Ministar Božinović na predstavljanju rada Operativnog vatrogasnog zapovjedništva RH u Divuljama

  • Slika /divulje 2021/IMG_6565.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Božinović: „Nećemo stati sa opremanjem svih naših žurnih službi. Nastavljamo ovim ritmom, bez predaha ćemo raditi na programima i na povlačenju sredstava iz Europske unije. Ministarstvo unutarnjih poslova će, skupa s Ravnateljstvom civilne zaštite, ne samo nastaviti taj posao već će ga dodatno pojačati jer Hrvatska je u tim strukturama prepoznata kao odgovoran partner u koji se isplati ulagati sa razine Europske unije“

FOTO: PU splitsko-dalmatinska

Danas, 21. lipnja, započelo je s radom Operativno vatrogasno zapovjedništvo Republike Hrvatske u Divuljama te ga je tom prilikom posjetio potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović.

Otvaranju Operativno vatrogasnog zapovjedništva prisustvovali su ministar obrane RH Mario Banožić, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, predsjednik Nacionalnog odbora za preventivnu zaštitu i gašenje požara Ante Sanader, pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu dr.sc. Damir Trut, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić te županijski vatrogasni zapovjednici.

U prostorima Državne vatrogasne intervencijske postrojbe u Divuljama, temeljem programa Vlade Republike Hrvatske, za vrijeme trajanja protupožarne sezone, prije četiri godine osnovano je Operativno vatrogasno zapovjedništvo, koje predstavlja jedinstveni centar za upravljanje gašenjem požara otvorenog prostora, s prikazom svih relevantnih informacija u realnom vremenu.

Cilj Operativno vatrogasnog zapovjedništva jest poboljšanje koordinacije svih aktivnosti i službi na terenu, u ljetnim mjesecima kada je najizraženija opasnost od požara na otvorenom, koji se lako mogu oteti kontroli i prouzročiti velike štete.
Postojanje Zapovjedništva utječe na kvalitetu i brzinu operativnog djelovanja jer vrhunska oprema poput protupožarnog video nadzora, odnosno sustava od 96 kamera koje prenose sliku s terena s područja cijele Republike Hrvatske u realnom vremenu, uvelike olakšava otkrivanje požara u njihovu nastajanju, promptnu reakciju i početak gašenja požara prije njegovog nekontroliranog razbuktavanja.

Planska prevencija i priprema zaštite od požara ključne su sastavnice za učinkovito gašenje i kontroliranje požara, a vatrogasne intervencije, vođene i koordinirane iz Zapovjedništva, uz vatrogasce i županijske vatrogasne zajednice mogu uključivati i vojsku, policiju te civilnu zaštitu.

Tako su u pripravnosti i pripadnici Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (kopnene, zrakoplovne i pomorske snage), snage interventne i temeljne policije te interventni tim za spašavanje (Državna intervencijska postrojba, HGSS, Hitna pomoć).
 
  • „U travnju ove godine Europska unija donijela je izmjenu Uredbe o sustavu civilne zaštite i Ministarstvo unutarnjih poslova snažno se integriralo kroz cijeli taj mehanizam i mi smo de facto zaslužnici interesa svih sastavnica sustava civilne zaštite i sustava domovinske sigurnosti, kad govorimo o zaštiti i spašavanju. To se odnosi naravno i na Hrvatsku gorsku službu spašavanja i na Hrvatski Crveni križ i mi ćemo neumorno zajedno s predstavnicima svih tih službi raditi na izradi programa i povlačenju projekata za sustav civilne zaštite u Republici Hrvatskoj. Idemo i korak dalje, pa smo dobili obavijest Europske komisije da nam je odobreno 1 800 000 eura za održavanje dva kanadera Hrvatske vojske, koji će biti u sastavu zajedničkih europskih snaga ukoliko bude potrebe za nekom prekograničnom akcijom. Kao što sami znate, Hrvatsko protupožarno zrakoplovstvo je i ranije odlazilo na misije pomoći u zemljama i izvan Hrvatske, poput one akcije u Izraelu. Mi smo zajedno, kroz Mehanizam unije za civilnu zaštitu, izborili da ti troškovi, koji ne dovode ničim u pitanje našu humanost, budu u visokom postotku od 75 ili 80 posto sufinancirani europskim sredstvima. To je ono što ćemo nastaviti raditi kako bismo pomogli onima među nama koji pokazuju najveću razinu humanosti u krizama, koji pokazuju znanje i požrtvovnost, bez obzira radi li se o ljetnim šumskim požarima, o globalnoj pandemiji koronavirusa ili potresima koju su pogodili naš glavni grad i Sisačko-moslavačku županiju“, istaknuo je ministar Božinović.

U spremnost Operativno vatrogasnog zapovjedništva, osoblja, kao i cijelog vatrogasnog sustava za sezonu koja je pred nama uvjerio se i ministar Banožić:
 
  • „Dosadašnja iskustva i implementacija naučenih lekcija kroz nekoliko godina, uz kvalitetno vođenje i viziju, mogućnost je stvaranja organiziranog sustava čiji je cilj prevencija izbijanja požara, a u funkciji zaštite ljudskih života i imovine. Upravo zajedničkim radom vatrogasaca, policije i vojske i svih službi koje su uključene kao sastavnice domovinske sigurnosti, možemo povećati sigurnost našeg društva na sve prijetnje“. 

Protupožarna sezona

U ljeto 2020. broj požara bio je znatno manji u odnosu na prethodnu sezonu, i to i na području sedam naših priobalnih županija, njih 952, i u čitavoj Hrvatskoj , njih 1.374. Manja je i ukupna opožarena površina u tom razdoblju.   

U čitavoj 2020. godini bilo je 22 tisuće vatrogasnih intervencija, od kojih 11.500 tehničkih, dok je ukupan broj požara na priobalju 5.416. Opožarena površina iznosi oko 35 tisuća hektara, a na svim vatrogasnim intervencijama bilo je angažirano 95 tisuća vatrogasaca.

I ova je godina počela zadovoljavajuće. Dobro stanje sa požarima ponajviše možemo zahvaliti nepovoljnim vremenskim uvjetima za nastajanje požara te smanjenom ljudskom djelovanju i broju ljudi, zbog uvjeta epidemije.

U prvih pet mjeseci ove godine bilo je 43 posto manje požara nego u istom razdoblju lani, te je opožarena površina manja za pet puta (1.562 požara i 6.100 hektara opožarene površine 2021. naspram 2.760 požara i 33 tisuće hektara opožarene površine 2020. godine).

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković zahvalio se potpredsjedniku Vlade i ministru Božinoviću, kao i cijeloj Vladi na kontinuiranoj brizi i ulaganju u sustav vatrogastva:
 
  • „U posljednje dvije godine preko 450 vozila došlo je u sustav hrvatskog vatrogastva. Radi se o najmodernijim vozilima koja će sigurno doprinijeti djelovanju naših kolega vatrogasaca na terenu tijekom ove protupožarne sezone“. 

Ulaganje Ministarstva unutarnjih poslova u kvalitetno i učinkovito nošenje s požarima

Rad ovog Zapovjedništva svakoga ljeta, baš kao i nabava vatrogasnih vozila, čija je isporuka krajnjim korisnicima, odnosno javnim vatrogasnim postrojbama i dobrovoljnim vatrogasnim društvima u završnoj fazi, dio je planskog ulaganja u kvalitetno i učinkovito nošenje s požarima.

Veliku ulogu u tome igra i pravovremeno donošenje Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku, koji je i ove godine, unatoč izvanrednim okolnostima izazvanim epidemijom i razornim potresom iz prosinca, donesen već u siječnju, kako bi sve uključene institucije stigle na vrijeme, prije ljeta provesti sve planirane i propisane preventivne aktivnosti te se uskladiti i spremno dočekati protupožarnu sezonu, na dobrobit nacionalne sigurnosti, građana RH i naših gostiju.

Preventivne i operativne pripreme za sezonu su obavljene, što će zasigurno utjecati na neometan i djelotvoran rad Zapovjedništva, kao i na kvalitetnu suradnju i dobru koordinaciju svih tijela uključenih u njegovo funkcioniranje.

Republika Hrvatska već treću godinu za redom sudjeluje u zajedničkom europskom mehanizmu zaštite od požara te je još jednom iskazala svoju solidarnosti s drugim državama članicama u borbi protiv prirodnih katastrofa i nesreća uzrokovanih ljudskim djelovanjem.

Također, Republika Hrvatska jedna je od pet država članica koje će sudjelovati u nabavi novih protupožarnih zrakoplova najnovije generacije s ciljem uspostave trajnih rescEU kapaciteta za gašenje požara te će se nabava protupožarnih zrakoplova, procijenjene vrijednosti preko 80 milijuna eura, financirati također europskim sredstvima.

Uz projekt nabave radio-komunikacijske opreme za sve žurne službe spašavanja, samo za vatrogastvo nabavili smo 94 vatrogasna vozila, trenutno najmodernijih u Europi, čija se isporuka krajnjim korisnicima, dobrovoljnim društvima i javnim vatrogasnim postrojbama širom Hrvatske, ovih dana približava svojem završetku, na veliko zadovoljstvo svih uključenih strana, ostaje nam uručiti im još 21 vozilo. 

Kroz projekt „Modernizacija radio-komunikacijske opreme sustava civilne zaštite“ nabavljeno je ukupno šest baznih stanica sa dva bazna radija, pet mobilnih kofera gateway, tri nadzorne konzole, 2.700 ručnih radio uređaja s ispravljačem i antenom i potrebnim kablovima, 300 ručnih radio uređaja s ispravljačem i antenom i potrebnim kablovima, ali sa većom snagom signala, 900 radio uređaja za ugradnju u vozilo ili u stacionarno kućište, 45 stolnih kućišta za stacionarni radio uređaj sa pripadajućom antenom te tri kompleta SW za programiranje s pripadajućim kablovima.

Od toga, za vatrogastvo je izdvojeno: 2059 prijenosnih, 711 mobilnih i 21 stacionarni radio uređaj te 21 antena za stacionar.

Kroz projekt opremanja i osposobljavanja intervencijskih postrojbi civilne zaštite, u tijeku je nabava opreme i dodatno osposobljavanje jednog vatrogasnog tima za gašenje požara na otvorenom području (nabava kompleta opreme za 50 vatrogasaca, zajedničke opreme za operativno djelovanje vatrogasnog tima, 17 vozila i jedne brodice).

Primarni cilj svih dosadašnjih aktivnosti Ministarstva unutarnjih poslova jest podizanje razine zaštite vatrogasaca na terenu i omogućavanje njihova što učinkovitijeg i neometanog operativnog djelovanja.

Poznato je koje smo sve promjene za dobrobit organiziranosti, sustava upravljanja, funkcionalnosti i koordiniranosti hrvatskog vatrogastva poduzeli u posljednjih nekoliko godina, kao i činjenica da smo iz EU fondova povukli 38 milijuna bespovratnih sredstava za modernizaciju opreme vatrogasaca i ostalih sastavnica civilne zaštite.
 
  • „Nećemo stati sa opremanjem svih naših žurnih službi. Nastavljamo ovim ritmom, bez predaha ćemo raditi na programima i na povlačenju sredstava iz Europske unije. Ministarstvo unutarnjih poslova će, skupa s Ravnateljstvom civilne zaštite, ne samo nastaviti taj posao već će ga dodatno pojačati jer Hrvatska je u tim strukturama prepoznata kao odgovoran partner u koji se isplati ulagati sa razine Europske unije“, zaključio je ministar Božinović.

Ministarstvo unutarnjih poslova nastavit će se sa svoje razine maksimalno zalagati kako bismo rizičan i zahtjevan posao vatrogasaca olakšali u svakom smislu, svjesni da je zaštita od požara značajna za nacionalnu sigurnost, stanovnike i sve posjetitelje Lijepe Naše, naše gospodarstvo i njenu najvažniju granu – turizam.

Pisane vijesti