Operativna akcija ''KORMILO''

U višemjesečnoj kriminalističkoj obradi koordiniranoj od strane USKOK-a, djelatnici Odjela organiziranog kriminaliteta PU splitsko – dalmatinske u suradnji s Upravom kriminalističke policije MUP-a RH, PU dubrovačko - neretvanskom, PU zagrebačkom i PU šibensko–kninskom, 23. lipnja 2009. godine dovršili su kriminalističku obradu nad više osoba.

 

Danas, 24. lipnja, u prostorijama Policijske uprave splitsko-dalmatinske održana je konferencija za medije vezana uz operativnu akciju pod nazivom " Kormilo".

U višemjesečnoj kriminalističkoj obradi koordiniranoj od strane USKOK-a, djelatnici Odjela organiziranog kriminaliteta PU splitsko – dalmatinske u suradnji s Upravom kriminalističke policije MUP-a RH, PU dubrovačko - neretvanskom, PU zagrebačkom i PU šibensko–kninskom, 23. lipnja 2009. godine dovršili su kriminalističku obradu nad više osoba. Tijekom obrade, uhićena je i privedena 31 osoba protiv kojih su podnesene kaznene prijave zbog počinjenja više kaznenih djela, uglavnom Zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. KZ i Krivotvorenja službene isprave iz čl. 312. KZ.

Od navedenog broja uhićenih osoba, 12 je policijskih službenika, 14 djelatnika benzinskih postaja INE, jedan djelatnik Lučke kapetanije Split, jedna vlasnica obrta koja je policijskim službenicima pružala usluge noćenja, dva ribara i jedan građanin koji je dogovorno kupovao gorivo od uposlenika INE po povoljnijoj cijeni u odnosu na stvarnu, plaćao gotovinom, ne uzimajući račun. Po završetku kriminalističke obrade, od sveukupno uhićenih i prijavljenih osoba, 20 će se dana 24. lipnja 2009. godine uz kaznenu prijavu privesti istražnom sucu Županijskog suda u Splitu, a protiv preostalih 11 osoba kaznena prijava slijedi redovnim putem.

Provedenom kriminalističkom obradom utvrđene su osnove sumnje da su policijski službenici Postaje pomorske policije Split koji službu obavljaju na policijskim plovilima u dogovoru i sprezi s djelatnicima benzinskih postaja INE vršili različite zlouporabe i krivotvorenja, uglavnom na način da su u službena policijska plovila ulijevali manju količinu goriva od one koja se prikazivala na izdanim računima, nakon čega su tu razliku međusobno, temeljem dogovora, dijelili u nepoznatom omjeru.

Tijekom provođenja izvidnih mjera i radnji utvrđena je također osnova sumnje da je šest prijavljenih policijskih službenika PU splitsko-dalmatinske zajedno s 14 prijavljenih djelatnika INE (od kojeg broja je sedam stalno zaposlenih, a sedam sezonaca) vršilo zlouporabe u svezi ulijevanja goriva u policijska plovila na način da su na benzinskim postajama, gdje izlazni agregati nisu povezani sa blagajnom tj. benzinskom postajom i ne rade po principu samoposluživanja, djelatnici INE bi u neko drugo plovilo tipa jahti ili koćarica, te u bačve, kanistre i sl., različitim osobama prodavali veće količine goriva, a takvi kupci bi to gorivo plaćali gotovinom, pri čemu im nisu izdavali račun, odnosno tu istu količinu uvećanu za stvarno uliveno gorivo u policijska plovila upisivali bi u račune koje su izdavali policijskim službenicima, koji bi tijekom istoga dana došli na benzinske postaje ulijevati gorivo. Tako krivotvorene račune policijski službenici su dostavljali nadležnoj PP radi evidencije i obračuna, čime su prikrili stvarno činjenično stanje, u namjeri pribavljanja znatne protupravne imovinske koristi, koju su naknadno dogovorno dijelili, i za koji iznos su oštetili MUP RH i državni proračun.

Također postoji osnova sumnje da su prijavljeni djelatnici benzinskih postaja gdje su izlazni agregati povezani s kasom, zlouporabe vršili na način da bi uskladili dolazak onoga vozila ili plovila koje neće zahtijevati izdavanje računa, a od kojega bi po završetku nalijevanja u gotovini naplatili gorivo i odmah ne zaključivši račun odnosno ne vraćajući „pipak“ u agregat, nastavili ulijevanje u policijska plovila ili plovilo lučke kapetanije kojima bi izdavali račune uvećane za količinu koju su ulili u druga vozila ili plovila kojima nisu izdati računi.

Jednako tako je utvrđena i osnova sumnje u inkriminirane situacije u kojima su pojedini policijski službenici u policijsko plovilo u dogovoru s uposlenicima na benzinskim postajama, u plovilo umjesto dizela ili eurodizela ulijevali plavi dizel koji je namijenjen samo za poljoprivrednike i ribare, a čija je cijena gotovo za pola manja, dok bi im se istovremeno izdavao račun koji je glasio na dizel ili eurodizel.

Također tijekom provođenja izvidnih mjera i radnji osim nepravilnosti vezanih za zlouporabe u svezi goriva došlo se i do saznanja o drugim različitim zlouporabama u pogledu nezakonitog dopuštanja ribolova, protivno Pravilniku o obavljanju gospodarskog ribolova na moru, zatim o oduzimanju ulova od određenih ribara i prisvajanja istih za sebe, pri čemu su krivotvorili zapisnik o navodnom vraćanju ulova u more. U tom smislu prikupljeni su i dokazi prema kojima su policijski službenici nakon uzapćenja talijanske ribarice od uzapćene količine ribe jedan dio neovlašteno prisvojili za sebe.

Postoji osnova sumnje da je sedamdeset i osmogodišnja ženska osoba iz Vele Luke koja se bavi uslugama smještaja dvojici policijskih službenika kao vlasnica obrta izdavala račune za noćenje nakon čega su isti lažno prikazivali troškove noćenja i dnevnice iako u naznačeno vrijeme nisu bili u mjestu za što su ispostavili račun.

Prilikom pretrage stanova i drugih prostorija kod predmetnih osoba pronađeno je i privremeno oduzeto više raznih predmeta, odnosno mobitela i SIM kartica kojima su se prijavljene osobe koristile u počinjenju kaznenih djela, rokovnika, računa, veće količine novca i drugi predmeti kaznenih djela, odnosno kod jednog djelatnika INE pronađeno je 240 grama eksploziva, više komada različitog streljiva, 80 grama crnog baruta, 18,2 grama marihuane i drugih premeta koji se mogu dovesti u svezu sa počinjenjem kaznenih djela koja nisu vezana uz navedenu obradu.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kaznena djela, počinitelji će danas tijekom dana biti privedeni istražnom sucu Županijskog suda u Splitu, a kaznena prijava slijedi USKOK-u.




Stranica