U Hrvacama obilježena 31. godišnjica pogibije hrvatskih redarstvenika i policijskih službenika

  • Slika /PU splitsko-dalmatinska 2022/Hrvace web.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U Hrvacama je danas obilježena 31. godišnjica stradavanja devet policijskih službenika i redarstvenika koji su poginuli braneći domovinu.
Ante Škoko, Kažimir Abramović, Zoran Bočina, Ivica Grubač, Bogoslav Lukić, Jakov Topić, Dušan Cvrlje, Miro Milanović i Ante Radan su u rujnu 1991. godine na području Hrvaca i Maljkova, kao sudionici Domovinskog rata, poginuli braneći svoju domovinu, svoju Hrvatsku. Svečano obilježavanje započelo je svetom misom u crkvi Svih Svetih u Hrvacama koju je predvodio don Marko Trogrlić, policijski kapelan PU splitsko-dalmatinske uz fra Pericu Maslaća.
Uz članove obitelji poginulih policijskih službenika i predstavnike udruga proizašlih iz Domovinskog rata, na svetoj misi sudjelovali su  načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić načelnici Sektora Ivica Franić i Nediljko Garac, zapovjednik Jedinice specijalne i interventne policije Ante Vugdelija, načelnik PP Sinj Mislav Filipović Grčić, načelnik PGP Imotski Tihomir Nenadić i načelnik PGP Trilj Ljubo Zečić, te načelnik općine Hrvace gospodin Dinko Bošnjak, izaslantva gradova Sinj i Trrilj, kao i Damir Gabrić, predstavnik Splitsko-dalmatinske županije.   
 
U propovijedi je don Marko Trogrlić istakao kako žrtvu naših poginulih branitelja gledamo očima vjere, ako se na njihovu žrtvu gleda pogledom vjere, onda ona dobiva posve novu dimenziju: onda njihova žrtva ima smisla, onda smrt položena iz ljubavi prema svojoj zemlji i narodu nije besplodna, besmislena smrt, nego donosi ploda. Ona je svakako obavijena otajstvom, tajnom, ali je sigurno  ugrađena u onu jedinstvenu žrtvu nad žrtvama – a to je Kristova žrtva – koja smrt transformira u potpunosti i čini da iz nje izrasta život, štoviše da je njezin smisao uskrsnuće tijela i vječni život.
„Braćo i sestre, tim pogledom vjere gledamo na imena i živite ove naše braće i sestara.  To je jedini pravi pogled. Uz taj pogled vjere usko je povezana naša zahvalnost. Duboka i iskrena zahvalnost kojom su nas zadužila ova naša braća, i sva naša braća i sestre poginuli hrvatski branitelji. Zahvalnost na nesebičnosti, na ljubavi, na odlučnosti, na hrabrosti – zahvalnost na svemu. Mi pred njihovim imenima zastajemo i divimo se s dubokim poštovanjem njihovim životima i njihovom umiranju. Oni nas diraju i u vjeri smo i nadi da ih je zagrlilo Božje neizmjerno milosrđe. Neka im ono bude vječnom nagradom. Neka počivaju u miru Krista spasitelja“ istakao je don Marko. Misno slavlje i obilježavanje 31. godišnjice stradavanja naših kolega, pjevanjem su  uveličali i članovi policijske klape „Sveti Mihovil“
 
Nakon svečane mise na spomeniku koji je u Hrvacama podignut u čast poginulim redarstvenicima, položen je vijenac i upaljene su svijeće za naše poginule kolege. Cvijeće i upaljene svijeće na spomenik su stavili članovi obitelji, a nakon njih vijenac je položilo izaslanstvo PU splitsko-dalmatinske, izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije i općine  Hrvace, te izaslanstva braniteljskih udruga između ostalih i Udruge BATT, Udruga policije iz domovinskog rata Sinja i Cetinskog kraja, Udruga policijskih branitelja Domovinskog rata Imotski.  
Također, vijenci su položeni i na spomenik u Maljkovu i na spomen pločama koje su postavljene na mjestima stradavanja poginulih kolega. Uz molitvu i svijeće razmišljali smo o našim poginulim kolegama i svim poginulim hrvatskim braniteljima čija imena su zlatnim slovima uklesana u povijest Lijepe naše.
 

Stranica