Akcija MIR I DOBRO

Slika PU_SD/mir idobro.jpg

Kao i proteklih godina, s ciljem povoljnog održavanja stanja javnog reda i mira, te opće sigurnosti građana povodom božićnih i novogodišnjih blagdana i ove se godine na nivou Ministarstva unutarnjih poslova, provodi utemeljena operativna akcija «MIR I DOBRO», a koju će ova Policijska uprava na svom području provoditi u vremenu od 12. prosinca 2011. do 8. siječnja 2012. godine, a sve u cilju sprječavanja zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari, te ostalih ubojitih sredstava.

  

      Kao i proteklih godina, s ciljem povoljnog održavanja stanja javnog reda i mira, te opće sigurnosti građana povodom božićnih i novogodišnjih blagdana i ove se  godine  na nivou Ministarstva unutarnjih poslova, provodi  utemeljena operativna akcija «MIR I DOBRO», a koju će ova Policijska uprava na svom području provoditi u vremenu od 12. prosinca 2011.  do 8. siječnja 2012. godine, a sve u cilju sprječavanja zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari, te ostalih ubojitih sredstava.

            Stoga, prije samih božićnih i novogodišnjih blagdana, kao i ranije apeliramo na roditelje, nastavnike i odgajatelje na opasnost od čestih zlouporaba oružja, eksplozivnih naprava i rasprskavajućih sredstava, koji su nažalost neizostavan dio pred prazničkog raspoloženja, kako bi utjecali na djecu sprječavajući ih, a ne potičući ih  na uporabu raznih pirotehničkih sredstava za zabavu, a posebno improvizirajućih sredstava kućne izrade i na taj način spriječili  tragične posljedice.

            Poučeni dosadašnjim iskustvom, želimo upozoriti građane na opasnost od zlouporabe oružja, eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava, kao i nepravilne uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu, a koji su bili uzrokom ozljeđivanja građana proteklih godina na području naše Policijske uprave.

            Upozoravamo građane na obvezu pravilne uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu kao i na propisan način prometa pirotehničkih sredstava temeljem Zakona o eksplozivnim tvarima.

 

 Pirotehnička sredstva za zabavu ovisno o količini i vrsti pirotehničke smjese, odnosno eksplozivnog punjenja te jačini zvuka i drugih sigurnosnih zahtjeva dijele se na:

– pirotehnička sredstva razreda I. ili pirotehničke igračke,

– pirotehnička sredstva razred II. ili sredstva za male vatromete,

– pirotehnička sredstva razred III. ili sredstva za srednje vatromete,

– pirotehnička sredstva razred IV. ili sredstva za velike vatromete.

Pirotehnička sredstva za tehničku namjenu dijele se u dva razreda i to:

– razred T1 ili manje opasna sredstva,

– razred T2 ili opasna sredstva.

Pirotehnička sredstva za zabavu razreda I. mogu se prodavati u maloprodaji tijekom cijele godine osobama starijim od 14 godina u prodavaonicama, kioscima i pokretnim trgovinama.

Pirotehnička sredstva za zabavu razreda II. mogu se prodavati u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i strjeljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju pirotehničkih sredstava za zabavu, osobama starijim od 18 godina, u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja. Njih mogu rabiti i osobe mlađe od 18 godina, ali pod nadzorom roditelja ili skrbnika.

Uporaba pirotehničkih sredstava za zabavu razreda II i III zabranjena je u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba i u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva.

Pirotehnička sredstva razreda II., III., T1 i P1 mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja i tou maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava, osobama starijim od 18 godina.

 

Za prekršaje nedozvoljene prodaje pirotehničkih sredstava (kao i prodaje pirotehničkih sredstva za zabavu razreda II. izvan odobrenih prodavaonica ili prodavaonica oružja i streljiva te ako prodaje ta sredstva u razdoblju od 2. siječnja do 1. prosinca ili ta sredstva prodaje osobama mlađim od 18 godina) propisana je novčana kazna za pravnu osobu u iznosu od 20.000 do 40.000 kuna, te odgovornu osobu u pravnoj osobi od 4.000 do 8.000 kuna (članak 53. Zakona o eksplozivnim tvarima). Za prekršaj nedozvoljene uporabe pirotehničkih sredstava kazniti će se fizička osoba novčanom kaznom u iznosu od 1.000 do 5.000 kuna (članak 54. Zakona o eksplozivnim tvarima).

      

 

            O kakvim se pirotehničkim sredstvima za zabavu radi, odnosno kojeg su razreda, građani mogu prilikom kupnje očitati na svakom jediničnom pakovanju pirotehničkih sredstva, jer je proizvođač ili uvoznik obavezan istaknuti: natpis na hrvatskom jeziku o nazivu proizvoda, razredu pirotehničkog sredstva, proizvođaču ili  uvozniku, kao i broj rješenja Ministarstva unutarnjih poslova, kojim im je odobreno stavljanje u promet pirotehničkih sredstava.

            Obzirom na gornje, policijski službenici naše Policijske uprave će kontinuirano nadzirati sva prodajna mjesta, na području naše Županije, te ukoliko utvrde nepravilnosti, odnosno da se prodaja i uporaba pirotehničkih sredstva za zabavu obavlja suprotno odredbama Zakona o eksplozivnim tvarima, pirotehnička sredstva će oduzeti, a protiv pravne ili fizičke osobe će se nadležnom Prekršajnom sudu podnijeti optužni prijedlog ili prekršajni nalog.

Glede naprijed navedenog, molimo građane da u zajedničkom interesu sprječavanja nezakonite prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu, a s  tim smanjenja mogućnosti ozljeđivanja građana, a posebice djece, o uočenim nepravilnostima obavijeste najbližu Policijsku postaju, osobno ili pozivom na broj telefona 192.

 


          "Mir i dobro" 2010/2011.g.

Za vrijeme trajanja operativne akcije "Mir i dobro" 2010/2011.g. na području PU S-D ukupno je oduzeto 8 komada različitih tipova oružja, 78 komada streljiva, te 1522 komada pirotehničkih sredstava i galanterije.

 

Osim navedenog, ukupno je počinjeno 17 prekršaj i 2 kaznena djela opisana u Zakonu o eksplozivnim tvarima, te je podneseno 18 prekršajnih prijava protiv 14 punoljetnih osoba i 4 malodobnika, prema citiranim zakonskim odredbama.

            Prilikom nestručne i neoprezne uporabe pirotehničkih sredstava  6 osoba je  zadobilo LTO, dok  je 1 osoba zadobila TTO za vrijeme trajanja ove akcije.

             



Stranica