Priopćenje "Dan policije"

Slika PU_SD/topvijesti/godina_2009/rujan/Dan_policije.jpg

Foto: PU splitsko-dalmatinska

Kao i do sada i ove godine Ministarstvo unutarnjih poslova prigodnim programom obilježava Dan policije i blagdan Sv. Mihovila zaštitnika policije.


Svečanost je započela danas, 24. rujna u 10 sati, u atriju zgrade Policijske uprave. Hrvatskom himnom u izvođenju klape Sv. Mihovil u čijem su sastavu djelatnici olicijske uprave splitsko-dalmatinske. Potom je gosp. Ivica Franić, izaslanik ministra unutarnjih poslova i glavnog ravnatelja MUP-a položio vijenac, a načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske gosp. Ivan Merćep upalio svijeću, na spomen obilježje posvećeno poginulim policajcima Policijske uprave splitsko-dalmatinske u Domovinskom ratu (rad akademskog slikara Josipa Botterija Dinija). Minutom šutnje i molitvom predvođenom kapelanom PU SD odala se počast poginulim kolegama te se nastavilo misom zadušnicom u crkvi Sv.Obitelji.

U 12 sati u zgradi PU splitsko-dalmatinske započeo je svečani program u kojem se na samom početku obiteljima poginulih, gostima i kolegama, obratio načelnik Policijske uprave. U svom obraćanju istakao je pozitivne rezultate postignute na nivou PU protekle godine te iskazao svoja daljnja očekivanja i zajedničke napore u cilju održavanja postojećih rezultata rada i unaprjeđenju istih. Potom je gosp. Ivica Franić pohvalio rad Policijske uprave i iskazao zadovoljstvo postignutim rezultatima dok je dožupan gosp. Visko Haladić istakao da je ova PU dobrom organizacijom i odgovornim pristupom poslu u bitnom pridonijela općoj sigurnosti naše Županije.
Nakon toga je izvršena dodjela priznanja zaslužnim policijskim službenicima koji su se istakli svojim zalaganjem u radu protekle godine.

Temeljem visokog stupnja iskazane profesionalnosti, stručnosti i učinkovitosti u obavljanju policijskih poslova na razini ove PU, pohvaljuju se svi policijski službenici koji su dana 24. i 25. srpnja 2009.g. profesionalno i promptno reagirali povodom tragične prometne nesreće koja se dogodila zbog iskakanja iz tračnica nagibnog vlaka koji je prometovao na relaciji Zagreb-Split i to na način da su neposredno na mjestu događaja policijski službenici PP Kaštela, PP Solin, Postaje prometne policije Split, I PP Split, II PP Split, PAP Resnik, Interventne jedinice policije PUSD, Specijalne jedinice policije, Sektora za granicu, Odjela općeg kriminaliteta PUSD i Odjela za očevide i kriminalističku tehniku PUSD, sudjelovali u spašavanju ozlijeđenih osoba i obavljanju očevida. Na osiguranju mjesta događaja sudjelovali su policijski službenici Interventne jedinice policije PUSD i PAP Resnik, a na provođenju kriminalističke obrade policijski službenici Odjela za očevide i kriminalističku tehniku PUSD i Odjela općeg kriminaliteta PUSD. (Pohvalnica se uručuje Jadranku Jurčeviću, načelniku PP Kaštela).

Pohvaljuju se policijski službenici Odsjeka za protueksplozijsku zaštitu PU splitsko-dalmatinske (priznanje se uručuje Marijanu Čeliću, voditelju Odsjeka PEZ-a), što su dobrom organizacijom i odgovornim pristupom poslu u bitnom pridonijeli općoj sigurnosti, od slučajeva kada u pripremi utakmica visokog rizika gotovo u pravilu pronalaze značajne količine dobro skrivenog pirotehničkog materijala do redovite djelatnosti organizirane na način koji osigurava pravovremenu i kvalitetnu reakciju na problematiku iz opisa poslova Odsjeka. Tako su u proteklih godinu dana ukupno pronašli skrivenih cca 700 komada pirotehničkih sredstava, kao i pronašli i odgovarajuće uništili više komada zaostalih ubojitih sredstava iz II svjetskog rata (npr. avio-bombe i dr.).


Policijski službenici Interventne jedinice policije (pohvalnica se uručuje Dušku Čerini, zapovjedniku interventnog odjeljenja. Pohvaljuju se DUŠKO ČERINA, zapovjednik interventnog odjeljenja, BRUNO GLAVAN, policijski službenik IJP-e, JOSIP PERIŠIĆ, policijski službenik IJP-e, TOMISLAV BAJN, vođa interventne grupe, što su u protekli godinu dana, osim obavljanja redovnih policijskih zadaća (osiguranja javnih okupljanja, štićenih osoba i dr.) iskazali iznimnu profesionalnost, stručnost, te pri tom postigli istaknute rezultate rada u otkrivanju i sprječavanju kaznenih djela i prekršaja. Tako su, postupajući u formaciji interventne grupe, pored ostalih postupanja imali 3 zapljene vatrenog oružja i streljiva, 2 zapljene hladnog oružja, 22 zapljene opojne droge, 4 zapljene ilegalnih duhanskih proizvoda i dr.


Pohvaljuje se ŽARKO ALEBIĆ, policijski službenik za osiguranje i javni red Odjela za javni red, zbog dugogodišnjeg predanog i kvalitetnog rada na radnom mjestu službenika za osiguranja i javni red. Navedeni je, uz rad na području PUSD i RH, u više navrata kao predstavnik PU i izvan granica RH, izrijekom pohvaljivan za angažiranje i rezultate čime je i na međunarodnoj razini promovirao službu i PU. Posebno se istakao u radu sa navijačkom skupinom «Torcida» kvalitetnim održavanjem odnosa između policije i te navijačke skupine temeljem zakonskih propisa, čime je doprinio da u dužem proteklom periodu sigurnosna situacija u tom segmentu rada bude na kvalitetnoj razini.

MARKO MATIĆ, voditelj Odsjeka krijumčarenja opojnih droga, Odjela kriminaliteta droga, koji je svojim zaslugama na razini PUSD i drugih PU aktivno sudjelovao u provođenju većeg broja kriminalističkih obrada koje su rezultirale uhićenjem većeg broja osoba sa područja RH, te zaapljenom veće količine opojne droge, a osobito prilikom zapljene opojne droge heroina u količini od 30 kg na području druge PU.

ŽELJKO VOJKOVIĆ, dipl.iur., koji je do umirovljenja 15.06.2009.g., obavljajući poslove voditelja Odsjeka pravnih poslova u Odjelu pravnih i kadrovskih poslova, cjelokupnim svojim radom pokazao i dokazao kontinuirani profesionalni pristup svim radnim zadaćama. Nadalje je, svojim stečenim kompetencijama, te stalnim praćenjem i usavršavanjem na svojem stručnom području, ostvario stručne predispozicije temeljem kojih je rješavao i najsloženije predmete iz djelokruga rada Odsjeka koji su onda završavali povoljnim sudskim presudama za ovu PU. Svoju aktivnost je iskazivao i publiciranjem stručnih članaka u Hrvatskoj pravnoj reviji. Posebno se korektno odnosio prema službenicima Odsjeka kojima je bio nadređen i nesebično im prenosio stečeno znanje.

NEDJELJKO DŽIN, šef smjene PP Omiš, u svom cjelokupnom radu postiže izniman uspjeh uz visoku razinu odgovornosti i samoinicijativnosti, čime potiče i druge policijske službenike na profesionalno obavljanje svojih zadaća. Izdvajamo njegovo postupanje kada je dana 16.08.2009.g., zamijetio dvije NN muške osobe koje je legitimirao i izvršio provjeru u evidenciji Informacijskog sustava MUP-a, temeljem koje je utvrdio da se radi o dvojici državljana BiH za kojima je raspisana međunarodna potraga radi osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo ubojstva, sa mjerom «uhititi». Nakon toga je i izvršeno uhićenje i privođenje na daljnju kriminalističku obradu.

MARIJAN REBIĆ, detektiv u PP Makarska, što se u dužem vremenskom periodu kontinuirano iskazivao u dobrom operativnom opažanju i otkrivačkoj djelatnosti glede sprječavanja i otkrivanja kaznenih djela zlouporabe opojnih droga, te u hvatanju i procesuiranju počinitelja. Tako je u proteklih godinu dana uspješno i profesionalno obavljajući policijske poslove, uhitio i kazneno procesuirao 45 počinitelja kaznenih djela zlouporabe opojnih droga, te izvršio značajne zapljene opojnih sredstava, od kojih posebno izdvajamo zapljenu 21 kg heroina od državljana BiH.



 

Stranica