Bacanje eksplozivene naprave na Poljudu: otkriveni osumnjičenici

Slika PU_SD/auto_policija03.jpg

Provodeći kriminalističko istraživanje, policijski službenici Odjela organiziranog kriminaliteta Policijske uprave Splitsko-dalmatinske u suradnji s drugim ustrojstvenim jedinicama ove uprave i u koordinaciji s MUP-om u sjedištu i PU zadarske, došli su do saznanja i materijalnih dokaza te utvrdili postojanje osnovane sumnje da su prijavljeni 38-godišnjak i 22-godišnjak sa zadarskog područja počinili kazneno djelo "Dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom" iz čl. 263 st.1 KZ-a, na štetu Javne ustanove "Športski objekti Split" iz Splita,

 

 

Provodeći kriminalističko istraživanje, policijski službenici Odjela organiziranog kriminaliteta Policijske uprave Splitsko-dalmatinske u suradnji s drugim ustrojstvenim jedinicama ove uprave i u koordinaciji s MUP-om u sjedištu i PU zadarske, došli su do saznanja i materijalnih dokaza te utvrdili postojanje osnovane sumnje da su prijavljeni 38-godišnjak i 22-godišnjak sa zadarskog područja počinili kazneno djelo  "Dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom" iz čl. 263 st.1 KZ-a, na štetu Javne ustanove "Športski objekti Split" iz Splita,

 

Naime, osumnjičeni su dana 30.10.2010.g. oko 18,15 sati, u 60-toj minuti odigravanja nogometne utakmice između HNK "HAJDUK" i NK "HRVATSKI DRAGOVOLJAC", na gradskom stadionu "Poljud", u Splitu, u ulici VIII Mediteranskih igara bb., kojoj je nazočilo oko 4000 gledatelja, na betonski pod šetnice, ispod sjeverne tribine, prema ranijem dogovoru, bacili tri improvizirane eksplozivne naprave koje su prethodno izradili i unijeli na stadion. Jednu eksplozivnu napravu su pokušali aktivirati i bacili je, no ona nije eksplodirala, a druge dvije su eksplodirale, prilikom čega nisu ozlijeđene osobe iako se u blizini mjesta događaja nalazio veći broj navijača NK "Hajduka".

 

Pričinjena je materijalna šteta, čiji iznos zasada nije utvrđen, a materijalna šteta evidentirana je u smislu puknuća izlog stakala na poslovnim prostorima koji se nalaze na javnoj ustanovi "Športski objekti Split".

 

Po nalogu Istražnog suca Županijskog Suda u Zadru od 09.11.2010..g., policijski službenici PU zadarske izvršili pretragu stana i drugih prostorija koje koristi 22-godišnjak kojom prilikom je pronađeno slijedeće:

- 1 karta sa utakmice NK «Hajduk» - NK «Hrv. Dragovoljac» od 30. listopada 2010.g.,

- 1 karta sa utakmice NK «Hajduk»- «Zenit» od 04.11.2010.g.,

- 1 automatska puška 7,62 mm,

- 1 lovačka puška marke «IŽ» 16 mm, 

- 1 zatvarač za pušku M-48, 1 zatvarač za PAP pušku, udarna igla za PAP,

- 50 komada streljiva (patrone) za lovačku pušku,

- 25 m sporogorećeg štapina plavo-zelenkaste boje,

- 1523 komada streljiva vojnog podrijetla

 

Tijekom provedenog opsežnog kriminalističkog istraživanja koje je rezultiralo otkrivanjem počinitelja ovog kaznenog djela obrađeno je više od 30 osoba sa područja PU S-D  i 8 sa područja PU ZD. Poligrafski je testirano 15 osoba.

 

 

 

 

 

Počinitelji su dana 09.10.2010.g. privedeni istražnom sucu istražnog centra Županijskog suda u Splitu zbog postojanja osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela Dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom.

 

Protiv 22-godišnjaka PU zadarska će redovnim putem podnijeti kaznenu prijavu zbog postojanja osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela Nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih tvari  kažnjivo po čl. 335 KZ-a

 

Koristimo ovu priliku da zahvalimo građanima i navijačima Hajduka na pomoći pri otkrivanju osumnjičenika za ovo kazneno djelo i također podsjećamo na akciju MUP-a "Manje oružje, manje tragedija" tijekom koje građani mogu bez sankcije policiji predati oružje koje nezakonito drže u svojim domovima.

 

 

 

 



Stranica