"Darujmo sigurnost jedni drugima!"

Slika /PU splitsko-dalmatinska 2022/Darujmo sigurnost jedni drugima/za web 3.jpg

I tijekom blagdana ostanimo odgovorni u prometu!  

FOTO: PU splitsko-dalmatinska

Unatoč kontinuiranom provođenju nadzora cestovnog prometa i poduzimanja mjera u cilju otklanjanja opasnosti i smanjenja ukupnog broja prometnih nesreća u tijekom 2022. godine na području Splitsko-dalmatinske županije u prometu su izgubljena 22 života. Svaki život izgubljen u prometu tragedija je za obitelj, ali i za zajednicu i zbog toga vam želimo još jednom ukazati kako možemo odgovornim ponašanjem spriječiti stradavanja.

U prvih jedanaest mjeseci ove godine evidentirano je 2657 prometnih nesreća u kojima je 354 sudionika bilo pod utjecajem alkohola. Smrtno su stradale 22 osobe,  342 osobe su zadobile teške tjelesne ozlijede, a 1153 osoba je lakše ozlijeđeno.

Na početku smo prosinca koji je mjesec blagdanskih druženja i slavlja, a u svim gradovima povećat će se broj ugostiteljskih objekata i biti će organiziran veći broj druženja posebno na otvorenim prostorima. Tijekom izlazaka i blagdanskih slavlja,  vodite računa o svojoj sigurnosti, ali i sigurnosti vaše obitelji, prijatelja, poznanika, svih sudionika u prometu.
 
Neka nam prosinac i blagdani proteknu mirno i sigurno, bez stradavanja u prometu.
 
Nemojte nikada nakon konzumiranja alkohola upravljati vozilom.
 

Konzumiranje alkohola:
  •  značajno umanjuje vozačke sposobnosti,
  • smanjuje brzinu reakcije,
  •  lažno povećava samopouzdanje vozača. 

Nakon konzumiranja alkohola nikada ne smijete kao vozač sudjelovati u prometu, obavezno koristite usluge javnog prijevoza i vodite računa da nikada ne sjedate u vozilo s vozačem koji je konzumirao alkohol.
 
Svakodnevno smo svjedoci kako neke osobe svojim neodgovornim ponašanjem u prometu ugrožavaju sebe i sve ostale sudionike, radi čega još jednom apeliramo na sve da budu savjesni i odgovorni sudionici u prometu koji će poštivanjem svih ostalih sudionika, poštovanjem prometnih pravila i zakona, pokazati visoku razinu prometne kulture. 
 
Posebno apeliramo na sve vozače da svojim ponašanjem dodatno ne ugrožavaju najrizičnije skupine u cestovnom prometu - vozače mopeda i motocikla, pješake i vozače bicikli. Grubo kršenje propisa o ograničenju brzine kretanja  uz alkohol, nekorištenje sigurnosnih elemenata kao što je pojas na svim sjedalima i zaštitna kaciga na motociklima uz pojavu distrakcija u cestovnom prometu (odvlačenje pažnje od prometne situacije, npr. korištenje mobitela vozača ili pješaka) za posljedicu imaju najteža stradavanja u cestovnom prometu.
 
Policijski službenici Policijske uprave splitsko-dalmatinska nastaviti će svakodnevno, a posebno tijekom vikenda, posebno noću, provoditi nadzor i kontrole prometa koje će prvenstveno imati za cilj sankcioniranje vozača pod utjecajem alkohola, a nadamo se da će intenzivnija nazočnost policije na terenu djelovati preventivno na vozače.
 
Nadamo se da ćete svojim odgovornim ponašanjem doprinijeti povećanju sigurnosti prometa na cestama, ali podsjećamo na novčane kazne koje su određene za sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola. Zakon o sigurnosti prometa na cestama normirano je da će se za vožnju pod utjecajem alkohola sankcionirati:
 
  • do 0,50 g/kg 700,00 kuna ( vozači vozila C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE i H, instruktor vožnje, mladi vozač, kao i vozač vozila B kategorije kada upravlja vozilom u profesionalne svrhe )
  • iznad 0,50 do 1,00 g/kg od 3.000,00 do 5.000,00 kuna
  • iznad 1,00 do 1,50 g/kg od 5.000,00 do 15.000,00 kuna
  • iznad 1,50 g/kg u iznosu od 10.000,00 do 20.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dan 

Odgovorim ponašanjem u prometu čuvate svoj život, ali i život svih ostalih sudionika !

 

Stranica