Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja nad ženama

  • Slika /PU_SD/Slike/PGP Trilj (7).JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U sklopu projekta „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja nad ženama“ kojeg je nositeljica Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, u Postaji granične policije Trilj danas, 24.listopada, započela je dvodnevna regionalna edukacija  za policijske službenike/ce s ciljem diseminacije rezultata dosadašnjih projektnih aktivnosti, kojima bi se izravno utjecalo na stavove policijskih službenika/ca koji svakodnevno postupaju sa ženama žrtvama nasilja i način primjene policijskih ovlasti s ciljem adekvatne zaštite žrtava.
Uz Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova partnerska organizacija u provedbi projekta je Ženska soba- Centar za seksualna prava, a pridruženi partneri su Pravosudna akademija, Policijska akademija i Hrvatsko novinarsko društvo.
Projekt se bavi ulogom pravosuđa i medija u slučajevima nasilja prema ženama,  s posebnim naglaskom na slučajeve femicida, a sastoji se od nekoliko faza.
U slijedeća dva dana u PGP Trilj na edukaciji će sudjelovati ukupno 23 službenika iz  PU dubrovačko neretvanske, ličko-senjske, splitsko-dalmatinske, šibensko-kninske i zadarske.
Pravobraniteljica se prije početka edukacije zajedno sa svojim suradnicima sastala s zamjenikom načelnika Markom Srdarevićem i načelnikom PGP Trilj Ljubom Zečićem koji su joj zaželjeli dobrodošlicu, te razgovarali o dosadašnjim iskustvima i načinima rada policije,  odnosno o suradnji s drugim  državnim tijelima vezano uz nasilje nad ženama.
Na samom početku edukacije zamjenik načelnika Marko Srdarević istaknuo je kako je pravobraniteljica gospođa Ljubićić u dosadašnjem brižnom praćenju rada policije, stekla dojam koliko je sveobuhvatan rad policajaca u ovim slučajevima. Naglasio je kako je dodatna edukacija i razmjena iskustava, mišljenja i analiza prakse ključna za postizanje još boljih rezultata u cilju zaštite žrtava.
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova gospođa Višnja Ljubičić  u uvodnom izlaganju navela je kako je projekt  započeo 1. travnja 2017. i uz analize sustava, edukaciju i osvještavanje, te analize medijskog izvještavanja, bitan dio je bio i donošenje medijskog kodeksa, te edukacija medijskih djelatnika i djelatnica, a sve u cilju pružanju podrške i pomoći ženama žrtvama nasilja. Iznijela je aktualne prekršajne i kaznene statističke podatke posebno u usporedbi sa ukupnim brojem evidentiranih događaja. iz izlaganja gospođe Ljubičić bilo je razvidno koliko su tijekom ovog projekta detaljno analizirani aktualni podaci za Republiku Hrvatsku, a sve u cilju donošenja meritornih zaključaka koji će u konačnici tijekom edukacija biti prenesene svim institucijama koje se bave ovom problematikom
 

Stranica