U PU S-D održan sastanak sa predstavnicima talijanske granične policije

Slika PU_SD/more.jpg

Dana 25. svibnja 2010. godine u PU splitsko-dalmatinskoj održan je sastanak s predstavnicima granične policije PU Splitsko-dalmatinske, PU zadarske, PU Šibensko-kninske i PU Dubrovačko-neretvanske sa predstavnicima talijanske granične policije iz Italije

Dana 25. svibnja 2010. godine u PU splitsko-dalmatinskoj održan je sastanak s predstavnicima granične policije PU Splitsko-dalmatinske, PU zadarske, PU Šibensko-kninske i PU Dubrovačko-neretvanske sa predstavnicima talijanske granične policije iz Italije

 Na sastanku su sudjelovali Ivo Labrović, zamjenik načelnika PU Splitsko-dalmatinske; Mirna Kovač, načelnica Odjela za pomorsku i aerodromsku policiju, Uprava za granicu, MUP RH Željko Kapetanović, načelnik Sektora za granicu PU Splitsko-dalmatinske; Antonio Vulas, načelnik Odjela za državnu granicu PU Splitsko-dalmatinske; Mario Viduka, načelnik Odjela za granicu PU Zadarske; Jadran Škugor, načelnik Odjela za granicu PU Šibensko-kninske; Vlaho Lujo, voditelj Odsjeka za pomorsku i aerodromsku policiju PU Dubrovačko-neretvanske; Dr. Augusto Vaccaro, konzul Talijanske Republike u SplituDr. Giorgio Iacobone, kvestor policijske kvesture Ankona Dr. Alessio Cesareo, zapovjednik granične policije 8. granične zone (Emilia Romagna, Toscana, Marche – sjedište Bologna)Dr. Luigi Liguori, zapovjednik granične policije 9. granične zone (Puglia, Molise e Abruzzi – sjedište Bari) Dr. Maurizio Uva, zapovjednik granične policije BariDr. Giuseppe Nastari Micheli, zamjenik zapovjednika granične policije AnconaDr. Irene Vizioli, zapovjednica pomorske i aerodromske policije Pescara Enrico Sforza, pomoćnik zapovjednika granične policije Bari. Teme sastanka bile su: Nastavak suradnje između graničnih policija gore navedenih policijskih uprava i talijanske granične policije, analiza i unapređenje suradnje dogovorene na prethodnom sastanku u Riminiju, održanom u lipnju 2010. godine te planiranje aktivnosti za daljnji razvoj regionalne suradnje.  

Zamjenik načelnika PU SD g. Ivo Labrović upoznao je nazočne s činjenicom održavanja sastanka između predstavnika MUP-a RH s predstavnicima nekoliko ministarstava unutarnjih poslova europskih država, čiji će predstavnici tijekom i ove turističke sezone u RH poslati svoje policijske službenika koji će u vlastitim odorama raditi zajedno s hrvatskim policajcima u važnijim turističkim središtima. Tako će ukupno u RH tijekom turističke sezone boraviti i raditi oko 50 policijskih službenika raznih država i 9 službenika Interpola. Prema njegovim riječima, nakon potpisivanja spomenutog sporazuma nema razloga da i talijanski policijski službenici ne sudjeluju u ovom programu. 

Dr Iacobone se u ime talijanskih predstavnika zahvalio na gostoprimstvu i istaknuo važnost suradnje između talijanske i hrvatske policije na regionalnoj razini. Tom prilikom je predstavio nove članove talijanske delegacije u odnosu na prošli sastanak dviju strana. Dr. Iacobone ukratko je analizirao rezultate diskusije održane na zadnjem sastanku u Riminiju. Izrazio je zadovoljstvo što su izmjenom hrvatskog Zakona o strancima uklonjeni problemi koji su u prošlosti nastajali prilikom putovanja maloljetnih talijanskih državljana bez pratnje roditelja u Hrvatsku, a koji su bili vezani za posjedovanje pisane suglasnosti roditelja. Isto tako Dr. Iacobone izrazio je svoj interes vezano za informacije koje bi se odnosile na problem unosa i iznosa lovačkog naoružanja i lovine od strane talijanskih državljana preko hrvatskih pomorskih graničnih prijelaza, zatim za probleme vezane za prekogranični promet talijanskih brodova za razonodu, a što su bile teme razgovora na zadnjem sastanku u Riminiju. Naposljetku, Dr Iacobone izrazio je interes talijanske strane za nove kaznene odredbe za talijanske ribare zatečene u nezakonitom ribolovu u hrvatskim teritorijalnim vodama temeljem novog Zakona o morskom ribarstvu. 

Konzul Vaccaro zahvalio je domaćinima na pozivu na sastanak. Obavijestio je hrvatsku stranu kako talijanski konzulat u suradnji s talijanskim Ministarstvom vanjskih poslova i Udrugama talijansko-hrvatskog prijateljstva u Dalmaciji i dalje pokušava iznaći mogućnosti financiranja učenja talijanskog jezika za pripadnike hrvatske granične policije. Isto tako, konzul Vaccaro izvijestio je hrvatsku stranu kako je u Italiji stupio na snagu novi Zakon o putnim ispravama kojim se određuje da talijanski državljani mlađi od 14 godina u inozemstvo bez roditelja mogu putovati isključivo uz važeću putnu ispravu i u pratnji pratioca koji mora imati potvrđeno odobrenje roditelja. Kao pratilac može biti određena punoljetna osoba, a odobrenje pratiocu mora biti potvrđeno isključivo od strane policije. Konzul Vaccaro je još jednom istakao da svi talijanski ribari zatečeni u nezakonitom ribolovu u hrvatskim vodama ujedno krše i talijanski zakon, jednako kako i osobe koje u hrvatsku doputuju vez valjanih putnih isprava. Stoga je zamolio da se informacije o takvim osobama prosljeđuju i talijanskom konzulatu, i to ne samo radi evidentiranja takvih nezakonitih ponašanja već i u svrhu pomoći talijanskim državljanima, čak i onda kada su pred zakonom krivi.

 Načelnik Viduka, predstavnik PU Zadarske, istaknuo je kako je prema statističkim podacima vezanim za problematiku o kojoj je raspravljano na zadnjem sastanku u Riminiju, može tvrditi da su preventivne mjere dale rezultata. Zabilježeno je veliko smanjenje broja slučajeva vezanih za iznos lovine od strane talijanskih državljana preko pomorskog graničnog prijelaza koje nadzire PU Zadarska, došlo je do isto tako velikog smanjenja broja odbijanja ulaska vezanog za neposjedovanje valjanih putnih isprava kao i slučajeva vezanih za obavljanje graničnih kontrola na talijanskim brodovima za sport i razonodu. Načelnik Viduka je vezano za prekogranični promet maloljetnih putnika istaknuo da se najbolje preventivne mjere mogu poduzimati od strane matične države maloljetnika te je zahvalio na ustupanju informacija vezanih za nove talijanske zakonske izmjene vezane za putovanje talijanskih državljana mlađih od 14 godina. Još jednom je istakao dobru suradnju granične policije Zadra i Ancone, a koja se počela razvijati i prije početka ovih zajedničkih sastanaka na razini nekoliko regija. Naposljetku, načelnik Viduka istaknuo je važnost brzog protoka informacija, a pogotovo onih koje se odnose na slučajeve otuđenja plovila ili nezakonitih migracija. Tom prilikom istaknuo je nekoliko pozitivnih primjera takve razmjene informacija između Zadra i Ancone. 

Načelnik Lujo, predstavnik PU Dubrovačko-neretvanske, izvijestio je učesnike sastanka kako je nakon višemjesečnog prekida ponovno uspostavljena redovna brodska linija Dubrovnik-Bari. Načelnik Lujo istaknuo je iznimno dobru suradnju i razmjenu informacija između graničnih policija Hrvatske, Italije i Crne Gore. Još jednom je istaknuo kako je suradnja između granične policije Dubrovnika i Barija započela i prije ovih zajedničkih sastanaka. Na tim sastancima istaknuta je želja da se suradnja graničnih policija proširi i na suradnju kriminalističkih policija.  

Načelnik Škugor, predstavnik PU Šibensko-kninske, je istaknuo kako grad Šibenik još uvijek nema redovnu brodsku liniju s Italijom, a koja je nekada postojala, no ono što karakterizira ovu upravu je razvedeni arhipelag turistički atraktivnih otoka. Broj talijanskih brodova za razonodu u ovom području tijekom ljetne sezone je velik i uglavnom se na tom području javljaju problemi vezani za obveze zapovjednika takvih brodova kod vršenja ulazno-izlazne granične kontrole. Jedan određeni broj talijanskih nautičara dolazi direktno sa talijanske strane Jadrana, plovi u šibenskom arhipelagu, a da pri tome ne odlaze do prvog pomorskog graničnog prijelaza i tamo obave granične formalnosti. Nadalje, na području pomorskog akvatorija PU Šibensko-kninske izražena je problematika nepoštivanja propisa sigurnosti plovidbe, osobito onog dijela koji se odnosi na zabranu glisiranja na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale. S tim u vezi načelnik Škugor je zamolio talijansku delegaciju da učine ono što je u njihovoj moći kako se na talijanskoj strani poduzele preventivne mjere upoznavanja talijanskih nautičara s odredbama sigurnosti plovidbe u Hrvatskoj. Nadalje, načelnik Škugor naglasio je i činjenicu da će se već od ovog ljeta početi s strožim kontrolama vezanim za alkoholiziranost zapovjednika plovila i članova posade. Upravo iz gore navedenih razloga načelnik Škugor istakao je važnost kvalitetne i brze izmjene informacija.

 Dr. Cesareo, zapovjednik talijanske granične policije – Bologna, naglasio je potrebu za razmjenom informacija vezanih za problematiku krivotvorenja putnih isprava, ali i drugih dokumenata. Hrvatsku stranu je upoznao da je talijanska granična policija oformila posebnu školu za školovanje stručnjaka za detekciju krivotvorenih dokumenta, a koja može biti od koristi prilikom razmjene informacija o ovoj problematici. Prema mišljenju Dr Cesarea upravo na ovom polju potrebno je napraviti iskorak, odnosno pokušati stvoriti sustav razmjene informacija vezanih za krivotvorenje dokumenata.       

Dr. Liguori, zapovjednik talijanske granične policije -Bari, ukratko je iznio karakteristike talijanske obale u zoni njegove odgovornosti. Istaknuo je važnost ovakvih sastanaka i osobnog poznanstva između suradnika na dvije strane. Nadovezujući se na temu prošlog sastanka vezanu za moguću razmjenu policajaca Dr. Liguori je istakao kako bi ovakva razmjena bila vrlo korisna. Osobito bi se to povoljno odrazilo na razmjenu informacija vezanih za organizirani kriminal. Podržao je ideju načelnika Luje da se suradnja proširi i na kriminalističku policiju. 

Načelnica Kovač je istaknula kako je izrada sporazuma između Republike Hrvatske i Talijanske Republike o policijskoj suradnji ušla u završnu fazu. Svi ovi priželjkivani oblici suradnje, od razmjene policijskih službenika do sustava razmjene informacija, dio su tog Sporazuma. Po konačnom potpisivanju sporazuma ova suradnja trebala bi se bitno unaprijediti kako ka nacionalnom tako i na regionalnom nivou.

 
 
 

Stranica