U Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj održana tematska konferencija za medije o stanju sigurnosti u prometu

Pozivamo sve sudionike u prometu da odgovornim ponašanjem čuvaju sebe, svoje najmilije, a tako i sve ostale
 

FOTO: PU splitsko-dalmatinska

U prvoj polovici lipnja ove godine na cestama Splitsko-dalmatinske županije poginulo je šest osoba, dok je u prvih pet mjeseci stradalo sedam osoba. Činjenica je kako se nalazimo pred kulminacijom turističke sezone, očekivan je i vidljiv porast broja gostiju u turističkim destinacijama, ali i vozila na cestama. U ovom najintenzivnijem dijelu sezone, prošle 2022. godine na dan 31.8.2022. na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske zabilježeno je 16 pogibija na cestama, pa je današnja brojka od 13 poginulih jasna poruka za sve sudionike u prometu – poštivanje prometnih pravila, sigurna vožnja, briga za sebe i drugog, odmor prije vožnje i nulta tolerancija na alkohol i neprilagođenu brzinu - pomažu izbjeći tragedije kakvima svjedočimo.

Iz navedenih statistika je jasno kako u ovom dijelu godine, unatoč angažiranosti u nadzoru i kontroli prometa te stalnim savjetima koje upućujemo uz najave aktivnosti, nije postignut učinak koji smo željeli, a to je smanjenje broja smrtno stradalih osoba i ozlijeđenih osoba. Svjesni smo naših obveza o potrebi da dodatno usmjerimo postupanja u nadzoru i kontroli cestovnog prometa, a posebno prema onim sudionicima koji bezobzirno i kontinuirano čine najteže prekršaje, ali postavlja se pitanje odgovornosti i razvijene svijesti o štetnosti ponašanja svakog sudionika u prometu.

Na konferenciji za medije sudjelovali su načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić i Siniša Mihanović, voditelj Službe prometne policije.

Načelnik Slobodan Marendić uvodno se zahvalio predstavnicima medija na brojnom odazivu te naglasio kako su svi vođeni željom da zajedno pomognemo u savladavanju ove trenutačne situacije, a to je  porast broja prometnih nesreća s težim posljedicama na području policijske uprave: „Želim da zajednički pošaljemo poruku brige i u kontekstu turističke sezone. Ispred nas je najintenzivnije doba turističke sezone i ljeta, porast broja vozila na cestama, porast broja gostiju je već uočljiv. Od početka godine svakodnevno intenziviramo naša postupanja i nastojimo uspostaviti red i u prometu sa svim resursima koji su nam na raspolaganju. Analizirajući statističke podatke ne možemo se oteti dojmu da smo unatoč kompleksnom radu danas u situaciji da imamo 13 poginulih osoba u prometu na području naše županije u donosu na 6 poginulih u isto vrijeme prošle godine. Teško je govoriti o statistikama kada su u pitanju ljudske žrtve, ali ovaj podatak nas potiče na dodatan angažman i proaktivan pristup ovom problemu, uključujući partnere koji su od odlučujućeg značaja. Mediji su nam u ovom jedan od ključnih partnera".

"Kao čelnik ovog tijela koje se bavi sigurnošću mislim da je vrijeme poslati poruku kao dobar domaćin svim gostima koji će boraviti na našem području ovog ljeta, da poštuju pravila i svakodnevne norme koje donose iz svojih zemalja, kako bi na kraju mogli govoriti o uspješnoj turističkoj sezoni. Želimo i njima poslati poruku kako očekujemo da se na našim cestama ponašaju u najmanju ruku onako kako se ponašaju u zemljama iz kojih dolaze, a od naših građana očekujemo da kao dobri domaćini zajednički ostvarimo kvalitetu življenja koja će omogućiti da svi zajedno budemo sigurniji. Uvijek smo zadovoljni kada nakon vikenda znamo da smo spasili nečiji život, ali nakon vikenda kada je u prometu poginulo troje ljudi, svjesni smo da je vrijeme da pošaljemo zajedničku poruku“, izjavio je načelnik Marendić.

Voditelj Siniša Mihanović iznio je najznačajnije statističke podatke. „Do današnjeg dana 13 osoba je smrtno stradalo na našem području. U istom periodu 118 osoba je teško tjelesno ozlijeđeno, radi se u nekim slučajevima o vrlo teškim ozljedama i pitanje je da li će i u kojoj mjeri ti ljudi biti u mogućnosti vratiti se normalnom životu. Unatoč svim radnjama koje provodimo, nikada nismo zadovoljni rezultatima koje postižemo na cesti. Ovo je prilika da zaista apeliramo na sve sudionike u cestovnom prometu da brinu za sebe jer na taj način brinu za druge. U prvih 5 mjeseci ove godine 200 osoba je iz prometa zadržao ili uhićeno, to su one osobe koje vodimo u žurni postupak. To su one osobe koje zbog počinjena teških prekršaja zadržavamo kako ne bi bili ponovno na cesti. U protekle dvije godine na području ove policijske uprave privremeno smo oduzeli oko 70 vozila. Od tih 70 vozila pravomoćno je oduzeto 7. Ovim smo pokazali počiniteljima prekršajima što želimo i što ćemo nastaviti raditi", naglasio je voditelj Mihanović.

Nadalje, naveo je kako se prometna nesreća može dogoditi i iskusnim i neiskusnim vozačima.

 „Budimo tolerantni i osobno odgovorni u prometu, nemojmo zaboraviti koliko je osobno ponašanje važno u prometu. Policija je svjesna svojih zadaća i što građani od nas očekuju, ali dopustite da još jednom pozovem sve sudionike da budu osobno odgovorni kada se nalaze na cesti “, istaknuo je voditelj Mihanović.

Svi sudionici u prometu moraju imati razvijenu svijest o opasnostima i štetnosti neodgovornog ponašanja. Svi zajedno moramo mijenjati svijest, biti odgovorni sudionici u prometu i pozitivnim ponašanjem doprinositi stanju sigurnosti. Svakodnevno smo svjedoci različitih neodgovornih ponašanja pojedinaca koji ne vode računa niti o svojoj sigurnosti.

Važno je još jednom istaknuti, turistička sezona donosi porast broja i putnika i vozila na našim cestama. To će sigurno dovesti do povećanja broja prometnih nesreća. Manirom dobrog domaćina dužni smo svim našim gostima omogućiti ugodan i siguran odmor te poslati jasne poruke i očekivanja od gostiju kako kod ponašanja u prometu tako i u svim drugim segmentima sigurnosti o kojoj zajedno brinemo.

Zbog svega toga, još jedan put i koliko god puta trebalo, pozivamo sve sudionike u prometu da prije sjedanja za volan, pokretanja motocikla ili osobnog prijevoznog sredstva ili vožnje bicikla, promisle koliko je važno smanjiti brzinu, poštivati prometna pravila i ne ugrožavati svojim neodgovornim ponašanjem sebe i druge.

U prvih pet mjeseci na području Splitsko dalmatinske županije policijski službenici su sankcionirali 28 883 prekršaja, 9605 zbog brzine te 1878 zbog vožnje u alkoholiziranom stanju. Ipak, unatoč uloženom radu ne možemo biti zadovoljni trenutačnim stanjem sigurnosti u prometu.

U prvih pet mjeseci 2023.godine na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske evidentirano je 1011 prometnih nesreća, od kojih 116 teških prometnih nesreća u kojima su ili smrtno stradale osobe ili je bilo teško ozlijeđenih osoba.

Pozivamo sve sudionike u prometu da odgovornim ponašanjem čuvaju sebe, svoje najmilije, a tako i sve ostale.
 
 

Stranica