Dan sigurnijeg interneta: nagrađeni najbolji natjecatelji igre Safety Net- Bitka za sigurnost

  • Slika /PU_SD/Slike/Safty Net 2022.JPG
  • Slika
Policijska uprava splitsko-dalmatinska kroz aktivnosti u projektu „Sigurnost djece na internetu i društvenim mrežama“ od 2015. godine u suradnji sa Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje i studentima iz udruge DUMP (Društva mladih programera), te uz potporu Vijeća za provedbu programa prevencije kriminaliteta na području grada Splita, izradila je web aplikaciju za učenike splitskih osnovnih i srednjih škola naziva „Safety Net - Bitka za sigurnost“
Zajednički projekt PU splitsko-dalmatinske, FESB-a i Grada Splita krenuo je od ideje da na njima prihvatljiv način, ukažemo djeci i mladima na moguće opasnosti i rizike korištenja interneta, te da ih educiramo kako se zaštiti na internetu i društvenim mrežama. Ova edukacija svakako je namijenjena i roditeljima koji također u aplikaciji imaju svoj kutak.
Zajedno s našim partnerima, već nekoliko godina za redom na Dan sigurnijeg interneta, nagrađujemo najbolje učenike koji sudjeluju u igri Bitka za sigurnost. U 2021.godini najbolji su bili Karlo Čondić Bijader i Toni Radica.
 
U Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj danas je za njih organizirana svečanost uručenja nagrada. Nagrađenim učenicima na ostvarenim rezultatima čestitali su gradonačelnik Grada Splita Ivica Puljak, načelnik PU splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić, Josip Markotić, predsjednik Vijeća za prevenciju kriminaliteta pri Gradskom vijeću Grada Splita, dekan FESB Srđan Podrug, Vedran Lašić, član  Udruge DUMP, te Paško Ugrina, voditelj prevencije u PU splitsko-dalmatinskoj.
 
Toni Radica učenik Turističko-ugostiteljske škole Split i kaže da mu je prijatelj iz škole rekao za aplikaciju, nakon čega je odlučio sudjelovati. „Dosta toga sa naučio igrajući i odgovarajući na pitanja, a aplikaciju sam preporučio i jednoj prijateljici“ naveo je Toni.
 
Karlo Čondić Bijader učenik je osnovne škole Lučac . Postigao je najbolji rezultat u naprednoj razini i kaže da je za aplikaciju saznao od policijskog službenika koji im je u školi predavao  o sigurnosti na internetu. „Aplikacija je dobra, a nagrađivanje je super. Vidio sam u objavljenim rezultatima da sam prvi, ali obzirom da je prošlo dosta vremena mislio sam da neće biti ništa od nagrade“, u šali nam govori Karlo. „Sada kada su moji prijatelji u školi čuli da ću biti  nagrađen, odlučili su ove godine svi sudjelovati u igri“ na kraju nam je rekao Karlo.
 
Paško Ugrina voditelj Odjela prevencije na početku je naveo kako zahvaljuje djeci i roditeljima na dolasku, a Gradu Splitu na poklonima. „U suradnji FESB i udrugom DUMP 2015 godine kreirana je ova aplikacija koja se redovito nadograđuje, kreirana je i aplikacija za pametne telefone. Ovo je rezultat rada i znanje mladih iz DUMP-a. Aplikacija je instalirana na stranicama svih škola, a najbolji način da obilježimo Dan sigurnijeg interneta je da nagradimo najbolje sudionike igre“, naveo je Paško Ugrina.
 
Načelnik Slobodan Marendić pozdravio je nagrađene i zaželio svima dobrodošlicu  „Naš cilj je da policija bude dio  vašeg okruženja i vaše zajednice, naša vizija policije je da je to policija koja služi svojim građanima i svom gradu. U tom smislu smo pokrenuli i ovaj projekt jer želimo biti moderna policija koja surađuje sa građanima i gradom. Ovo je samo jedan dio većeg projekta, a to je da se danas ovdje svi vi, a posebno naša djeca, osjećate ugodno i dobrodošlo.  Izuzetno nam je važan odnos koji imamo s mladima i djecom i na ovaj način gradimo zajednički dobar i pozitivan odnos. Na tome svakodnevno radimo i želimo biti partneri u izgradnji sigurne zajednice „ naveo je načelnik Marendić i čestitao je nagrađenim učenicima.
 
Gradonačelnik Splita Ivica Puljak zahvalio je na gostoprimstvu domaćinima, pozdravio je sve nazočne, a posebno nagrađene učenike. „Čestitam svima koji su uključeni u ovaj projekt koji je izuzetno važan jer danas živimo u dobu modrene tehnologije koja je dio našeg svakodnevnog života i bez toga kao da više ne možemo ni živjeti, a onda je zaštita i sigurnost izuzetno važan aspekt. MI kao roditelji uvijek bdijemo nad našom djecom i željeli bi ih zaštiti od svega, ali mogućnosti su nam ograničene ukoliko se djeca sama ne žele zaštitit, zato je znanje ove djece o tome izuzetno važno i meni je drago da ste vas dvojica pokazali zavidnu razinu znanja koristeći ovu aplikaciju“ naveo je gradonačelnik Puljak nakon čega im je uručio nagrade, poklon bon za kupnju informatičke opreme i još jednom čestitao na postignutom uspjehu.

Igrajući kviz učite o sigurnosti, ponašanju na Internetu, društvenim mrežama i ostalim aktualnim temama. Potičemo roditelje da zajedno s djecom igraju kviz, produbljujući znanje o sigurnosti na sveprisutnom Internetu.

Ažuriranjem materijala kroz napredni kviz znanja i nove edukativne sadržaje uz prilagodbu za igranje na pametnim telefonima osigurana je mogućnost većeg korištenja i srednjoškolcima i njihovim roditeljima. Potičemo roditelje da zajedno s djecom igraju kviz, produbljujući znanje o sigurnosti na sveprisutnom Internetu.

Za one koji žele znati više uključili smo i materijale za učenje, a za roditelje smo pripremili kutak u kojem mogu pronaći sadržaje već objavljene na Internetu koji više govore o pojedinoj temi.

Cjelokupna aktivnost vezano uz izradu aplikacije započela je  provođenjem uvodnih istraživanja na lokalnoj razini i korištenja podataka iz nacionalnih istraživanja, do analize problema, prilagodbe aplikacije dobi nižih razreda osnovnih škola do komponenti provođenja projekta s planiranom evaluacijom. Aplikacija je postavljena na službenim internetskim stranicama svih splitskih osnovnih  škola, te je naknadno postavljena i na svih osnovnih škola na području Splitsko-dalmatinske.  Aktivnost je pratila edukacija sa djecom i roditeljima, te stručnim suradnicima u školama po problematici rizičnih ponašanja na internetu i društvenim mrežama. Uz potporu grada Splita, aktiva ravnatelja osnovnih škola i županijskih stručnih službi, izrađeni su informativni materijali sa savjetima za zaštitu i pravilno korištenje društvenih mreža i sa uputama za korištenje navedene aplikacije.

Opći ciljevi ovog projekta su podizanje razine svijesti šire javnosti o mogućim opasnostima i rizicima korištenja Interneta i društvenih mreža, a specifični ciljevi su podizanje razine znanje kod djece o mogućim opasnostima i rizicima korištenja Interneta te podizanje razine svijesti kod roditelja o mogućim opasnostima i rizicima kojima su djeca izložena uslijed korištenja Interneta. Razlog izrade aplikacije je korištenje pozitivne prakse, ali i ostvarivanje komunikacije i slanje poruke djeci na prihvatljivom mediju i na prihvatljiv način, mogućnost i dostupnost većem broju korisnika te približavanje  korisnicima, djeci i roditeljima i u njihovom domu.
 
 

Stranica