Povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama održana panel rasprava

Hrvatski Sabor proglasio je 2004. godine, 22. rujna Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na smrtno stradale žrtve

FOTO: PU splitsko-dalmatinska

Povodom obilježavanja Nacionalonog dana borbe protiv nasilja nad ženama- 22.09.2024. god. Ured načelnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske  organizirao je panel raspravu na temu:„ZAŠTITA ŽENA U RH PRIJE 20 GODINA I DANAS“ - Jesu li i na koji način dosadašnje zakonske izmjene doprinijele boljoj zaštiti žena od nasilja?,  koja se održala  u prostoru Pravnog fakulteta, Sveučilišta u Splitu.
 
Na raspravi su sudjelovali gosti predavači:
 gđa. Vedrana Šimundža-Nikolić - državna tajnica Ministarstva pravosuđa, uprave i  digitalne transformacije; gđa. Edita Maretić - zamjenica predsjednice Povjerenstva za ravnopravnost spolova u SDŽ; gđa. Milena Drlje - predstojnica Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Podružnice Split; dr.sc. don Boris Vidović - svećenik i povjerenik za pastoral braka i obitelji  Splitsko-makarske nadbiskupije; gđa. Marijana Todorić - voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije PU S-D; gđa. Livija Plančić -  predsjednica Udruge Bijeli krug.
 
 Gosti predavači su iznosili iskustva iz svog djelokruga rada sa ženama žrtvama nasilja  s posebnim osvrtom na vremensko razdoblje od 2004. godine do danas, te su ukazivali koje su dosadašnje zakonske izmjene donijele napredak i što bi se još moglo unaprijediti s ciljem što djelotvornije zaštite žena.
 
Panel raspravi su prisustvovali i u raspravi aktivno sudjelovali predstavnici Policijske uprave splitsko dalmatinske, Općinskog prekršajnog suda u Splitu, Hrvatskog Zavoda za socijalni rad, Podružnice Split, Odjela za podršku žrtvama i svjedocima Općinskog suda u splitu, Povjerenstva za ravnopravnost spolova, osnovnih i srednjih škola splitsko-dalmatinske županije, Doma zdravlja splitsko-dalmatinske županije, Centra za pružanje usluga u zajednici Split, nevladinih udruga, studenata Pravnog fakulteta u Splitu i drugi.
 
Usuglašeno je da je nasilje nad ženama ozbiljan društveni problem i da treba intenzivnije raditi na provođenju preventivnih projekata u svim segmentima društva, da treba jačati međuresornu suradnju u cilju ranog prepoznavanja rizika  prije eskalacije rodno utemeljenog nasilja i nasilja u obitelji, potrebe psihoterapeutskog rada s počiniteljma nasilja u cilju njihove reintegracije u društvo te potrebe za daljnom provedbom edukacija svih službi koje obavljaju poslove u slučajevima nasilja nad ženama i u obitelji.   

Stranica