prevencije, Mario Mikas, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Splita i dr. med. Leo Luetić, ravnatelj  Zavoda za hitnu medicinu Splitsko- dalmatinske županije. Predstavnici žurnih službi željeli su na jednom mjestu zajednički ukazati na štetnost zlouporabe pirotehnike i štetnost kada je koriste djeca koja to ne smiju. Poseban naglasak stavljen je na apel upućen roditeljima da ne kupuju djeci pirotehniku.
Paško Ugrina je naglasio značaj dugogodišnje akcije koju policija provodi već dugi niz godina, s prvenstvenim ciljem  upozoriti građane na opasnost od zlouporabe oružja, eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava, kao i nepravilne uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu. Tijekom prosinca 2020.g i siječnja 2021 godine na području ove Uprave, od posljedica uporabe pirotehničkih sredstava ukupno je ozlijeđeno šest osobe, od čega su tri osobe zadobile teške tjelesne ozlijede. Voditelj Ugrina naglasio je kako su već održani radni sastanci s  predstavnicima svih institucija koje se bave ovom problematikom, od ilegalne prodaje, nadzora rada trgovina koje prodaju pirotehniku, te će se vršiti intenzivne kontrole i nadzori, a policijski službenici će na terenu kontrolirati da li se građani pridržavaju ograničenja vezano uz uporabu pirotehnike. Naglasio je kako djeca mlađa od 14 godina ne smiju upotrebljavati pirotehniku.
Mario Mikas, zapovjednik JVP Split je u odnosu na uporabu pirotehnike posebno istakao kako građani moraju biti svjesni opasnosti posebno kada je koriste suprotno zakonskim odredbama. „Korištenje pirotehnike u zatvorenim prostorima dovodi do požara u stanovima. Broj intervencija zbog nepravilnog korištenja pirotehnike povećava se u blagdansko vrijeme. Apeliramo na građane da budu oprezni i suzdrže se od uporabe pirotehnike suprotno zakonskim određenjima i pravilima na pakiranjima“ istakao je Kovačević.
Dr.Leo Luetić  naveo je kako  ozlijede od nepravilne uporabe pirotehnike mogu ostaviti trajne posljedice na zdravlje osoba, posebno djece radi čega je uputio apel roditeljima da čuvaju svoju djecu, da ukoliko oni koriste pirotehniku djecu ostave na dovoljnoj udaljenosti gdje se ne mogu ozlijediti i da djeci ne kupuju pirotehniku

Zajednički možemo postići da nam prosinac bude miran i spokojan. Suzdržite se od uporabe pirotehnike i na taj način kreirajte mirno i sigurno okruženje za vašu obitelj, prijatelje, susjede u vašem kvartu. Vodimo računa jedni o  drugima posebno u vrijeme blagdana.
 

Pozivamo roditelje:
  •  da djeci mlađoj od 14 godina ne kupuju pirotehniku,
  •  da vode brigu o sigurnosti djece i pobrinite se da ne koriste pirotehnička sredstva jer ista mogu trajno narušiti zdravlje vaše djece.
  •  da razgovaraju  s djecom i ukažu im na moguće štetne posljedice
  • da svojim primjerom pokažu djeci kako se blagdani mogu proslaviti i bez pirotehnike. 
Novim Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima, te proizvodnji i prometu građanima nije dozvoljena nabava, posjedovanje niti uporaba petardi i redenika kategorije F2 i F3, te pirotehničkih sredstava kategorije F4, P1, P2, T1 i T2 za osobne potrebe.
Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima, te proizvodnji i prometu oružja i to člankom 90. normirano je da će se  novčanom kaznom u iznosu od 5000 do 15.000 kuna kaznit za prekršaj fizička osoba ako:
  • je mlađa od 18 godina, a uporabljuje pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 (članak 62. stavak 4.)
  • uporabljuje pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, a mlađa je od 18 godina ili je starija od 18 godina i uporabljuje pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca (članak 62. stavak 4.)
  • u zatvorenim prostorima ili na prostoru gdje se okuplja veći broj građana koristi dozvoljena pirotehnička sredstva, osim pirotehničkih sredstava kategorije F1 (članak 62. stavak 5.)
  • nabavlja, posjeduje ili uporabljuje petarde i/ili redenike kategorije F2 i F3 te pirotehnička sredstva kategorije F4, P1, P2, T1 i T2 za osobne potrebe (članak 62. stavak 6.), 
dok je člankom 92. normirano kako će se  novčanom kaznom u iznosu od 1000 do 3000 kuna kaznit zakonski zastupnik djeteta mlađeg od 14 godina koje je uporabilo pirotehnička sredstva.
 

Stranica