22. rujna - Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 22. rujna 2021. godine sjećanje je na događaj od 22. rujna 1999. godine, kada su tijekom brakorazvodne parnice na Općinskom sudu u Zagrebu bile usmrćene tri žene, supruga počinitelja, njena odvjetnica i sutkinja te ranjena zapisničarka suda.
Policijska uprava splitsko-dalmatinska ovaj dan obilježava u suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Županije splitsko-dalmatinske i Kaštelanskim kazalištem, tako da su se dana 21.09.2021. godine, u vrijeme od 10.30 do 12.30 sati, na Rivi u gradu Splitu,  uz angažman Mobilnog preventivnog centra policije,  građanima dijelili  promotivni materijali  te razmjenjivale informacije na temu nasilja nad ženama i u obitelji.
Također istoga dana, gostovanjem na Radio Splitu te danim izjavama predstavnicima drugih medija, kao nastavak u provođenju Nacionalnog projekta „Lily“, prezentirana je zajednička aktivnost „Bol svijetli crveno“, u okviru kojega će se u gradovima diljem županije, kroz iduća razdoblja prikazivati predstava istog naziva na temu nasilja nad ženama i u obitelji, namijenjena široj javnosti u cilju senzibilizacije za ovu pojavu i prijavljivanje slučajeva nasilja u obitelji policiji i drugim državnim tijelima te u cilju zaštite žrtava i smanjenja tamne brojke.

Po prijavi nasilja u obitelji policija je dužna:
- na poziv o nasilju u obitelji odmah izići na mjesto događaja, prekinuti nasilje i osigurati pomoć ozlijeđenim osobama,
- prikupiti sva saznanja o činu nasilja i sudionicima,
- počinitelju nasilja privremeno oduzeti predmete kojima je počinio nasilje,
- privesti počinitelja nasilja u policijske prostorije i zadržati ga ako za to postoje zakonske pretpostavke,
- privesti počinitelja nasilja prekršajnom sudu ili pritvorskom nadzorniku ako za to postoje zakonske pretpostavke,
- podnijeti kaznenu ili prekršajnu prijavu  protiv počinitelja nasilja zavisno o težini nasilja,
- za počinitelja nasilja tražiti od Prekršajnog suda produženje pritvora, predložiti adekvatne zaštitne mjere, donijeti rješenje o određivanju mjere opreza u skladu s procjenom ugroženosti žrtve
-  informirati žrtvu o njezinim pravima i o mogućosti smještaja u jedno od skloništa žrtava obiteljskog nasilja
-  o svemu poduzetom izvijestiti nadležni centar za socijalnu skrb.  





Stranica