Kupovali i prodavali artikle pa ostali bez novca

Slika /PU splitsko-dalmatinska 2022/Vijesti (svakodnevno)/safetvnet 2.0.jpg

Budite oprezni i  informairajte se 

FOTO: ilustracija

Zaprimljene su dvije prijave kaznenog djela Računalna prijevara. Naime, u jednom slučaju je oštećena osoba preko internetskog oglasnika oglasila prodaju artikla, nakon čega ju je kontaktirala osoba navodno zainteresirana za kupnju i tom prilikom joj dostavila poveznicu-lažno sučelje, gdje je slijedeći upute upisala svoje podatke s bankovne kartice, a nedugo potom je primijetila da  joj je s računa „skinuto“ 150 eura.

U drugom slučaju oštećena osoba je kontaktirala „prodavatelja“ radi kupnje objavljenog artikla. Potom je u dostavljeni link, slijedeći daljnje upute u predviđene rubrike, upisala svoje podatke s bankovne kartice, nakon čega je primijetila da joj je s računa „skinuto“ 800 eura.
 
Na okolnosti zaprimljenih  prijava provodi se kriminalističko istraživanje.

Prevaranti u vrlo kratkom roku od objavljivanja oglasa kontaktiraju žrtvu i dogovaraju kupnju. Sa žrtvama uspostavljaju kontakt preko popularne mobilne aplikacije za komunikaciju te im u poruci šalju poveznicu na internetsku stranicu koja je vjerna kopija neke od poznatih dostavljačkih službi u Hrvatskoj. Upute prodavatelja odnosno žrtvu da unese podatke koji se traže na internetskoj stranici, navodno radi potrebe izvršavanja uplate na njihov račun i dostavljanja paketa.

Počinitelji ovdje vješto koriste neznanje ili zbunjenost žrtve oko procesa uplate odnosno isplate  sredstava s računa. Prilikom uplate na račun, potrebni podaci su IBAN broj računa, dok su za terećenje računa potrebni broj bankovne kartice i sigurnosni kod, a ponekad i dodatna autorizacija ako se radi o  3D sigurnosnoj provjeri.
 
Budite oprezni:
  • Ako nešto prodajete, za uplatu na vaš račun kupcu je dovoljno poslati samo IBAN broj i vaše ime i prezime a nikako CVC/CVV kod( kod za verifikaciju koji se nalazi na poleđini kartice, a koji se koristi kod internetskih plaćanja) 
  • Nemojte dijeliti kartični pin ili lozinku za online bankarstvo. Ne šaljite novac na neki nepoznat račun bez prethodne provjere a ako mislite da se radi o lažnom pozivu za uplatu prijavite svojoj banci.
Obzirom da se skoro svakodnevno pojavljuju novi načini računalnih prijevara, važno je informirati se radi čega Policijska uprava splitsko-dalmatinska provodi preventivnu kampanju „SafetyNet- Bitka za sigurnost“.

Informirajte se, budite oprezni, ne poklanjajte povjerenje i osobne podatke bilo kome..

Posjetite stranice Web heroj - Ulovimo lika s weba koji tvoje € vreba i saznaj kako i na koji način se zaštititi.
Također, CARNET-ov Nacionalni CERT u rad je pustio novi servis CERT iffy koji korisnicima, prije ili prilikom online kupovine, omogućuje provjeru ima li internetska trgovina obilježja lažnog weba. Korištenje servisa je jednostavno, a sve što korisnici trebaju napraviti kako bi provjerili internetsku trgovinu je da na stranici https://iffy.cert.hr upišu ili zalijepe URL adresu trgovine koju žele provjeriti te pritisnuti gumb za provjeru.
 
Više o samoj usluzi možete pročitati na portalu: https://www.cert.hr/cert-iffy-servis-za-provjeru-internetskih-trgovina/ .

Stranica