Budi zakon – odaberi poziv, a ne posao

  • Slika /PU splitsko-dalmatinska 2022/Prevencija/Naslovana Postani policajac copy (1).jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Dan otvorenih vrata dio su promotivnih aktivnosti i jedan od načina da se građanima i zainteresiranim kandidatima približi rad policije, te da ih se potakne da policiju izaberu za svoj životni poziv

Foto: PU splitsko dalmatinska

Kako bi se mladima približio policijski poziv, policijski službenici Policijske uprave splitsko dalmatinske su danas u Makarskoj, u kompleksu srednjih škola na adresi Breljanska 3, u dvorištu i atriju škole održali  „Dan otvorenih vrata“  u sklopu provođenja kampanje „Postani policajac/policajka“.

Srednjoškolci su u druženju s policijskim, ali i pravosudnim službenicima mogli saznati o tome što sve oni rade i kakvu opremu koriste u svom radu.

Tom su im prilikom predstavljeni pojedini poslovi, odnosno rodovi policije (temeljna, interventno specijalna policija, kriminalistička, prometna, granična i prevencija) kao i  dio opreme i tehnike kojom se policijski službenici koriste u svakodnevnom radu, a sve kako bi se što više mladih upoznalo sa zanimljivostima policijskog i pravosudnog zanimanja te kako bi ih se motiviralo da se prijave na raspisani natječaj.


Objavljen je natječaj za upis 500 polaznika/polaznica u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka na stranici Ministarstva unutarnjih poslova. Također, objavljen je natječaj za upis 170 učenika/učenica u III. razred srednje Policijske škole „Josip Jović“ na stranici Ministarstva unutarnjih poslova. 

U oba programa školovanja polaznicima i učenicima osigurani su smještaj i prehrana, odora i sportska oprema, knjige i školski pribor, mjesečna naknada za osobne potrebe i dodatno osiguranje od posljedica nesretnog slučaja, a kategorizirani sportaši imaju pravo i na pojačanu prehranu i nastavak trenažnog procesa pa su tako na policijskoj akademiji trenutno državni prvaci i osvajači medalja na domaćim i međunarodnim sportskim natjecanjima.

Sve koji završe školovanje čeka siguran posao. Osim mogućnosti napredovanja u službi, policajci i policajke imaju i mogućnost nastavka međunarodne karijere u nekima od institucija s kojima hrvatska policija surađuje, kao što su Frontex i Europol tako da se mogu profesionalno razvijati i u tom smjeru. Isto tako, Ministarstvo unutarnjih poslova omogućuje policijskim službenicima i nastavak školovanja na Veleučilištu kriminalistike i javne sigurnosti, a svi oni koje završe prekvalifikaciju ili srednju policijsku školu s prosjekom 5.0 imaju izravan upis na veleučilište. 

Stranica