Hrvace: obilježavanje 29.godišnjice stradavanja policijskih službenika

  • Slika /PU_SD/Slike/Hrvace 2020 I.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Hrvacama je danas obilježena 29. godišnjica stradavanja devet policijskih službenika i redarstvenika koji su poginuli braneći domovinu.


Ante Škoko, Kažimir Abramović, Zoran Bočina, Ivica Grubač, Bogoslav Lukić, Jakov Topić, Dušan Cvrlje, Miro Milanović i Ante Radan su u rujnu 1991. godine na području Hrvaca i Maljkova, kao sudionici Domovinskog rata, poginuli braneći svoju domovinu, svoju Hrvatsku. Svečano obilježavanje započelo je svetom misom u crkvi Svih Svetih u Hrvacama koju su predvodili  don Hrvoje Relja i don Marko Trogrlić, policijski kapelani PU splitsko-dalmatinske, uz fra Nevena Pavlinušića, župnika u Hrvacama.
Uz članove obitelji poginulih redarstvenika i predstavnike udruga, na svetoj misi sudjelovali su  Ivica Franić, načelnik Sektora policije,  zapovjednik Specijalne jedinice policije Split Ante Vugdelija, pomoćnik načelnika u Policijskoj postaji Sinj Duško Ugrin, te načelnik općine Hrvace gospodin Dinko Bošnjak.
Don Marko Trogrlić je naveo kako je današnje evanđelje koje je pročitano na misi  jedno od najkraćih, ali je jako bogato sadržajem, te govori kako Isus sve one koji slušaju njegovu Riječ i u životu je vrše, proglašava svojom rodbinom: braćom, sestrama i majkom. „Možemo to sažeti u dvije jako bitne točne za naš život: iz Kristovog stava prema njegovoj majci Mariji trebamo iščitati kakav bi trebao biti naš stav prema Kristovoj majci Mariji, te kakav bi trebao biti naš stav prema Božjoj riječi.
Don Marko je u propovijedi istako: „Navedenu vezu odnosa s Bogom i s bližnjim, potvrđuje nam cijela povijest čovječanstva, kako pozitivnoj tako i negativnoj dimenziji. U svakoj stvarnosti društvenog življenja prožetog ljudima prisutne su obje dimenzije, a nadasve u onoj ratnoj. Stoga ne možemo danas ne prisjetiti se i ne istaknuti primjer naših branitelja, a posebno onih za koje ovu misu služimo. „Veće ljubavi nitko nema od ove: tko život svoj položi za prijatelje.“ (Iv 15, 9-17), te su se tako svojim življenjem i smrću najintimnije sjedinili s Kristom. Stoga im hvala na svjedočanstvu življenja „slušanja i vršenja Božje riječi.“
Nakon svečane mise na spomeniku koji je u Hrvacama podignut u čast poginulim redarstvenicima, položen je vijenac i cvijeće, te su  upaljene svijeće za naše poginule kolege. Uz molitvu i svijeće razmišljali smo o našim poginulim kolegama i svim poginulim hrvatskim braniteljima.

Stranica