Edukacija oživljavanja i zbrinjavanja ozlijeđenih osoba za policijske službenike

  • Slika /PU splitsko-dalmatinska 2022/Sastanci/IMG_5398.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Policijski službenici često prvi dolaze na mjesto događaja na kojima pronalaze teško ozlijeđene osobe radi čega je važno da budu kvalitetno educirani o načinima pružanja prve pomoći

Foto: PU splitsko dalmatinska

U prostoru Kliničkog bolničkog centra u Splitu, danas, 01. lipnja 2023.godine  započeo je tečaj oživljavanja i zbrinjavanja ozlijeđenih osoba na kojem sudjeluju policijski službenici Policijske uprave splitsko-dalmatinske. Naime, obzirom da policijski službenici vrlo često prvi dolaze na mjesto događaja na kojima pronalaze teško ozlijeđene osobe, od izuzetnog je značaja da budu dodatno i kvalitetno educirani o načinima pružanja prve pomoći u žurnim situacijama. Policijski službenici tijekom obrazovanja upoznaju se s osnovama pružanja prve pomoći, ali na ovaj način željeli smo da uz liječnike i stručno osoblje, osvježe i osnaže stečena znanja, a sve kako bi u žurnim situacijama bili u mogućnosti pomoći ozlijeđenim građanima. Potporu u realizaciji ovog projekta pružili su nam liječnici KBC Split koji su proveli edukaciju na kojoj je danas sudjelovalo 20 policajaca.

U prostorijama KBC Split danas je održana prva u nizu edukacija za policijske službenike koju su održali dr. Ana Šarić i dr. Ivan Brdar,  a sve kako bi bili u mogućnosti u žurnim situacijama pomoći građanima prije dolaska stručnog medicinskog tima. Nakon predavanja i pokaznih vježbi, svi su dobili i certifikat o završenoj tečaju oživljavanja i zbrinjavanja ozlijeđenih osoba.

Naime, na ovaj način želimo da pomoć koju građani dobiju od žurnih službi bude još kvalitetnija i ekspeditivnija. Kod teško ozlijeđenih osoba, posebno onih koji se bore za život, sekunde su nekad ključne za spas osobe ,nekada i prije dolaska time hitne medicinske pomoći.
Ravnatelj KBC Split prof.prim.dr.sc. Julije Meštrović prilikom predstavljanja ovog projekta naglasio je kako je između ostaloga cilj projekta educirati što veći broj policijskih službenika da mogu kada je to potrebno pružiti adekvatnu prvu pomoć, a obzirom da je Klinički bolnički centar u Splitu Nacionalni centar za održavanje takvih tečajeva kroz projekt se educiraju i djelatnici drugih žurnih službi, učenici i studenti. Pohvalio je dosadašnju suradnju Policijske uprave splitsko dalmatinske s KBC Split kroz razne projekte i izvanredne situacije, a sudjelovanje policijskih službenika na spomenutom tečaju je  nastavka dobre dosadašnje suradnje.

Načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić na početku se zahvalio ravnatelju Juliju Meštroviću i osoblju KBC Split na dosadašnjoj dobroj suradnji,  te naglasio je kako je bitno da policijski službenici osvježe i unaprijede svoja znanja vezano uz  pružanje adekvatne prve pomoć  jer često dolaze prvi na mjesto događaja. Također je naveo kako je danas edukaciju završilo 20 policijskih službenika Jedinice specijalne i interventne policije, ali da će se edukacija nastaviti i dalje. Cilj nam je da to bude kontinuitet te da se educira što veći broj policijskih službenika.

Stranica