U Splitu obilježen Dan policije i blagdan Sv. Mihovila

Djelatnici Policijske uprave splitsko-dalmatinske odali su danas počast svim stradalim policijskim službenicima i obilježili Dan policije i blagdan svetog Mihovila. Načelnik Dražen Vitez prigodnim zahvalnicama odao priznanje za profesionalnost i uspješno obavljanje policijskih zadaća i suradnju sa svim institucijama s kojima su djelatnici ove Policijske uprave uz obavljanje redovnih policijskih zadaća prilagodili se uvjetima izazvanim pandemijom COVID-a te zajednički radili i na sprječavanju širenja zaraze

U Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj danas, 28.rujna 2020.godne obilježen je Dan policije i blagdan svetog Mihovila.
Svečano obilježavanje počelo je polaganjem vijenaca na centralnom križu i groblju branitelja na gradskom groblju Lovrinac. Načelnik Dražen Vitez predvodio je izaslanstvo koje je, uz nazočnost članova obitelji,  položilo cvijeće na grobove poginulih i preminulih kolega čije posljednje počivalište je na Lovrincu. U znak sjećanja na naše poginule kolege, načelnik Vitez položio je cvijeće i upalio svijeću ispred murala postavljenog u čast policijskih službenika poginulih u Domovinskom ratu.
U crkvi Svetog Josipa održana je sveta misa koju su predvodili  don Marko Trogrlić i don Hrvoje Relja, policijski kapelani splitskog policijskog dekanata, a pjevala je klapa Sveti Mihovil. Don Hrvoje Relja u homiliji je tumačeći evanđelje u kojem se učenici pitaju tko je od njih najveći istaknuo kako nas Krist poučava da istinska veličina i dostojanstvo čovjeka proizlazi iz čovjekova poziva na Božje sinovstvo. Stoga je evanđeoski poziv za istinskom veličinom poziv za življenjem sinovstva Božjeg u punini, tj. za življenjem ljubavi prema Bogu i bližnjemu, po primjeru Krista, Sina Božjega po naravi.
Obzirom na trenutačne uvjete i epidemiološku situaciju, ove godine nije održana svečana akademija na kojoj bi načelnik policijske uprave zahvalnicom nagradio najbolje i najistaknutije policije službenike. Međutim, zahvalnice najzaslužnijim će u ime načelnika Viteza, u policijskim postajama uručiti načelnici postaja.
Nagrađeni su Zdravko Roso, Frane Jurić, Ivan Laštre, Ivan Ajduković, Stipe Bilobrk, Milan Šimić, Boro Pejić, Damir Klepo, Vjeran Alilović, Tonći Gojak, Renato Relota, Miran Kolak,  Ivan Šošo, Tomislav Pivac, Vera Jelavić, Dragana Jelavić, Almira Primorac, Dunja Tolić, Igor Gelo, Zlatko Radan, Iva Livaja, Jakov Bošnjak, Tihomir Nenadić, Frano Matkov, Josip Kavelj, Ante Kasalo, Hrvoje Kuštra, Mijo Đuzel, Marijana Ujević, Bernard Kasalo, Vlade Perkušić, Ivica Rončević, Dalibor Mišević, Tomislav Čaljkušić, Željko Jović, Stipe Šućur, Ervin Bašić, Stanko Miljak, Mate Ribičić, Dean Ginoski, Filipa Katušić, Ante Lizatović, Stipe Brčić, Ivan Ban, Mirjan Vukman, Božo Mandarić, Mario Marić, Josip Varnica.
Povodom Dana policije načelnik Dražen Vitez je predstavnicima svih institucija s kojima surađuje policija poslao pismo zahvale u kojem je istakao:
„U svakodnevnom radu od izuzetnog značaja nam je profesionalna i uspješna suradnja kako bi bili u mogućnosti što kvalitetnije realizirati postavljene ciljeve, a sve na zadovoljstvo naših sugrađana. Dugogodišnja uspješna suradnja svih institucija u Splitsko-dalmatinskoj županiji svakako je odličan temelj da i u budućnosti zajednički realiziramo  najzahtjevnije i najsloženije projekte.
Zajedništvo, potpora i suradnja ključnih institucija, posebno je bila izražena tijekom početka pandemije. Usložavanje zdravstvene situacije zahtijevalo je i modificiranje svakodnevnih zadaća koje su se izvršavale na izuzetno visokoj razini. Osobni pristup i angažman svakog pojedinca, rezultirao je dodatnim povezivanjem i zajedničkom potporom svih relevantnih institucija u cilju međusobne pomoći kako bi ostvarili sve zadaće i na tome Vam veliko hvala. Posebno želim uputiti zahvalu predstavnicima svih žurnih službi,  vatrogascima, djelatnicima hitne medicinske pomoći, civilne zaštite, liječnicima, epidemiolozima, spasiocima i svim građanima koji su bili značaj  dio tima. Hvala svakom pojedincu koji je dao svoj osobni pozitivan doprinos“.
 
Suradnja između institucija uistinu se pokazala kroz početak epidemije, a obilježavanje Dana policije željeli smo iskoristiti kako bi se za pruženu ruku suradnje i pomoć zahvalili predstavnicima određenih institucija.
Također, tijekom mjeseca travnja u tijeku pandemije bolesti COVID-19, na razini Policijske uprave splitsko-dalmatinske, pokrenuta inicijativa koja je za cilj imala dobrovoljno prikupljanje financijskih sredstava za pomoć Kliničkom bolničkom centru Split, a u situaciji kada su se djelatnici KBC-a Split, svakodnevno, nesebično borili za ljudske živote dok im je i samima prijetila neposredna opasnost od zaraze koronavirusom.   U tom smislu djelatnici PU splitsko-dalmatinske prikupili su 15 tisuća kuna koja sredstva su uplaćena na žiro-račun Kliničkog bolničkog centra Split, a ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović je danas, prilikom primanja priznanja, zahvalio svim djelatnicima ove PU koji su i na taj način pomogli.
Danas je u PU splitsko dalmatinskoj održana prijem za predstavnike institucija kojima je načelnik Dražen Vitez uz zamjenika Marka Srdarevića i načelnike Sektora uručio zahvalnice zbog izuzetne profesionalne suradnje i pomoći tijekom obavljanja poslova koje smo zajednički radili u cilju sprječavanja širenja COVID 19. Načelnik Vitez još jednom je zahvalio svima na pomoći.
Zahvalnice su dobili dr. Željka Karin ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, dr. Julije Meštrović, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Split, Luka Brčić, predsjednik Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije,  Edita Maretić Dimlić, ravnateljica  Ustanove DES i  Josip Aračić direktor Galeba d.d.
 
U nekoliko idućih dana zahvalnice će biti uručene svima kojima od srca zahvaljujemo na pomoći i suradji.
 
Čestitamo Dan policije svim policijskim službenicama i policijskim službenicima!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Stranica