Savjetujemo vam: čuvajte se prevaranata!

Zapaženo je da u posljednje vrijeme bilježimo povećan broj kaznenih djela kada počinitelji koristeći nemoć, neukost i lakomislenost građana, uglavnom starije dobi te zlorabeći njihovo provjerenje, otuđuju ili na prijevaran način dolaze do novca i drugih vrijednosti. Koristimo stoga ovu prigodu građane upozoriti na činjenicu kako su mnoga takva kaznena djela počinjena zahvaljujući tome što su se počinitelji lažno predstavljali kao: trgovci, inkasatori, poštari i slično. U pravilu građani takve osobe puštaju u svoje domove, ne provjeravajući temeljito o kome se radi i ostavljajući ih bez nadzora pa im na taj način olakšavaju činjenje kaznenog djela.

Zapaženo je da u posljednje vrijeme bilježimo povećan broj kaznenih djela kada počinitelji koristeći nemoć, neukost i lakomislenost građana, uglavnom starije dobi te zlorabeći njihovo provjerenje, otuđuju ili na prijevaran način dolaze do novca i drugih vrijednosti.

Tako primjerice, 6. srpnja u Splitu nepoznata je počiniteljica prevarila 77-godišnjakinju na način da ju je uvjerila da je upućena od njene liječnice da joj preda masažer i ortopedske čarape uz novčanu naknadu. 77-godišnjakinja je nepoznatoj ženi predala dio novca da bi naknadno, nakon što je kontaktirala svoju liječnicu, ustanovila da je prevarena. Isto kazneno djelo dogodilo se i jučer, 7. srpnja, na štetu 83-godišnjaka iz Splita. Tada su dvije nepoznate ženske osobe ušle u njegov stan te su mu rekle kako ih je uputila njegova liječnica da mu donesu čarape za vene i aparat za «olakšavanje boli u leđima», a koje im treba platiti u gotovini. Nakon što im je 83-godišnjak predao novac prevarantice su se udaljile u nepoznatom smjeru.

Koristimo stoga ovu prigodu građane upozoriti na činjenicu kako su mnoga takva kaznena djela počinjena zahvaljujući tome što su se počinitelji lažno predstavljali kao: trgovci, inkasatori, poštari i slično. U pravilu građani takve osobe puštaju u svoje domove, ne provjeravajući temeljito o kome se radi i ostavljajući ih bez nadzora pa im na taj način olakšavaju činjenje kaznenog djela.

Savjetujemo građanima:

            Ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ!
 
            Ako se osoba predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koje su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati vam na uvid;
 
             Ne dajte se zavesti uvjeravanjem nepoznatih osoba, njihovim titulama i sličnim nastupima;
 
             Ne nasjedajte na upornost nepoznatih osoba koje vam pod svaku cijenu žele ući u dom pod izlikom primjerice «bolesti», nuđenja na prodaju «po povoljnim cijenama» raznih predmeta (knjiga, posteljine, suđa, kućanskih uređaja i sličnog), traženja milostinje i sličnog – jer se izlažete riziku!
 
             Kad ste sami u stanu ili u kući ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama te zamolite nekog od susjeda da vam se pridruži;
 
             Zapišite registracijsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe dovezle te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila.

Posumnjate li u osobe koje vam dolaze, a posebice ako je riječ o počinjenju kakvog kaznenog djela, ODMAH obavijestite policiju na broj «92»!
 

Stranica