GRADSKO VIJEĆE O CESTOVNOM PROMETU U KAŠTELIMA

Slika PU_SD/VIJECE O CESTAMA.jpg

Tema o sadašnjem stanju i budućem razvoju cestovnih prometnica u Kašelima, počela je u srijedu, 26. svibnja, u Gradskoj vijećnici minutom šutnje za sve poginule u prometnim nesrećama, kojih je u posljednjih desetak godina, na kaštelanskim ulicama, bilo čak stotinu.

 

Tema o sadašnjem stanju i budućem razvoju cestovnih prometnica u Kašelima, počela je u srijedu, 26. svibnja, u Gradskoj vijećnici minutom šutnje za sve poginule u prometnim nesrećama, kojih je u posljednjih desetak godina, na kaštelanskim ulicama, bilo čak stotinu.

Pored vijećnika i građana, ova ozbiljna tema okupila je predstavnike Hrvatskih cesta, Županijske uprave za ceste, Policijske uprave, te neovisne stručnjake.

U uvodnom dijelu predsjednik Gradskog vijeća, Darko Varnica, zahvalio je gostima što su se odazvali pozivu, te je naglasio kako su se na jednom mjestu našli svi čimbenici koji odlučuju o cestovnom prometu u Hrvatskoj pa tako i u Kaštelima. Izrazio je nadu kako će ubuduće i građani Kaštela sudjelovati u svim važnim odlukama, a gradonačelnik Josip Berket je na samom početku zamolio da se isključi svaka primisao na politiku jer se pitanje cestovnog prometa odnosi na sve građane podjednako.

Inženjer Tonči Ljubetić iz Hrvatskih cesta izvijestio je o tekućim i planiranim radovima, navodeći  kako su se rokovi produžili prije svega zbog imovinsko-pravnih problema.

Neven Matijević, šef splitske Ispostave HC-a naglasio je kako će, u suradnji s policijom, učiniti sve da predstojeća turistička sezona prođe u redu.

Ravnatelj Županijske uprave za ceste, Zlatko Čaljkušić izvijestio je o rekonstrukciji Ceste dr. Franje Tuđmana, te je najavio radove na uređenju križanju u Kaštel Lukšiću, kod škole i spojne ceste s D8.

Načelnik Policije u Kaštelima, Jozo Šitum, iznio je podatke o broju vozila, prometu i nesrećama u proteklom razdoblju.

Dr. Ivo Lozić s Građevinskog fakulteta i dr. Ivan Dadić s Prometnog fakulteta govorili su o nužnosti rješavanja brojnih problema cestovnog prometa u Kaštelima.

Tehnički direktor Instituta za građevinarstvo Hrvatske, Mario Crnjak predstavio je Studiju razvoja prometnica, u kojoj je najviše zanimanja izazvala ideja da se podno Kozjaka gradi još jedna brza četverotraćna cesta. Za većinu sudionika to je još jedna devastacija Kozjaka.

Cjelovito izlaganje i raspravu s ove sjednice Gradskog vijeća Kaštela moći će se pogledati na video snimci, koja će biti postavljena tijekom poslijepodneva.

 


Stranica