Prometni odgoj učenika u Kaštelima

Slika PU_SD/IMGkašt2.jpg

U sklopu provođenja aktivnosti Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa za 2010. godinu Agencija za odgoj i obrazovanje, Hrvatski autoklub i Ministarstvo unutarnjih poslova pokrenuli su pilot projekt „Prometna preventiva u osnovnoj školi – uvođenje prometnog odgoja u osnovne škole“, s dugoročnim ciljem projekta uvođenje prometnog odgoja kao obveznog nastavnog programa u osnovnim školama.

 

U sklopu provođenja aktivnosti Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa za 2010. godinu Agencija za odgoj i obrazovanje, Hrvatski autoklub i Ministarstvo unutarnjih poslova pokrenuli su pilot projekt „Prometna preventiva u osnovnoj školi – uvođenje prometnog odgoja u osnovne škole“, s dugoročnim ciljem projekta uvođenje prometnog odgoja kao obveznog nastavnog programa u osnovnim školama.

            U vezi navedenog za područje Županije Splitsko-dalmatinske osnovan je županijski timod tri člana: Perica Orešković pol. službenik Odjela za sigurnost cestovnog prometa, PU Splitsko-dalmatinske, Mate Teklić nastavnik.- djelatnik AK Split i Zoran Vukić učitelj tehničke kulture OŠ kneza Trpimira K. Gomilica, te su isti tijekom mjeseca studenog 2009.god. završili edukacijsku naobrazbu u Tuheljskim Toplicama.

 

U vezi navedenog osmišljen je plan i program projekta pod nazivom „Preventiva prometa učenika 5. razreda OŠ. „Kneza Trpimira“ K.Gomilica“, kojom prilikom je u navedeni projekt uključeno 130 učenika 5. razreda gore navedene OŠ.

 

        Od strane tima snimljen je promidžbeni kratkometražni film koji je prikazan stručnoj službi osnovne škole „Kneza Trpimira“ i učenicima koji su uključeni u projekt, te je provedeno teoretsko upoznavanje s prometnim propisima i znakovima.

 

 Za provođenje akcijskog plana prometne preventive u svakoj županiji odobreno je 10.000 kn, koji su utrošeni za konkretnu realizaciju projekta i to kupnju dva bicikla, elemente poligona, udžbenike, testove, prijevoz učenika i troškovi izvođenja nastave.

 

Dana 15. i 16. travnja 2010. god. na školskom prometnom poligonu AK Split u Splitu izvršena je provjera teoretskog znanja i praktična provjera vožnje i poznavanja prometnih propisa i znakova na poligonu vožnje bicikla, koju su učenici uspješno položili, te su istom prilikom iskazali veliko zadovoljstvo s  načinom rada i provedbe akcijskog plana, a za naglasiti da su ovom prilikom bili uključeni i učenici koji nisu znali upravljati biciklom, te su istima bili omogućeni prilagođeni bicikli koji su izazvali oduševljenje, te su potaknuli želju da što prije savladaju vožnju biciklom.



            Također je za naglasiti da su nabavljena sredstva ostala u osnovnoj školi, te će se i dalje koristiti u edukaciji učenika u cilju osposobljavanja sudionika u prometu, podizanju prometne kulture, a samim time i do povećanja sigurnosti učenika u prometu na cestama.

 
 

Stranica