Započela 4. međunarodna konferencija Sigurnost povijesnih gradova- Partnerstvo za sigurniju zajednicu

  • Slika /PU_SD/Slike/konferencija.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U Solinu je danas, 04. studenog 2021., započela 4. međunarodna konferencija Sigurnost povijesnih gradova-Partnerstvo za sigurniju svakodnevnicu  koju organiziraju Hrvatska udruga povijesnih gradova, IPA Regionalni klub Split, Sveučilište u Splitu-Stručni odjel za forenzičke znanosti i Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije uz pokrovitelje Ministarstvo unutarnjih poslova, Splitsko-dalmatinska županija, Grad Split, Grad Solin, Općina Klis, Cemex i Salona Palace.
 
Na svečanom otvorenju prisustvovali su mons. Miroslav Vidović, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, gradonačelnik Grada Splita Ivica Puljak, gradonačelnik grada Solina Dalibor Ninčević, načelnika općine Klis Jakov Vetma i dogradonačelnici gradova,  načelnici općina u Republici Hrvatskoj. 
Predstavnik MUP-a i izaslanik ministra unutarnjih poslova bio je načelnik Uprave za granicu Ravnateljstva policije Zoran Ninčeno, a na otvorenju su bili i načelnik PU splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić, načelnika PU zadarske Antona Dražina, načelnik PU dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević, načelnika PU šibensko-kninske Ivica Kostanić i načelnika PU brodsko-posavske Antun Valić.
Uz brojne uzvanike i predstavnike institucija, na otvorenju su nazočili načelnici policijskih postaja PU splitsko-dalmatinske, te policijske službenice i policijski službenici.
 
Načelnik Slobodan Marendić naveo je temeljna ideja ove konferencije formiranje funkcionalnog partnerstva na razini lokalne zajednice i pokazati praksu iz drugih zemalja, pa ove godine na konferenciju sudjeluju predavači iz Francuske, Njemačke i Izraela koji će govoriti o temi sigurnosti u zajednici i primjerima iz svoje prakse. Posebno je istaknuo angažman profesora Sa Sveučilišta u Splitu koji također sudjeluju u programu konferencije sa zanimljivim izlaganjima. Smisao konferencije je na jednom mjestu sublimirate sve dobre ideje i dobre prakse koja će se primijeniti u lokalnim zajednicama.
Župan Blaženko Boban je naglasio kako je ova konferencija odličan primjer rezultata suradnje lokalne zajednice i institucija koje se bave sigurnošću. Grad Solin je jedan od prvih gradova u Hrvatskoj koji je ustrojio Vijeće za prevenciju unutar lokalne zajednice. Turističke broje nam kazuju da je sigurnost u našoj Županiji na zavidnoj razini, naglasio je župan Boban.
 
Nakon otvaranja konferencije započeo je radni dio predavanjem prof.dr.sc. Nevena Šerića s Ekonomskog fakulteta u Splitu.  
 

Stranica