Prevarena jer je mislila da novac uplaćuju članu obitelji - pozivamo građane na oprez

FOTO: ilustracija

Jučer je  zaprimljene kaznena prijava kaznenog djela prijevare.

Naime, 63-godišnjakinja je prijavila kako je putem mobitela  dobila SMS poruku od nepoznate osobe koja se predstavila kao njezin bliski član obitelji, a koji je tražio da mu uplati novac u iznosu od 2320 eura koji mu hitno treba radi plaćanja računa i pri tom joj je poslao broj računa na koji treba uplatiti novac, što je  63-godišnjakinja i učinila.

Nakon što je stupila u kontakt s članom obitelji koji je negirao navedenu komunikaciju shvatila je da je prevarena.

Policijski službenici provode kriminalističko istraživanje.
 
Upozoravamo građane da ne nasjedaju na ovakve i slične vrste prijevara. Budite sumnjičavi i ne uplaćujte novac dok niste sigurni u vjerodostojnost osobe s kojom ostvarujete komunikaciju.
 
Naime, prevaranti šalju poruke u kojima se predstavljaju kao članovi obitelji, najčešće djeca ili roditelji. U tim porukama navode da su promijenili broj mobitela zbog oštećenja ili gubitka, a nakon uvodne poruke ubrzo slijedi zahtjev za financijsku pomoć. Prevaranti traže uplatu za plaćanje računa, dugova ili drugih hitnih troškova, naglašavajući da im je pomoć potrebna odmah.

Stoga, nikada ne dijelite svoje osobne podatke putem SMS poruka, posebno ako ne možete potvrditi identitet pošiljatelja i nikada ne izvršavajte financijske uplate na temelju zahtjeva iz sumnjivih poruka. 

Ako sumnjate da su vas kontaktirali i da ste izvršili uplatu prijavite policiji i banci u kojoj imate otvoren račun.

Stranica