VIDEO: Nakon 14 mjeseci strpljivog rada, splitska policija „razbila“ narko-skupinu

Radi se o istaknutim osobama na splitskoj narko sceni, poznatim po činjenju kaznih djela iz domene organiziranog kriminaliteta. Činjenica da je prilikom uhićenja jednog od osumnjičenih, ispod jastuka pronađeno vatreno oružje sa streljivom u cijevi najbolje objašnjava o kojem profilu pripadnika krim miljea se radi. U akciji uhićenja sudjelovalo je oko 50 policijskih službenika iz rodova kriminalističke, interventne i specijalne policije

Foto i video: MUP

Nakon 14 mjeseci predanog i strpljivog rada, na području Splita uhićeno je više članova zločinačkog udruženja.  



Policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske u koordinaciji sa Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) proveli su kriminalističko istraživanje nad više osoba (1986., 1992., 1985., 1986., 1990., 1988., 1982.) zbog sumnje da su počinili kaznena  djela u sastavu zločinačkog udruženja.

Naime, kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je prvoosumnjičeni (1986.) u razdoblju od srpnja 2019. do svibnja 2020. na području Republike Hrvatske organizirao i vodio zločinačko udruženje, odnosno povezao u zajedničko djelovanje drugoosumnjičenog (1992.), trećeosumnjičenog (1985.) i četvrtoosumnjičenog (1986.), razradio plan i svakom od njih podijelio zadatke s ciljem usmrćenja 33-godišnjeg  hrvatskog državljanina, a zbog potraživanja novčanog duga koji je navedeni 33-godišnjak imao prema njemu u iznosu od više stotina tisuća eura, a nastalog zbog krijumčarenja i preprodaje droge.

Nadalje je utvrđeno da su prvo-, drugo-, treće-, četvrto-, peto- i šestoosumnjičeni radi  zastrašivanja osoba bliskih oštećenom 33-godišnjaku i s njim povezanih osoba, podmetanjem požara u ugostiteljskim objektima koji su se nalazili u sklopu stambenih objekata i na taj način počinili kazneno djelo Dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom počinjenog u sastavu zločinačkog udruženja.
Također, spomenuti  prvo-, drugo-, treće-, četvrto- i sedmoosumnjičeni (1982.) se sumnjiče da su  u cilju kontinuirane nabave, krijumčarenja i daljnje preprodaje droga kokain, heroin i marihuana s području država Južne Amerike i  Europske unije u Republiku Hrvatsku poduzeli radnje radi počinjenja kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama počinjeno u sastavu zločinačkog udruženja, a prvo osumnjičeni i za  posredovanje u prodaji droge.

Nadalje, u sklopu kriminalističkog istraživanja obavljene su pretrage osoba, domova i drugih prostorija, pretrage vozila koje koriste osumnjičenici te je tom prilikom pronađeno više komada vatrenog oružja (od čega jedno vatreno oružje s prigušivačem) s više pripadajućih spremnika, više od 150 komada različitog pištoljskog streljiva, veći broj mobilnih aparata s pripadajućim SIM karticama, više komada prijenosnih računala, više bankovnih kartica, više ugovora o kupoprodaji nekretnina, više univerzalnih naloga o izvršenim uplatama i isplatama novca, više pisanih zapisa s raznim šiframa i kodovima za pristup računima, vaga za precizno mjerenje, manje količine kokaina, heroina i marihuane te silikonska maska.

Gore opisanim protupravnim radnjama sumnjiče se da su počinili kaznena djela Zločinačko udruženje, Dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom počinjenog u sastavu zločinačkog udruženja i Neovlaštena proizvodnja i promet drogama  također počinjeno u sastavu zločinačkog udruženja.

Također, provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je prvoosumnjičeni (1986.) počinio sam kazneno djelo Neovlaštena proizvodnja i promet drogama, a sedmoosumnjičeni (1982.) kazneno djelo Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja četiri osumnjičene osobe policija je predala predane su pritvorskom nadzorniku, dok je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Splitu  podnesena kaznena prijava protiv svih sedam osumnjičenih osoba.

Dva osumnjičenika se od ranije nalaze u istražnom zatvoru, dok je jedan osumnjičenik trenutačno nedostupan redarstvenim vlastima.

 

Priopćenja | Kaznena djela i zakon