Međunarodna policijska suradnja tijekom turističke sezone 2009. godine

Načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske, g. Ivan Merćep predstavio je aktivnosti vezane za angažman čeških i slovačkih policijskih službenika, temeljem potpisanog sporazuma o Međunarodnoj policijskoj suradnji tijekom turističke sezone 2009. godine.

Dana 01. srpnja 2009. g. u službenim prostorijama PU splitsko-dalmatinske održana je konferencija za tisak. Načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske, g. Ivan Merćep predstavio je aktivnosti vezane za angažman čeških i slovačkih policijskih službenika, temeljem potpisanog sporazuma o Međunarodnoj policijskoj suradnji tijekom turističke sezone 2009. godine. Konferenciji su nazočili konzul Republike Češke g. Pavel Bednar, policijski ataše Republike Slovačke g. Radovan Kyselica te konzularna djelatnica Republike Slovačke pri konzularnom uredu u Splitu gđa. Miroslava Pišova.
Konferenciju za novinare vodio je Načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske, koji je tom prilikom podsjetio novinare na dosadašnju provedbu projekta Međunarodne policijske suradnje. Naime, projekt je počeo 2006. godine suradnjom Hrvatske policije s Mađarskom policijom, nastavio se 2007. godine suradnjom sa policijom Francuske i Austrije, godine 2008. uključena je i policija Republike Češke i Slovačke te se suradnja s navedenim Republikama uspješno nastavlja i ove turističke sezone, 2009. godine.

Tema konferencije bila je upoznavanje s radom hrvatske policije, ali i čeških i slovačkih policajaca koji tijekom turističke sezone obavljaju policijske poslove na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Češki i slovački policajci koji su ovo ljeto raspoređeni na području PU SD pomagati će češkim i slovačkim turistima u kontaktu i prilikom intervencija hrvatske policije. Cilj je i preventivno djelovati, posebno na području sigurnosti u prometu, ali i u ostalim segmentima policijskog postupanja.

Načelnik policijske Uprave ovom prilikom je predstavio i promotivni letak sa svim važnijim besplatnim brojevima telefona na koje se strani gost može javiti kada se nađe u određenom problemu i informacijama vezanim za boravak u našoj županiji, a koji je izrađen kroz projekt Policija u zajednici u suradnji sa Županijskom turističkom zajednicom. Naglasio je da je letak preveden na jedanaest stranih jezika i kao takav dostupan svim stranim državljanima na području RH. Letak je već tri godine u opticaju i naišao je na izuzetno dobar prijem stranih gostiju koji ga mogu dobiti već na samim graničnim prijelazima prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku, a također je dostupan u svim hotelima , turističkim zajednicama, kampovima itd.

Projektom se doprinosi sigurnosti turista na području Republike Hrvatske koja je već prepoznata ne samo kao primamljiva prirodnim ljepotama i baštinom, već i kao sigurna turistička destinacija.

 

Stranica