Aktivnosti tijekom vikenda u prometu

Slika /PU splitsko-dalmatinska 2022/Vijesti (svakodnevno)/promet 2.jpg

Sankcionirano 509 prekršaja u prometu, 111 vozača zatečeno da upravljaju vozilom u alkoholiziranom stanju

FOTO: ilustracija
 
Tijekom proteklog vikenda policijski službenici PU splitsko-dalmatinske sankcionirali su ukupno 509 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. 111 vozača je zatečeno da upravlja vozilom u alkoholiziranom stanju, a 11 ih je odbilo testiranje na opojne droge.

Izdvajamo najteže prekršitelje koji su uhićeni i privedeni na sud:
 
Split: Recidivist vozio pod utjecajem alkohola od 1,46 g/kg

U nedjelju oko 1:20 sati u Splitu policijski službenici zaustavili su vozilo kojim je upravljao 36-godišnjak. Utvrđeno je da vozilom upravlja pod utjecajem alkohola od 1,46 g/kg te se odbio testirati na prisutnost droga u organizmu.  Doveden je u službene prostorije, zadržan do otrježnjenja i uz optužni prijedlog odveden na općinski prekršajni sud. Zatraženo je zadržavanje jer se radi o osobi koja je do sada sankcioniran za teške prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola i odbijanja testiranja, kazna zatvora u trajanju od 30 dana i zaštitna mjera.

Recidivist vozio bez vozačke, unatoč zabrani, alkoholiziran, određeno zadržavanje

U nedjelju oko 3 sata ujutro u Splitu zaustavljeno je vozilo kojim je upravljao 31-godišnjak. Utvrđeno je da upravlja vozilom za vrijeme dok mu je na snazi zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom B kategorije, te prije stjecanja prava na upravljanje vozilom bilo koje kategorije. Upravljao je vozilom pod utjecajem alkohola od 1,03 g/kg, te je odbio testiranje na prisutnost droge u organizmu. Doveden je u službene prostorije i zadržan do otrježnjenja nakon čega je odveden na općinski prekršajni sud. U optužnom prijedlogu zatraženo je zadržavanje, kazna zatvora u trajanju od 180 dana, novčana kazna i izricanje zaštitne mjere  zabrane upravljanja u trajanju od 12 mjeseci. Sud je okrivljeniku odredio zadržavanje u trajanju od 10 dana nakon čega je okrivljenik odveden u zatvor u Split.

Vozio alkoholiziran, vrijeđao i omalovažavao policijske službenike

U nedjelju, oko 2:45 sati u Splitu zaustavljen je 36-godišnjak za kojeg je utvrđeno da upravlja vozilom pod utjecajem alkohola od 1,75 g/kg te da upravlja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje vozilom bilo koje kategorije. Također, uz sebe nije imao osobnu iskaznicu kao niti jedna druge identifikacijski dokument na temelju kojeg bi se mogao utvrditi njegov identitet. Doveden je u službene prostorije da bude zadržan do otrježnjenja. U službenim prostorijama neprestano je na ružan i vulgaran način vrijeđao policijske službenike omalovažavajući ih. Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je uz prometne prekršaja ostvario obilježja i prekršaja iz čl. 17 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i prekršaja iz  Zakona o osobnoj iskaznici.
Nakon što se otrijeznio, prekršajno je obrađen i uz optužni prijedlog odveden na sud. Zatraženo je da mu se izrekne 30 dana zatvora, 5 tisuća eura novčane kazne i zaštitna mjera upravljanja vozilom u trajanju od  9 mjeseci.

Recidivist vozio bez vozačke, odbio testiranje na droge, određeno zadržavanje
U nedjelju, oko 1:20 u Splitu zaustavljen je 38-godišnji vozač koji je odbio testiranje radi utvrđivanja prisutnosti droge u organizmu. Utvrđeno je da mu je zbog negativnih bodova poništena vozačka dozvola. Naime radi se o vozaču koji je do sada četrnaest puta sankcioniran zbog različitih prometnih prekršaja. Doveden je u službene prostorije i odveden na sud uz optužni prijedlog. Zatraženo je da mu se izrekne 30 dana zatvora i zaštitna mjera zabrane upravljanja u trajanju od 12 mjeseci. Sud je odredio zadržavanje u trajanju od 7 dana.

Dva puta tijekom večeri zaustavljen u prometu, odveden na sud

U nedjelju oko 2:44 sati u Splitu zaustavljen je 19-godišnjak koji je tijekom večeri bio isključen iz prometa zbog počinjenja prekršaja iz čl. 282.
U 23:59 sati zaustavljen je i tada je testiran na prisutnost droga u organizmu i utvrđeno je da je pozitivan na THC nakon čega odbija stručno izuzimanje krvi i urina iako je prethodno upozoren da će biti prekršajno sankcioniran. Izrečena mu je novčana kazna u visini 1.320,00 eura i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom u trajanju od 3 mjeseca te je isključen iz prometa.
U 02.44 sati policijski službenici ga ponovno zaustavljaju u prometu. Ponovno je upravljao  vozilom za vrijeme dok mu je izrečena mjera zabrane upravljanja motornim vozilom a u svezi članka. Isti je ponovno odbio podvrgnuti se ispitivanju ili stručnom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili urina. 
U optužnom prijedlogu zatraženo je da se okrivljenik proglasi krivim i kazni novčanom kaznom 2.640,00 eura i kaznom zavora od 30 dana, te da mu se izrekne zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije tri mjeseca.

Recidivist odbio testiranje na droge, nije imao vozačku dozvoli, određeno zadržavanje

U subotu 14. rujna 2024.g. dvadeset minuta iza ponoći zaustavljen je 28-godišnjak za kojeg je koji je upravljao vozilom pod utjecajem droga što je utvrđeno preliminarnim testiranjem na prisutnost opojnih droga i/ili lijekova u organizmu (test pozitivan na prisutnost amfetamina), nakon čega je odbio izuzimanje uzoraka krvi i urina poradi stručnog vještačenja na prisutnost opojnih droga i/ili lijekova u organizmu iako je prethodno upozoren da će biti prekršajno sankcioniran. Također, odbio je dati na uvid vozačku dozvolu ili je nije imao kod sebe. Doveden je u službene prostorije i prekršajno obrađen nakon čega je odveden na općinski prekršajni sud. U optužnom prijedlogu zatraženo je zadržavanje zbog ponavljanja prekršaja, izricanje kazne zatvora trajanju od 30 dana i izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od 6 mjesec. Sud je okrivljenog odredio zadržavanje u trajanju od 9 dana nakon čega je okrivljeni predan u Zatvor u Split.

Vozačica upravljala vozilom pod utjecajem alkohola i pod zabranom

U nedjelju, oko 04:55 sati u Splitu policijski službenici zaustavili su vozilo kojim je upravljala 26-godišnjakinja koja se zakašnjelom reakcijom zaustavila na znak policijskog službenika da bi dolaskom policijskog službenika do predmetne ista odbila dati na uvid vozačku dozvolu, osobnu iskaznicu i prometnu dozvolu već je nastavila sa vožnjom unatoč zapovijedi policijskog službenika da se zaustavi.
Također, upravljala je vozilom iako je u krvi imala alkohola 1,04 g/kg, a utvrđeno je da ista upravlja vozilom B kategorije dok je na snazi zabrana upravljanja vozilom bilo koje kategorije izdanu zbog počinjenja prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola.
Uhićena je i dovedena u službene prostorije te je nakon prekršajne obrade odvedena na općinski prekršajni sud. Zatraženo je zadržavanje zbog ponavljanja prekršaja, izricanje novčane kazne i kazne zatvora od 30 dana i izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od 6 mjeseci.
 
 

Stranica