Javna tribina "Živim život bez nasilja"

Slika PU_SD/nasilje1.jpg

Dana 17.11.2010.g. od 10.00 do 12.00 sati u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu, Policijska uprava splitsko-dalmatinska održala je javnu tribinu u sklopu kampanje Ministarstva unutarnjih poslova „Živim život bez nasilja“. Povod ove kampanje je 25. studeni kada se obilježava Međunarodni dan sprječavanja nasilja nad ženama te zaključci međuresornog sastanka „Nasilje u obiteljii nad ženama“, kojeje početkom listopada iniciralo Ministarstvo unutarnjih poslova. Tribini su bili nazočni predstavnici Grada Splita, Prekršajni sud, Centra za socijalnu skrb, Obiteljskog centra, Zavod za javno zdravstvo-Služba za prevenciju, Crveni križ Split, Dom za djecu Maestral, predstavnici brojnih udruga, voditelji stručnih službi osnovnih i srednjih škola, te drugi.

 

Dana 17.11.2010.g. od 10.00 do 12.00 sati u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu, Policijska uprava splitsko-dalmatinska održala je javnu tribinu u sklopu kampanje Ministarstva unutarnjih poslova „Živim život bez nasilja“. Povod ove kampanje je 25. studeni kada se obilježava Međunarodni dan sprječavanja nasilja nad ženama te zaključci međuresornog sastanka „Nasilje u obiteljii nad ženama“, kojeje početkom listopada iniciralo Ministarstvo unutarnjih poslova.   Tribini su bili nazočni predstavnici Grada Splita, Prekršajni sud, Centra za socijalnu skrb, Obiteljskog centra, Zavod za javno zdravstvo-Služba za prevenciju, Crveni križ Split, Dom za djecu Maestral, predstavnici brojnih udruga, voditelji stručnih službi osnovnih i srednjih škola, te drugi.

Partneri i izlagači u provođenju tribine su:

  • PU Splitsko-dalmatinska:Stipe Jagnjić, dipl.iur
  • Obiteljski centar:Maja Lipanović, dipl. psih.
  • Centar za socijalnu skrb Split:Renata Jurčević, dipl.soc.rad
  • Udruga Mirta:mr. Vedrana Ždero, spec. klin. psih. i Adrijana Bedrica, dipl. psih.
  • 11.05 sati -  Povjerenstvo za ravnopravnost spolova:  Ivanka Luetić-Boban, predsjednica Povjerenstva

Stipe Jagnjić, voditelj Odsjeka maloljetničke delinkvencije prezentirao je strukturu i kretanje kaznenih djela i prekršaja nasilja u obitelji u posljednjih nekoliko godina.  Žene u najvećem postotku žrtve nasilja i to najčešće od svojih partnera. Smanjen je broj recidivista. No, u posljednje vrijeme povećanje je broja prijavljenog nasilja gdje su počinitelji punoljetne osobe, u većini muškarci i to prema svojim roditeljima. Policijapredlaže i zaštitne mjere nadležnim sudovima, pa je tako istaknut podatak da je u pitanju najčešće mjera obveznog psihosocijalnog tretmana i mjera obveznog liječenja od ovisnosti za počinitelje. Važna je uloga policije i u provođenju mjera zabrane  približavanja žrtvi, zabrane uhođenja i udaljenja iz stana. Najteža kaznena djela ubojstva počinjena su najčešće, odnosno u trećini slučajeva u krugu obitelji, a žrtve su gotovo uvijek žene.

 Maja Lipanović, Obiteljski centar, osvrnula se na savjetodavnu ulogu koju pružaju korisnicima centra i na njihove programe učenja djelotvornog ponašanja u odnosima u obitelji.  Rad savjetovališta usmjeren je i prema žrtvama i prema počiniteljima nasilja.

 Renata Jurčević, Centar za socijalnu skrb, posebno je istaknula očekivanja žrtava nasilja u obitelji od stručnih službi. Žrtve očekuju efikasnu pomoć svih subjekata uključenih u Protokol, te je neophodna njihova umreženost. Uloga Centra je posebno naglašena u zaštiti žrtve obiteljskog nasilja a pogotovo djece kada se pokreću postupci obiteljsko-pravne zaštite djece.

 Vedrana Ždero, udruga Mirta, naglasila je važnost Skloništa za žrtve nasilja.

 Ivanka Luetić-Boban, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova, naglasila je važnost sprječavanja nasilja u obitelji, potrebu za povećanjem kapaciteta skloništa za žrtve, ali i nedostatak Nacionalne strategije u borbi protiv alkoholizma. Iznesen je podatak da je gotovo 60% počinitelja bilo alkoholizirano u trenutku počinjenja obiteljskog nasilja.

 Predsjednica udruge Psyhoaktiva, Danijela Didićna samom početku svog izlaganja istaknula je da je svrha tretmana spriječiti nasilničko ponašanje u obitelji, a što se postiže uključivanjem počinitelja nasilja u obitelji u strukturirani tretman koji pomaže u stjecanju uvida i prihvaćanju odgovornosti za vlastito nasilno ponašanje te usvajanju samokontrole ponašanja kao i učenju socijalnih vještina.  Iznijela je podatke o broju uključenih počinitelja nasilja  u obvezan  psihosocijalni tretman koji provode. Također je iznijela podatak da 70% onih koji prođu tretman dosadašnji nasilni obrazac ponašanja zamijene novonaučenim i društveno prihvatljivim ponašanjem.

Jedan od zaključaka ove tribine je efikasno povezivanje svih službi i udruga kako bi se pravovremeno uz korištenje svih kapaciteta pronašla najbolja rješenja za žrtve i počinitelje. Također je potrebno i dalje raditi na senzibilizaciji društva, odnosno zajednice u smanjenju tolerancije na nasilna ponašanja uopće.



Stranica