Darujmo sigurnost jedni drugima - sigurno i mirno tijekom blagdana

U proteklih peta dana na cestama Splitsko-dalmatinske županije zabilježili smo  38 prometne nesreće u kojima su četiri osobe zadobile teške tjelesne ozlijede

Foto: PU splitsko-dalmatinska

Policijski službenici će i tijekom ovog vikenda provoditi kontrolu i nadzora  i prometa na cestama. Aktivnosti policije biti će usmjerene na sankcioniranje najtežih prekršaja kao što su vožnja pod utjecajem alkohola, nepoštivanje dopuštenih brzina, nekorištenje sigurnosnog pojasa i korištenje mobitela za vrijeme vožnje. Ovo su prometni prekršaji koji su uzrok najtežih prometnih nesreća.

U proteklih peta dana na cestama Splitsko-dalmatinske županije zabilježili smo  38 prometne nesreće u kojima su četiri osobe zadobile teške tjelesne ozlijede, a četrnaest osoba je lakše ozlijeđeno. Još jednom podsjećamo kako je vožnja pod utjecajem alkohola jedan od najčešćih uzroka najtežih prometnih nesreća. Nemojte u alkoholiziranom stanju upravljati vozilom. Ugrozit ćete sebe i ostale sudionike u prometu.

Također, apeliramo na vozače da vožnju i brzinu prilagode stanju i uvjetima na cestama, posebno kada su kolnici skliski i mokri. Mokri i skliski kolnici zahtijevaju povećani oprez i smanjene brzine.

Pozivamo građane da i za vrijeme slavlja ostanu odgovorni.

Proteklih godina svjedočili smo koliko mogu biti ozbiljne i trajne posljedice korištenja pirotehnike, posebno kod djece. Ozlijede oka, prstiju, šake, ruke u većini slučajeva budu teške i ozbiljne i nažalost u nekim slučajevima imaju za posljedicu trajni invaliditet. Najčešće stradavaju djeca, ali evidentirali smo i ozlijede odraslih blagdansko vrijeme slavlja obilježavaju paljenjem i bacanjem pirotehnike.
Posebno naglašavamo kako uporaba pirotehničkih sredstava nije dozvoljena u zatvorenim prostorima ili na prostoru gdje se okuplja veći broj građana
 
Suzdržite se od uporabe pirotehnike i na taj način kreirajte mirno i sigurno okruženje za vašu obitelj, prijatelje, susjede u vašem kvartu. Vodimo računa jedni o  drugima posebno u vrijeme blagdana.
 
Pozivamo roditelje:
  •  da djeci mlađoj od 14 godina ne kupuju pirotehniku,
  •  da vode brigu o sigurnosti djece i pobrinite se da ne koriste pirotehnička sredstva jer ista mogu trajno narušiti zdravlje vaše djece.
  •  da razgovaraju  s djecom i ukažu im na moguće štetne posljedice,
  •  da svojim primjerom pokažu djeci kako se blagdani mogu proslaviti i bez pirotehnike.
Građanima nije dozvoljena nabava, posjedovanje niti uporaba petardi i redenika kategorije F2 i F3, te pirotehničkih sredstava kategorije F4, P1, P2, T1 i T2 za osobne potrebe.
Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima, te proizvodnji i prometu oružja i to člankom 90. normirano je da će se  novčanom kaznom u iznosu od 5000 do 15.000 kuna kaznit za prekršaj fizička osoba ako:
  • je mlađa od 18 godina, a uporabljuje pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 (članak 62. stavak 4.)
  • uporabljuje pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, a mlađa je od 18 godina ili je starija od 18 godina i uporabljuje pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca (članak 62. stavak 4.)
  • u zatvorenim prostorima ili na prostoru gdje se okuplja veći broj građana koristi dozvoljena pirotehnička sredstva, osim pirotehničkih sredstava kategorije F1 (članak 62. stavak 5.)
  • nabavlja, posjeduje ili uporabljuje petarde i/ili redenike kategorije F2 i F3 te pirotehnička sredstva kategorije F4, P1, P2, T1 i T2 za osobne potrebe (članak 62. stavak 6.),
 
dok je člankom 92. normirano kako će se  novčanom kaznom u iznosu od 1000 do 3000 kuna kaznit zakonski zastupnik djeteta mlađeg od 14 godina koje je uporabilo pirotehnička sredstva.
 
 
I na kraju želimo vam sigurnu, mirnu i sretnu Novu 2023.godinu.

Stranica