22. rujna - Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

  • Slika /PU_SD/Slike/stopnasiljunad-ženama.jpg
  • Slika
Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 22. rujna 2021. godine sjećanje je na događaj od 22. rujna 1999. godine, kada su tijekom brakorazvodne parnice na Općinskom sudu u Zagrebu bile usmrćene tri žene, supruga počinitelja, njena odvjetnica i sutkinja te ranjena zapisničarka suda.
Policijska uprava splitsko-dalmatinska ovaj dan obilježava u suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Županije splitsko-dalmatinske i Kaštelanskim kazalištem, tako da su se dana 21.09.2021. godine, u vrijeme od 10.30 do 12.30 sati, na Rivi u gradu Splitu,  uz angažman Mobilnog preventivnog centra policije,  građanima dijelili  promotivni materijali  te razmjenjivale informacije na temu nasilja nad ženama i u obitelji.
Također istoga dana, gostovanjem na Radio Splitu te danim izjavama predstavnicima drugih medija, kao nastavak u provođenju Nacionalnog projekta „Lily“, prezentirana je zajednička aktivnost „Bol svijetli crveno“, u okviru kojega će se u gradovima diljem županije, kroz iduća razdoblja prikazivati predstava istog naziva na temu nasilja nad ženama i u obitelji, namijenjena široj javnosti u cilju senzibilizacije za ovu pojavu i prijavljivanje slučajeva nasilja u obitelji policiji i drugim državnim tijelima te u cilju zaštite žrtava i smanjenja tamne brojke.

Po prijavi nasilja u obitelji policija je dužna:
- na poziv o nasilju u obitelji odmah izići na mjesto događaja, prekinuti nasilje i osigurati pomoć ozlijeđenim osobama,
- prikupiti sva saznanja o činu nasilja i sudionicima,
- počinitelju nasilja privremeno oduzeti predmete kojima je počinio nasilje,
- privesti počinitelja nasilja u policijske prostorije i zadržati ga ako za to postoje zakonske pretpostavke,
- privesti počinitelja nasilja prekršajnom sudu ili pritvorskom nadzorniku ako za to postoje zakonske pretpostavke,
- podnijeti kaznenu ili prekršajnu prijavu  protiv počinitelja nasilja zavisno o težini nasilja,
- za počinitelja nasilja tražiti od Prekršajnog suda produženje pritvora, predložiti adekvatne zaštitne mjere, donijeti rješenje o određivanju mjere opreza u skladu s procjenom ugroženosti žrtve
-  informirati žrtvu o njezinim pravima i o mogućosti smještaja u jedno od skloništa žrtava obiteljskog nasilja
-  o svemu poduzetom izvijestiti nadležni centar za socijalnu skrb.  





Stranica