„SafetyNet- Bitka za sigurnost: umjesto obećane zarade, izgubio novac

FOTO: PU splitsko-dalmatinska

Zaprimili smo prijavu oštećenog muškarca koji je naveo da ga je sredinom lipnja ove godine u jednom danu nekoliko puta nazvala njemu nepoznata ženska osoba koja ga je uvjerila da je prije nekoliko godina kupio valutu „bitcoin“ i da je s vremenom ostvario dobit  koju sada može prebaciti na bankovni račun. Kako bi se navodna transakcija mogla izvršiti, rekla mu je da na svoj mobitel instalira aplikaciju koja omogućuje napadačima preuzimanje kontrole nad mobitelom (ili kompjutorom) žrtve.

Nakon što je učinio sve kako je mu je predložila osoba koja ga je nazvala, oštećeni je primijetio da mu s bankovnog računa nedostaje 1.500,00 € te je, shvatio da je prevaren

U ovom slučaju počinitelj je je naveo oštećenog da instalira aplikaciju koja mu omogućuju upravljanje mobitelom oštećenog i tako je došao do podataka potrebnih za pristup bankovnom računu s kojeg je potom izvršio isplatu.

Još jednom vas pozivamo na oprez. Nemojte poklanjati vjeru nepoznatim osobama koje putem telefona od vas traže da obavite neke radnje, te vam obećavaju zaradu.
 
 
Policijska uprava splitsko-dalmatinska je u cilju informiranja građana pokrenula preventivnu akciju „SafetyNet-Bitka za sigurnost“ jer želimo da naši građani budu informirani o različitim vrstama računalnih prijevara i kako se zaštiti
 
 

Stranica