„Ultra Europe 2024“: rezime javnog okupljanja, intenzivnim radom policije na terenu zadržana visoka razina sigurnosti

U protekla tri dana stanje sigurnosti bilo je na visokoj razini

FOTO: PU splitsko-dalmatinska

U protekla tri dana na području javnog okupljanja nismo zabilježili kaznena djela odnosno protupravna ponašanja kojim bi bila ugrožena sigurnost posjetitelja, te je čitavo vrijeme održavanja okupljanja stanje sigurnosti bilo na visokoj razini.
 
Svaku večer 250 policijskih službenika bilo je na terenu i obavljalo poslove u različitim segmentima policijskih poslova od  održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira, suzbijanja zlouporaba droga, nadzora i kontrole prometa, kako na mjestu održavanja javno okupljanja, ali i na području Splita i okolice.
 
Obzirom na turističku sezonu, ali i činjenicu da je u protekla tri dana na javnom okupljanju bilo više od 91 tisuće posjetitelja, intenzivirao se i broj događaja, te potrebe za postupanjem policije na terenu, a do ovog trenutka sve zadaće su u cijelosti obavljene. Policijski službenici tijekom tri noći bili su intenzivno na terenu, posebno na mjestima gdje je posebno bio izražen intenzitet broja osoba i događaja, te smo bili vidljivi i dostupni posjetiteljima i građanima.
 
Naša vidljivost na terenu doprinijela je smanjenju broja negativnih događaja te smo na taj način ostvarili uvjete da se uz održavanje javnog okupljanja, nastavi i svakodnevni život u gradu posebno kada uzmemo u obzir povećani intenzitet ljudi i događaja vezano uz turističku sezonu.

Ostvarili smo naš primarni cilj, a to je zadržavanje visoke razine sigurnosti kako na mjestu održavanja javnog okupljanja, tako i na području Splita.

U protekla tri dana nismo zabilježili teška kaznena djela na štetu posjetitelja, a rad na terenu rezultirao je brzim pronalaskom počinitelja u slučaju serije imovinskih kaznenih djela krađa trganjem lančića, koja djela su karakterističnih za slična okupljanja diljem svijeta. 
 
Uz dobru i kvalitetu suradnju i koordinaciju kako s organizatorom, te članovima svih žurnih službi, posvećenost i profesionalnost policijskih službenika doprinijela je kreiranju osjećaja sigurnosti za sve posjetitelje koji su tijekom protekla tri dana bili u Splitu. 
 
Otkriveno 11 „dilera“, pronađena i oduzeta droga, provedena istraživanja
 
Od petka do nedjelje realizirano je  jedanaest kriminalističkih istraživanja vezano uz suzbijanje zlouporabe droga. U odnosu na 11 osoba utvrđeno je postojanje osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama i osobe su spriječene u namjeri preprodaje droga.
 
U sklopu istraživanja pronađeno je oduzet ecstasy, amfetamin, heroin, kokain, MDMA  i konoplja.  
 
Također policijski službenici su provodili intenzivne mjere i radnje usmjerene prema osobama koji su drogu imali za osobnu upotrebu, te je prekršajno sankcionirano ukupno 246 osoba zbog prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporaba droga.
 
Dovršeno istraživanje nad pet stranih državljana

U odnosu na evidentirana imovinska kaznena djela-krađe lančića kriminalistički je obrađeno i prijavljeno pet osoba, svi strani državljani ( dva državljana Švicarske i tri državljana Italije). Policijski službenici dovršili su istraživanja za ukupno 31 imovinska kaznena djela koja su počinjena tijekom trajanja javnog okupljanja.
Policijski službenici su postupajući na Ultra Europe 2024 tijekom noći 14. srpnja 2024.godine na mjestu održavanja javnog okupljanja uhitili tri strana državljanina Italije nad kojima je provedeno kriminalističko istraživanje. Nakon zaprimljene informacije da tijekom druge večeri trajanja festivala nepoznate osobe korištenjem spreja s nadražujućom tvari trgaju lančiće posjetiteljima, policijski službenici identificirali su i pronašli tri muškarca, svi strani državljana. Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su tijekom druge večeri javnog okupljanja 13./ 14. srpnja 2024.godine zajednički i u dogovoru, a u cilju stjecanja protupravne imovinske koristi strgli zlatne lančiće i na taj način oštetili 29 osoba. Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su ostvarili obilježja 29 kaznenih djela Teška krađa iz čl. 229.st 1, točka 2. Kaznenog zakona i danas su uz kaznenu prijavu predani pritvorskom nadzoniku.
U ovom trenutku provodi se istraživanje nad još dvojicom stranih državljana zbog sumnje u počinjenje imovinskih kaznenih djela-krađe lančića.

Privedene osobe

Ukupno su privedene 343 osobe ( 127  hrvatskih i 214 stranih državljana) , te je naplaćeno 141.000,00 € novčanih kazni.
 
Ključno za uspješnu realizaciju osiguranja ovakve vrste javnog okupljanja svakako je i suradnja Policijske uprave splitsko dalmatinske s predstavnicima organizatora, redarske službe i operatera video nadzora, članova žurnih službi, institucija na lokalnoj i regionalnoj razini.  
 

Stranica