Spašavanje djece na moru

Intenzivno traganje i spašavanje na moru, koje je koordiniralo Operativno komunikacijski centar Policijske uprave splitsko-dalmatinske, rezultiralo je brzim pronalaskom neozlijeđene djece

FOTO: ilustracija

Sinoć, 17. srpnja 2022. godine, oko 22 sata Policijska postaja Omiš zaprimila je informaciju kako se s područja Lokve Rogoznice troje djece, stranih državljana, u dobi od 15 i 14 godina, na sup daskama s veslima udaljila od obale i da se nisu vratili na kopno, te da nitko ne zna gdje su.
Policijska postaja Omiš odmah je uz djelatnike Operativno-komunikacijskog centra Policijske uprave splitsko-dalmatinske organizirala akciju traganja za djecom. Na teren su odmah izašli policijski službenici, izvještena je Lučka kapetanija, vatrogasci i HGSS.
 
Policijski službenici pretraživali su obalni dio u dva smjera, prema Pisku i prema Omišu. U traganje su se svojim brodicama uključili građani, Lučka kapetanija, te vatrogasci DVD Omiš s brodicama, a sve kako bi se u što manje vremena pretražio što veći prostor i pronašla djeca.
O nestanku djece odmah smo obavijestili cijeli operativni sastav policije,  a posebno Policijsku postaju Brač koji su imali zadaću pretražiti obalni dio otoka Brača i to od mjesta Postira do Pušišća, koji se nalaze nasuprot Lokve Rogoznice, jer je postojala mogućnost da su otišli prema Braču.
Operativni komunikaciji centar policije koordinirao je postupanje na terenu i brzu razmjenu informacija, obzirom na veličinu područja na moru i kopnu koje je trebalo pretražiti.
 
Intenzivna potraga završila je nekoliko minuta nakon ponoći kada su vatrogasci DVD Omiš koji su brodom obilazili područje  na moru, u blizini mjesta Pučišće pronašli  neozlijeđenu djecu koja su se nalazila na sup daskama.

Odmah su prevezeni u Dom zdravlja u Omišu, obavljen je preventivan pregled i djeca su se vratila roditeljima. U navedeni događaj od samog početka su bili uključeni i strani policijski službenici iz Češke koji su čitavo vrijeme bili uz roditelje i olakšali komunikaciju s policijom.  U cilju utvrđivanja svih okolnosti ovog događaja obaviti će se detaljni razgovori s roditeljima i osobama koje su bile s djecom na plaži.
 
Izuzetnim angažmanom policije, vatrogasaca, djelatnika Lučke kapetanije, ali i građana koji su pokazali želju i izuzetnu volju da pomognu, djeca su pravovremeno pronađena i spašena.
 

Stranica