Obilježen Međunarodni dan starijih osoba

Uz upućenu čestitku za Međunarodni dan starijih osoba, naše umirovljenke savjetujemo kako se zaštiti

FOTO: PU Splitsko-dalmatinska
 
U povodu Međunarodnog dana starijih osoba koji se obilježava 1. listopada, policijski službenici Ureda načelnika ove policijske uprave, koji rade na poslovima prevencije kao i policijski službenici koji rade na poslovima prevencije u policijskim postajama obišli su više udruga umirovljenika i Domova za starije i nemoćne osobe na području Uprave.
Policijski službenici su tijekom druženja s umirovljenicima savjetovali ih kako zaštiti sebe i svoju imovinu te su im podijelili prigodni info materijal sa savjetima i korisnim informacijama, a koji je izrađen u suradnji s Odborom za sigurnost Splitsko-dalmatinske županije.
Starije su osobe često žrtve različitih prijevara od strane nepoznatih osoba, koje dolaskom na kućna vrata i razgovorom sa potencijalnom žrtvom nude različite usluge i proizvode, lažno se predstavljaju kao, na primjer da su službenici raznih službi ili pak traže pomoć i slično. Starije osobe u najboljoj vjeri pristaju na razgovor, puštaju nepoznate osobe u kuću i na kraju shvate da su postali žrtva prijevare.

U cilju sprječavanja takvih događaja, odnosno da se ne bi doveli u situaciju da budu oštećeni kaznenim djelom, posebno savjetujemo sljedeće:
  • ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ
  • ukoliko se osoba predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati Vam na uvid
  • vaše osobne podatke i podatke o brojevima računa nemojte davati putem telefona
  • ne nasjedajte na upornost nepoznatih osoba koje vam po svaku cijenu žele ući u dom pod izlikom prodaje raznih predmeta po «povoljnim» cijenama (npr. uređaja za masažu, knjiga, posteljine, suđa, kućanskih uređaja i sličnog), zatim pod izlikom bolesti, traženja milostinje i sličnog – jer se time izlažete riziku
  • kada ste sami u stanu ili kući ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama
  • < > izgled osoba, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke i slično)ukoliko je moguće zabilježite registarsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe koristile, te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila
  • odrasli članovi obitelji, koji brinu o starijim osobama, trebali bi ih upozoriti na navedene situacije i savjetovati ih o ponašanju.
  • Posumnjate li u osobe, a posebice ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, ODMAH obavijestite policiju na broj 192! 
Uz ove savjete kako bi zaštitili sebe i svoju imovinu, posebno upućujemo čestitke od svih djelatnika ove policijske uprave, našim umirovljenicima povodom njihova dana!

Stranica