Računalna prijevara

Jučer je 24-godišnjak pristupio u policijsku postaju u Splitu i prijavio da je oštećen kaznenim djelom računalne prijevare. Naime, oštećeni je putem internetskog oglasnika oglasio prodaju artikla, nakon čega mu se putem mobilne aplikacije obratila nepoznata ženska osoba i dovela ga u zabludu navodeći kako će kupiti njegov artikl pri tom tražeći od njega da svoje podatke s bankovne kartice oštećeni upiše u Internet-formu, a s ciljem sigurnog plaćanja. Tako je nepoznata ženska osoba oštećenom dostavila poveznicu-link za unos bankovnih podataka. Oštećeni 24-godišnjak je nakon što je upisao podatke sa svoje bankovne kartice ubrzo shvatio da je nepoznata osoba  iskoristila te podatke obzirom da mu je s računa podignut novac. U tijeku je kriminalističko istraživanje.
 
Upozorenje za građane!
U konkretnom slučaju se radi o takozvanim „phishing“ obrascima na internet stranicama, kojima nepoznati počinitelji pokušavaju od građana prevarom dobiti podatke o broju njihove kreditne kartice, vlasniku kartice i CVV/CVC kodu koji je potreban kod svih internetskih plaćanja kada platna kartica nije fizički dostupna, te gdje nije moguće zahtijevati osobni PIN platne kartice.
Savjetujemo građanima da ne daju tražene podatke! Cilj je pošiljatelja da neovlašteno i bez ograničenja koriste Vaše kreditne kartice za plaćanje putem interneta. Upozoravamo građane da ne nasjedaju na ovakve i slične vrste prijevara, te da ne dijele svoje osobne podatke i podatke o platnim karticama nepoznatim osobama i neovlaštenim trgovinama. Također, pozivamo građane da svaki sumnjivi način komunikacije prijave policiji.

Više informacija i savjeti o tome kako se zaštiti prilikom online kupnje ili prodaje možete pogledati na poveznici: https://splitsko-dalmatinska-policija.gov.hr/prevencija-kriminaliteta-32267/korisni-savjeti-32736/kako-sigurno-online-kupovati-i-ili-prodavati/37968
 


Stranica