Dvije osobe sankcionirane zbog „glisiranja“

Slika /PU_SD/pomorska_policija01.jpg
FOTO: ilustracija
 
Policijski službenici Postaje pomorske policije Split jučer, 17. lipnja 2024.godine tijekom obavljanja redovnih poslova na moru kod otoka Hvara sankcionirali su dvije osobe zbog prekršaja vezano uz takozvano „glisiranje“. Policijski službenici izrekli su im novčane kazne u iznosu od  400 €.
 
Pravilnikom o sigurnosti pomorske plovidbe u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske, te načinu i uvjetima obavljanja nadzora i upravljanja pomorskim prometnom, te Pravilnikom o izmjenama i dopunama normirano je da motorne brodice  i brodice na mlazni pogon ( skuteri, jet ski, brodica na zračnom jastuku i slično) mogu ploviti s hidrodinamičkim uzgonom, odnosno glisirati samo na udaljenosti većoj od 300 metara od obale i to na području na kojem nije zabranjeno glisirati.
 
Prilikom upravljana gliserima, skuterima i sličnim brodicama na mlazni pogon obavezno se pridržavajte  propisa i pravila ponašanja na moru, posebno propisane udaljenosti od obale,  kako bi na taj način izbjegli mogućnost da se dogodi nesreća i stradavanje osoba.
 
Policijski službenici će tijekom ljeta nastaviti provoditi akcije nadzora i kontrole kako bi sankcionirali utvrđene prekršaje, ali i preventivno djelovali na sve sudionike pomorskog prometa. Tijekom proteklog tjedna uz obavljanje redovnih poslova na moru, utvrdili su i sankcionirali trinaest prekršaja iz različitih zakona.
S obzirom na povećani intenzitet prometa na moru upućujemo sve sudionike pomorskog prometa da se pridržavaju zakona i pomorskih pravila kako bi zabilježili što manje negativnih događaja na moru.
 
 

Stranica