Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović na III. Međunarodnoj konferenciji "Sigurnost povijesnih gradova"

Na trodnevnoj konferenciji sudjeluju međunarodni stručnjaci koji razgovaraju o različitim sigurnosnim aspektima i percepciji sigurnosti turističke destinacije

FOTO: MUP

U organizaciji Regionalnog kluba policijskih djelatnika International Police Association splitsko-dalmatinska, Hrvatske udruge povijesnih gradova, Sveučilišnog odjela za forenzičke znanosti i Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, danas je u Solinu započela treća konferencija  „Sigurnost povijesnih gradova – izazovi turizma“ sa središnjom temom – Partnerstvo za sigurniju svakodnevicu. Ove godine konferencija se održava u hotelu Salona Palace u Solinu, 7. i 8. studenog 2019. godine. 

Iskustva iz protekle dvije godine i organizacijski potencijal nositelja iz Hrvatske udruge povijesnih gradova, Sveučilišnog odjela za forenzičke znanosti i Regionalnog kluba IPA splitsko-dalmatinska, preduvjet su uspješne konferencije sa razvojnim potencijalom. Ideja ovog okupljanja, koje na specifičan način povezuje povijest, turizam i sigurnost, utemeljena je i na starokršćanskoj i hrvatskoj baštini Solina, povijesnog grada Salone i prirodnog okruženja sa perjanicama Klisom i Splitom.

Na današnjem otvorenju konferencije sudjelovao je potpredsjenik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović, koji je u svom pozdravnom govoru posebno istaknuo: „Uz policiju, čiji je glavni doprinos turizmu upravo sigurnost, u brizi o kvaliteti življenja i mirnoj svakodnevici stanovništva i gostiju gradova, treba sudjelovati čitava mreža partnera. Tu mislim na lokalnu upravu, državne institucije na lokalnoj razini, stručne javnosti, predstavnike akademskih i znanstvenih institucija, privatni, odnosno nevladin sektor, gospodarstvo, privatnu zaštitu i medije, a u ovom konkretnom slučaju u povijesnim gradovima, naravno i arhitekte, urbaniste, arheologe, povjesničare umjetnosti i konzervatore."

U svom obraćanju, ministar Božinović, također je napomenuo kako se takvim pristupom, partnerstvom šire društvene zajednice te međusobnom razmjenom znanja na nacionalnoj i međunarodnoj razini, povećava mogućnost pronalaska uistinu kvalitetnih rješenja, primjenjivih u konkretnim zajednicama i prilagođenih stvarnim potrebama naših povijesnih gradova i njihovih stanovnika.

Činjenica je da samo integriran i koordiniran pristup može povećati preventivnu sposobnost i pripravnost, a time i reakciju na sigurnosne rizike današnjice jer sigurnost se tiče svih nas i zato je ključno da joj svi ozbiljno, odgovorno i sustavno doprinosimo te svatko sa svoje razine djelovanja učini najviše što može.

Drugim riječima, koncept partnerskog umrežavanja dionika odgovornosti za sigurnost na lokalnoj razini, alat je i odgovor na prijetnje suvremenog doba. Stoga Ministarstvo unutarnjih poslova, kao nositelj stručnih znanja u području  sigurnosti, sudjeluje u nizu partnerskih projekata pokrenutih sa ciljem unaprjeđenja sigurnosti na lokalnim razinama te inicira i potpomaže aktivno uključivanje što šireg kruga bitnih društvenih subjekata tih sredina u osmišljavanju inovativnih, održivih i djelotvornih rješenja po pitanju sigurnosti.

No, takav proaktivan i sveobuhvatan pristup hrvatska policija ne primjenjuje samo na nacionalnoj razini te je, ovom prilikom, ministar Božinović podsjetio na originalni, jedinstveni projekt „Sigurna turistička sezona“, kao primjer uspješne realizacije predočenih zamisli u međunarodnim okvirima – kojim iz godine u godinu podižemo ugled naše zemlje u svijetu.

"U sklopu tog projekta samo ovoga ljeta na našoj obali boravilo je 95 stranih policijskih službenika iz 21 policijske organizacije iz 19 zemalja, a po prvi puta projektu su se pridružili i korejski policajci, što je dodatna potvrda njegovog kontinuiranog rasta" - dodao je ministar.

Na kraju svog obraćanja naglasio je kako mu je izuzetno drago što se organiziraju ovakve konferencije i još jednom istaknuo da gradovi, koje danas nazivamo povijesnima, nisu u povijesti planirali i ulagali u svoju sigurnost da danas o njima ne bismo ni imali spoznaje, a od njihove ostavštine možemo profitirati i iz njihovih primjera upravljanja i danas možemo učiti te je svim sudionicima zaželio ugodan i plodonosan nastavka radnog dijela sa željom da temeljito upoznaju i bogatu prošlost Solina- samo jednog od mnoštva hrvatskih povijesnih gradova. 

Na otvorenju konferencije pozdravni govor održali su i Jakov Vetma, načelnik Općine Klis i predsjednik Hrvatske udruge povijesnih gradova te Slobodan Marendić, načelnik Sektora za granicu u PU splitsko-dalmatinskoj i voditelj projekta III. međunarodne konferencije Sigurnost povijesnih gradova.

U sljedeća dva dana na konferenciji će sudjelovati međunarodni znanstvenici i stručnjaci koji se bave sigurnošću, ali i stručnjaci iz područja  forenzike, privatne zaštite, lokalne uprave, arheologije i marketinga. 

Kako upravo sigurnost predstavlja i prepoznatljivu odliku hrvatskog turističkog proizvoda, tematska konferencija je ujedno i pravo mjesto za razmjenu iskustva, znanja i vještina na interdisciplinarnoj osnovi. Naime, očekivan je i potvrđen doprinos te sudjelovanje predstavnika policije i srodnih službi, povijesnih gradova, gradova i općina, stručnjaka sigurnosti, znanstvenika iz polja povijesti, arheologije, forenzike, marketinških stručnjaka i svih onih koji organizirano sudjeluju u svakodnevici urbanih sredina sa povijesnim i arhitektonskim naslijeđem.
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica