Nadzor prometa na području Splita

Kako bi zaustavili ovaj negativan trend potrebno je osvijestiti se koliko je u prometu važna osobna odgovornost svakog sudionika

FOTO:ilustracija

Jučer 04. lipnja 2024.godine na području Splita policijski službenici proveli su akciju nadzora i kontrole prometa ne cestama. Obavljena je kontrola 263 vozača, a utvrđeno i sankcioniramo 142 prometna prekršaja. Obavljena je kontrola nad 159 vozača motocikala i mopeda i utvrđeno je i sankcionirano 133  prometna prekršaja.

Utvrđeno je osam prekršaja tehničke neispravnosti vozila motocikala i mopeda, te četrnaest prekršaja vožnji u zabranjenom smjeru. Ono što zabrinjava je 13 utvrđenih i sankcioniranih prekršaja vezano uz nenošenje zaštitne kacige i četiri utvrđena prekršaja nepropisnog prijevoza djeteta.

Zabrinjavajući je podatak da je sankcionirano osam vozila zbog tehničke neispravnosti, a šest ih je upućeno na izvanredni tehnički pregled. Jedan vozač vozio je motocikl koji na prednjim kotačima nije imao kočioni sustav što je izuzetno opasno ponašanje.

Uočena ponašanja i način vožnje nekih vozača zaista zabrinjava, posebno kada govorimo o nedostatku brige za osobnu sigurnost ( nenošenje kaciga, neispravno vozilo).

Na području Splitsko-dalmatinske županije registrirana je 1/3 svih mopeda i motocikala na području Hrvatske radi čega je ova problematika izuzetno izražena, a vozači motora i motociklisti spadaju u jednu od najugroženijih, a možemo reći, i najrizičnijih sudionika u prometu.

Unatoč našim naporima, svakodnevnim kontrolama i provođenjem ciljanih akcija, nažalost od početka godine do danas na području Splitsko-dalmatinske županije smrtno stradalo čak 9 vozača motocikala i mopeda. Kako bi zaustavili ovaj negativan trend potrebno se osvijestiti koliko je u prometu važna osobna odgovornost i postojanje svijest o opasnosti.

Postupanje policije bit će i u budućnosti usmjereno  na neodgovorne vozače koji svojim ponašanjem ugrožavaju sebe i druge, ali još jednom upućujemo apel svim sudionicima da se pridržavaju zakona, ograničenja, budu odgovorni prema sebi i drugima, savjesni i tolerantni.

Od početka ovih aktivnosti do danas na području Splitsko-dalmatinske županije sankcionirano je preko 2 tisuće prometnih prekršaja, a sinoć smo nažalost svjedočili nastavku tragičnog niza smrti na cestama.
 
 

Stranica